ODRŽANA PRVA KOSIDBA U ČIKAGU

U Čikagu je u subotu 29. jula održalna prva kodisba i za početak je bila revijalna. Učestvovalo je 11 kosača u službenoj konkurenciji, a još 10 je pokušalo da kosi, većina prvi put, među njima i oni rođeni u Americi. Neki od učesnika više decenija nisu kosili, a u sjećanju im je kosidba iz starog kraja.


Manifestaciju je blagoslovio otac Savo Bosanac, zdravičar i voditelj programa je bio Igor Obarović (glumac i osnivač Srpskog dramskog pozorišta u Čikagu) a domaćini su bili udruženja Srba, Hercegovac i Krajiško “Prelo”.

Manifestaciju je službeno otvorila i na kraju proglesila pobednike generalna konzulica BiH u Čikagu Tatjana Teluć koja je pohvalila organizatore na naporima koje čine na negovanju običaja svoga kraja a koji te običaje prenose i na generacije rođene u Americi. Oni su i na ovaj način upoznali zavičaj svojih predaka i dobili želju da ga posjete.
Prvim otkosom kosidbu je otvorio najstariji kosac, ugledni član srpske zajednice u Čikagu Pero Stanojčić, koji je kosio sa kosom koju je pre pola veka sa Korduna doneo njegovo otac.
Iako je kosidba bila revijalna, orgaizatori su podelili nagrade najboljima.


Počast prvog kosca je dobio Pero Stanojčić, za drugog kosca je proglašen Slađan Ćećez poreklom iz Hercegovine i trići je bio Petar Vlajnić poreklom sa Korduna.
U celodnevnom programu su učestvovale muška i ženska pjevačka grupa, održan je običaj doručka na otkosu, a posle proglašenja pobednika nastupila je folklorna grupa “Oko sokolovo” iz Čikaga.


Popodne su održane i narodne sportske igre kao što je bacenje kamena sa ramena, navlačenje konpca i druge.
Za sledeću kosidbu, koja će biti takmičarska, organizatori najavljuju da će održti i kratki kurs košnje za sve one koji to žele – a po onome pokazanom na skupu, zainteresovanih će sigurno biti.

Autor i foto: Svetozar Dančuo

 

Nedavne objave