У БЕОГРАДУ ОДРЖАНИ “ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016”

   И СКАДАРЛИЈА ДАЛА СВОЈ ДОПРИНОС

 

Од 23. септембра до 2. октобра у Београду је одржана културно-туристичка  манифестација “Дани европске баштине” са више од 150 бесплатних програма. Београд има велико културно наслеђе, које на овај начин може да буде приближено свим грађанима српске престонице, па су тако програми били прилагођени свим старосним добима, од најмађих до најстаријих.

Dani evropske bastine
Dani evropske bastine

По традицији, септембар у Београду је предвиђен за најразличитија културна дешавања. Ови програми су сада богатији од ранијих година са циљем да се културна баштина презентира домаћој и страној публици, али и најмлађој генерацији, којој остаје у наслеђе.

“Дани европске баштине” се одржавају од 2002. године. Од ове године, по први пут се укључује и Српска акадкемија науке и уметности, Храм Светог Саве.  Манифестацију  је подржало и Министарство одбране и Дом Војске Србије, хала “Београска  арена” и спортска друштва “Пертизан” и “Црвене звезда”. За ову прилику посебне програме припремили су: Београдсака тврђава, Зоо врт, Градске пијаце, а посетиоци су имали прилику да виде и Стари млин у Обреновцу, као и копове “Колубаре” у Обреновцу…

Ове године многе културне институције су отвориле своја врата посетиоцима, међу њима и Битеф фестивал. Програми су различити, филмске пројекције, изложбе, панел-дискусије, уметничке и ликовне радионице

dani-evropske-bastine3
Dani Evropske Bastine – Srpska Televizija USA

У овогодишњим културним дешавањима посебно место је имала Туриситичка организација Београда (ТОБ). Она је припремила програм “Наслеђе београдских странаца”, њиме су обухваћене личности, које су живеле у Београду и ту оставиле богату заоставштину. ТОБ је организовао и бројне туре, а посебно је била занимљива манифестација “Скадарлијска разгледница” у боемској Скадарлији, испред куће Ђуре Јакшића, одржана на Светски дан туризма, 27. септембра, на којој је био и наш сарадник, који је направио специјалну репортажу за Српску ТВ Чикаго.

Манифестацију Светски дани туризма у Скадарлији је отворио Миодраг Петровић, директор ТОБ. Госте су поздравили и Драган Глигоријевић, председник САЦЕН-а, међународног центра за развој и унапређење угоститељства и туризма у југоисточној Европи, као и Вера Робовић, пословни секретар Института за ботанику и Ботаничку башту “Јевремовац” Универизитета у Београду. Госпођа Вера је, иначе, вишеструка победница манифестације “Шеширијада” у Скадарлији, посебно се истакла у креацији ретро старограских костима и шешира.

dani-evropske-bastine4
Dani Evropske Bastine – Srpska Televizija USA

– “Скадарлијска разгледница” је јединствена културно-туристичка манифестација у Скадарлији, боемском делу Београда. У познатим кафанама и ресторанима своје дани и ноћи су проводили Ђура Јакшић, Милован Глишић, Тин Ујевић, Бранислав Нушић, Јанко Веселиновић, Радоје Домановић, Симо Матавуљ, Војислав Илић, Борисав Станковић, Мирослав Крлежа, Јован Јовановић Змај, Густав Крклец, Момо Капор, познати глумци Чича Илија Станојевић, Милорад Гавриловић … Заиста, Скадарлија има чиме да се подичи, Европа нема  таквих кутака као што је Скадарлија на коју смо поносни – каже Вера Робовић, која је својим креација постала икона и заштитни знак ове београдске боемске четврти.

Манифестацију “Скадарска разгледница” је подржао ТОБ, град Београд, Општина Центар и Друштво “Скадарлија”. Било је веома занимљиво такмичење ученика основних школа у цртању. Награђени су: основне школе “Дринка Павловић” и “Краљ Петар Први”  за серију цртежа пастелинима; ОШ “Ђуро Стругар” за најлепше колаже Београда; ОШ “Стари Град” за цртеже о Скадарлији; Галерија “Монмартр”  је награђена за уметничку разгледницу по цртежима Моме Капора; Галерија “Нинке” за најлепшу туристичку разгледницу, а награђен је и Горан Вранић за најлепше осликану разгледницу.

У забавно-музичком програму учествовале су познате лиица народне музике, Весна Димић, Биљана Петровић, Ивица Станчић, Бранка Лолић, на хармониици и популарна певачка група “Огрлица од бисера”, којом руководи Јасна Васиљевић, кћерка легендарне Мире Васиљевић. Своје песме је читао и Живан С. Васиљевић, а програм је водио Миша Ћирић.

“Дани европске баштине” су део манифестација  Савета Европе и Европске комисије. По њиховој препоруци прихваћена је идеја да се програми обележе заједничком европском темом “Културно наслеђе и заједнице, живети с наслеђем”.

“Дани европске баштине” отварају врата многих граских установа и здања, легата … и других простора, која током године нису доступни за публику, као што су Дом Народне скупштине РС, Нови и Стари двор, зграда Владе Србије, Палата Србија, Амбасада  Француске, Народна банка Србије, Дом Јеврема Грујића, Кућа краља Петра Првог, Кућа породице Вељковић, легати Лубарде и Милорада Павића … Посетиоци су могли видети и велелепну зграду  Београдске задруге, јединнствену осликану крипту Храма Светог Саве,  по први пут обићи и САНУ. У реализацији програма укључен је и Универзитет у Београду.

 

За СТВ: Зоран ЈАКШИЋ

Фото : Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave