MODNO-SLIKARSKI PERFORMANS

U BEOGRADSKOJ GALERIJI CENTAR ODRŽAN ZANIMLJIV DOGAĐAJ

U beogradskoj galeriji Centar, popularnom Čumićevom sokačetu, 11. maja tri mlade umetnice: modna  dizajnerka Jelena Zlatković Veličković  i dve slikarke, Marija Đuričić I Kristina Pištinjat   su predstavile svoj zajednicki projekat, modni performans i izlozbu slika, crteža i instalacije.

Dok je Jelena pokazala gostima svoje uniktne i jedinstvene haljine, koje su nosile manekenke, mlade slikarke, poznate u svetu umetnosti, Marija i Kristina  su se predstavile svojim crtežima , slikama i instalacijom.

-Naša ideja je bila da se spoje dva umetnička sveta veome bliska, slikarstvo i moda. A cilj nam je bio da u istom trenutku doživimo i posetilac performansa slikarstvo i modu kao celinu, koja spaja unutrasnji svet umetnika – kaže modna dizajnerka Jelena Zlatković Veličković, koja je predstavila svoje unikatne haljine ovim modno-slikarskim performansom, pa, dodaje:

-Haljine su unikatne, ručne izrade, sa dosta aplikacija i ukrasa, kolorit je sveden na srebrnu boju, koja dominira, jer je ona boja svetlosti, snage, mudrosti i veštine, zatim, svedene su i tamne boje poput sive, kraljevsko-plave i crne. Boje koje se koriste na crtežima prate kolorit haljina,kao što i aplikacije na haljinama prate ekspresiju linija i oblika na crtežima. Sve je upotpunjeno i nakitom koji prati tematiku i kolorit izložbe.

-Na slikama su korišćene razne tehnike, osim crtanja tušem, neke slike su upotpunjene komadićima stakla ili metalom kojima je prikazano bogatsvo linija. Instalacija je predstavljena na komadima materijala koji su upotpunjene crtežom tako da su u prostoru objedinjene sa haljinama koje su nosile manekenke – kažu mlade i uspešne slikarke Marija I Kristina.

Tema ove zajedničke izložbe je linija koja je osnova likovnog izražavanja, od koje sve počinje, svaka slika ili dizajnersko rešenje. Linija se manifestuje eksplozivno kroz sve radove. Kroz različite instalacije, crteže i odevne predmete umetnice izražavaju dinamičnost linije koja energično pulsira kroz prostor.

-Ova izložba je poziv mladima i onima koji vole modu i slikarstvo  na istraživanje unutrašnjeg i spoljašnjeg umetničkog sveta, koji je u nama i oko nas – kažu uglas mlade umetnice, Jelena Zlatković Veličković, Marija Đuričić I Kristina Pištinjat.

Uspešno svoj zadatak na ovom modno-slikarskom performansu, obavile su modeli: Drena Mršić, Dina Vučaj,Teodora Momirović, Anđela Jelisavljević, Dejana Đorđević Suzana Stefanović I Nađa Petronić.

I  za kraj,  ovaj modni hepening Jelene Zlatković Veličković, koji su upotpunile slikarskim radovima mlade avangardne umetnice, Marija Đuričić i Kristina Pištinjat protekeo je u veseloj, opuštenoj atmosferi. Među gostima, pored onih koji se bave modom i slikarstvom, primećeni su brojni seniori ljubitelji ovakvih dešavanja, ali, i oni mlađi, koji su sa velikom pažnjom pratili ono šta   se događa. Možda će neko od njih za koji godinu pokušati da krenu Jeleninim stopama, neko, pak, Kristininim i Marijinim. Nikad se ne zna.

Domaćica ovog modnog performansa, izložbe slika, crteža i instalacije, Jelena, je te večeri, na opšte iznenađenje i oduševljenje gostiju  zasvirala na gitari, a bogme, i zapevala. I počastila goste, ićem i pićem. A bilo je razloga.

Ovaj neobičan kulturni kolaž, spoj mode i slikarstva svima se dopao. Nadamo da će nas uskoro, nekom drugom prilikom i nekim  drugim povodom, Jelena, Kristina i Marija ponovo – obradovati.

autor: Zoran JAKŠIĆ

Foto, Radislav Čakovan i Marko Papajić

Nedavne objave