ZAVRŠEN FUDBALSKI ŠAMPIONAT SRBIJE

Crvena Zvezda šampion po 30. Put

Posle 30 kola regularnog dela i sedam kola PLAY-OFFa odnosno PLAY-OUTa  završen ovogodišnji fudbalski šampionat Srbije. Crvena zvezda osvojila šampionsku titulu ubedljivije nego ikada i učestvovaće u kvalifikacijama za Ligu Šampiona. Drugoplasirani niški Radnićki te treći Partizan i četvrtopalsirani Čukarčki u kvalifikacijama za ligu Evrope.Iz lige su ispali Bačka iz Bačke Palanke i Zemun dok će se u baražu za opstanak  u najelitnijem društvu boriti Dinamo iz Vranja i pobednik baraža drugoligaša Indjija iz istiomenog mesta.

Nakon 37. kola fudbalskog šampionata Srbije isti je okončan ovog vikenda utakmicama koje su rešile sve dileme koje su stajale pre završetka istog. Nekoliko kola pre kraja prvenstva fudbaleri Crvene zvezde su obezbedili šampionske počasti dok su ostale nepoznanice oko timova koji će nas prestavljati u Evropi i onih koji će napustiti elitni rang rešene praktično u zadnjim mečevima šampionata.

Foto: Marko Metlas

Obzirom da su pre zadnjeg  kola obezbedili šamšionske počasti  a da se u tom poslednjem pre meča sa Napredkom iz Kruševca uručivao pehar i dodelivale medalje najboljoj srpskoj ekipi za ovaj fudbalski šampionat navijači popularnih crveno belih su dobro ispunili stadion Rajko Mitić popularnu Marakanu u Beogradu da vide promociju svojih ljubimaca kao šampiona i promociju  dresa  sa tri zvezdice od kojih svaka prestavlja deset titula što znači da je ova zadnja bila i jubilarna 30.

Ni kiša ni olujno vreme koje se stuštilo tokom trajanja prvog poluvremena meča sa Napretkom iz Kruševca nije sprečilo oko  45000 najvernijih delija medju kojima je bilo i dosta dece da prisustvuju  velikoj svečanosti promociji novog šampiona i svih igrača koji su doprineli osvajanju titule kao i stručnog štaba na čelu sa trenerom Milojevićem koji su u prethodnoj godini  sem titule obezbedili igranje u grupnoj fazi Lige Šampiona sa nekoliko veličanstvenih predstava kao i igranje u finalu kupa Srbije 24. maja ove godine na svome stadionu sa Partizanom.

Veličanstven dekor i koreografija uz pesmu i navijačke pokliče tokom čitave ceremonije uveličali su ovaj spektakl koji će svakom prisutnom ostati u sećanji kao jedan neizbrisiv dogadjaj a u srcima svakog zvezdaša joše veće zadovoljstvo jer je osvojena još jedna titula šampiona nikad ubedljivije i nikad nadmoćnije sa čak 102 boda od toga 33 pobede,3 nerešena ishoda i samo jednim porazom što će sigurno ostati rekord teško oboriv u narednim generacijama za bilo koju ekipu.

Na ovoj utakmici se od dresa Crvene Zvezde i aktivnog igranja oprostio njen legendarni kapiten Nenad Milijaš koji je odigrao 250 utakmica za crveno bele i u 63 minutu ove zadnje utakmice se povukao odigravši svoj poslednji meč. Odmah nakon izlaska otišao pod svodove severne tribine da pozdravi najvernije navijače koji su ga tako iskreno podržavali tokom njegovog igranja za njihov i njegov klub.Pre početka susreta njemu je uramljeni dres Crvene zvezde sa brojem 250 predao Vladimir Petrović Pižon četvrta zvedina zvezda.

Pobednički pehar kapitenu Crvene zvezde Nenadu Milijašu predao je potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije i nekadašnji igrač Crvene Zvezde Marko Pantelić dok je medalje igračima i članovinma stručnog štaba uručio Dragoljub Lazović predsednik zajednice Super Lige Srbije.

U utakmici koja je nakon toga usledila fudbleri Zvezde su pobedili kruševački Napredak sa 3:0 golovima Joveljića, Jevtovića i Ebesilija u meču koji je zbog nevremena i grada dva puta prekidan pa nastavljan.

U ostalim mečevima  zadnjeg kola Partizan je pobedio novosadaski Proleter sa 2:0 u utakmici kojom je obezbedio treće mesto ispred Čukaričkog i ove dve ekipe će sa najprijatnijim iznenadjenjem prvenstva drugoplasiranim niškim Radničkim prestavljati Srbiju u kvalifikacijama za ligu Evrope dok će kao što je rečeno Zvezda igrati u kvalifikacijama za Ligu Šampiona u kome će u prva dva kola biti u povlašćenom položaju u odnosu na ekipe sa slabijim koeficijentom u toj fazi takmičenja.

Kada je u pitanju PLAY-OUT i opstanak ekipa u elitnom takmićenju Super ligi Srbije tek zadnje kolo je rešiio i one glavne dileme ko ostaje a ko napušta elitni rang.

U direktnim okršajima rešene su i te nepoznanice pa je tako beogradski Rad remijem sa Zemunom 1:1 opstao Super Ligaš dok je Zemunu bod bio nedovoljan i mora se dogodine takmičiti u nižem rangu tj. drugoj ligi. I meč u Bačkoj Palanci je takodje odredio drugog putnika u niži rang pošto je Bačka iz istoimenog grada porazom sebi čekiračla vizu za napuštanje elitnog ranga a Dinamo iz Vranja pobedom od 1:0 u gostima sebi obezedio šansu da se u baražu sa trećeplasiranim iz druge lige Indjijom bori za opstanak u dosadašnjem društvu.

Baraž se igra 22. i 25. maja prvo u Indjiji a potom u Vranju kada će se i definitivno znati sastavi Super lige sa 16 i druge sa takodje 16 ekipa za narednu sezonu koja poćinje 18 jula.

Kada se sumira tek završena sezona može se konstatovati da je fudbal u u Srbiji doživeo izvestan napredak u odnosu na predhodni period. Novi sistem takmičenja koji je uveden pre 3 godine pokazao je i dobre i loše strane. Naime posle 30 redovno odigranih kola klubovi su se delili na dve grupe prvih 8 koji nastavljaju da igraju PLAY-OFF za titulu šampiona i tri ekipe koje će nas predstavljati u kvalifikacijama za Ligu Evrope, i drugih 8 koji se bore za opstanak u Superligaškom društvu, stime što se bodovi nakon odigranih 30 kola dele i igra nastavak od još sedam kola po jednokružnom bod sistemu u obe grupe i u PLAY-OFFu i u PLAY-OUTu.

Novi sistem je pokazao da je najveći gubitnik u tom smislu onaj koji se posle redovnog dela šampionata nadje na prvom mestu i da su svi ostali u poziciji da mogu ostvariti bolji plasman od onog koji su imali posle 30 kola.

Crvena zvezda je bila neprikosnovenja i posle prvog dela i posle PLAY-OFFa, a pokazalo se i da je redosled ekipa od 1. do 4. mesta takodje ostao identičan.

Radnički iz Niša je najveće iznenadjenje šampionata i ubedljivo je osvojio drugu poziciju pretrpevši samo dva poraza i to od šampiona Crvene Zvezde.

Partizan na trećoj poziciji je veliko iznenadjenje jer je doživeo čak 8 poraza i na kraju je imao 33 boda ukupno manje od Crvene Zvezde što samo govori u prilog da crno beli nisu bili na nivou što se videlo i po igranju na terenu a i u velikoj meri slabijim igračkim kadrom, velikim sukobima uprave i navijača i čestim promenama trenera što se sve odrazilo na poziciju kojom niko u klubu a pogotovo navijač Partizana ne može biti zadovoljan.

Pravi primer dobre organizacije i pravog vodjenja kluba je za razliku od svih ostalih je Čukarički, koji je plasmanom na 4. poziciju pokazao kako treba raditi da klub bez zvučnih imena u igračkom kadru može biti ravnopravan sa najboljim klubovima u Srbiji.Sve pohvale za gazdu ovog kluba Dragana Obradovića koji već dugi niz godina ovaj kolektiv sa Banovog Brda svojim ličnim ulaganjima vodi kao primer kako treba jedan klub da ostaje u sistemu kada nema veliko ime u borbi sa srpskim ikonama, pre svega sa Zvezdom i Partizanom.Čukarički danas važi za jedan od najstabilnijih timova na ovim prostorima u svim segmentima u kome radi omladinska škola sa oko 500 mladih igrača i u kome je orijentacija kluba upravo na mlade i njihov napredak do prve ekipe  a ne na dovodjenje zvučnih imena   što se ove godine a i prethodnih pokazalo kao pun pogodak jer su upravo mladi bili nosiioci igre i samo je ekipa  Čukaričkog  ove godine nanela jedini  poraz Crvenoj Zvezdi čak posle  više od 60 utakmica bez poraza novog šampiona.

Redosled ostalih ekipa je manje više realan sem Vojvodine za koje se može reći da je potpuno podbacila ali to i nije čudo jer se iz godine u godinu to isto stalno dešava pa je više nego očigledno da su potrebne radikalne mere i potezi u cilju reorganizacije ovoga nekad vrlo jakog kolektiva koji danas nije ni senka nekadašnje šampionske Vojvodine.

Kada je u pitanju borba za opstanak zadnje kolo je rešilo i tu dilemu. Neočekivano Bačka je u zadnjim kolima doživela potpuni krah i doživela nekoliko poraza pogotovo u zadnjem kolu od Dinama sebi trasirala put u drugu ligu.

Drugi putnik u niži rank je Zemun koji je većim delom prvenstva bio u dobroj poziciji i na početku PLAY-OUTa ali je u zadnjim kolima kiksirao što ga je odvelo u drugoligaško društvo.

Dinamo iz Vranja koji je najvećim delom prvenstva bio u najlošijoj poziciji za razliku od Zemuna i Bačke u zadnjim kolima je nizom dobrih rezultata kući i na strani osvojio dragocene bodove i dosta neočekivano sebi izborio mesto u baražu u kome će se sastati sa ekipom Indjije i u dvomeču sa istom rešiti ko će biti 16. Član Superligaškoh društva a ko 16. drugoligaša.

Na redu je ligaška pauza do 18. Jula a u medjuveremenu će klubovi koji učestvuju u kvalifikacijama za evropska takmičenja tj. prva 4. na tabeli najverovatnije početi ranije pripreme obzirom da kvalifikacije za ista počinju već 10. Jula.

Sa završetkom sezone ne završavaju se sve fudbalske aktivnosti  jer će 7. Juna reprezentacija Srbije igrati utakmicu kvalifikacija za prvenstvo Evrope sa Ukrajinom u Ljvovu, a 10. Juna i utakmicu sa reprezentacijom Litvanije pred praznim tribinama stadiona Partizana u Beogradu usled kazne UEFE zbog nesportskog ponašanja navijača Srbije na prethodnim utakmicama naše reprezentacije.

Do sada je Srbija odigrala jednu utakmicu u kvalifikacijama protiv Portugalije u Lisabonu 1:1 a pored ove dve utakmice u junu igrače se preostale u toku jeseni u terminima koje je odredila UEFA, pored navedenih ekipa u grupi sa Srbijom je reprezentacija Luksemburga i samo će se prvoplasirani direktno domoći prvenstava Evrope dok će drugoplasirani to učiniti preko baraža.

SUPER LIGA SRBIJE – KONAČNA TABELA FUDBALSKOG ŠAMPIONATA SRBIJE ZA SEZONU 2018/2019

PLAY-OFF:

  1. Zvezda 37   33    3    1   97   20   60
  2. Radnički 37   25   10   2   71   30   48
  3. Partizan 37   20    9    8   58   28   42
  4. Čukarički 37   18   12   7   63   36   39
  5. Mladost 37   16    9   12  49   37   34
  6. Napredak 37   12   12  13  46   50   28
  7. Proleter 37   10   11  10  34   41   22
  8. Vojvodina 37   10   11  16  27   43   22

PLAY-OUT:

  1. Radnik 37   13    8    16   38   45    28
  2. Spartak 37   12   10   15   41   49    27
  3. Mačva 37   10   11   16   24   38    25
  4. Voždovac 37   12    7    18   36   48    25
  5. Rad 37    7    12   18   22   44    23
  6. Dinamo 37    9     6    22   24   67    23
  7. Zemun 37    6    12   19   36   53    21
  8. Bačka 37    7     9    21   31   68   18

TEKST RAJKO DELIBAŠIĆ  foto  FK CRVENA ZVEZDA

Nedavne objave