ODIGRAN 172 VEČITI DERBI ZVEZDE I PARTIZANA

Remi po volji crno belih Crvena zvezda -Partizan 2:2 (1:1)

Prepuna “Marakana” prisustvovala posle dužeg vremena odličnoj fudbalskoj utakmici  sa dosta uzbudjenja i preokreta. Vidjena su četiri gola i mnogo propuštenih  šansi, pre svih crveno belih koji su bili ubedljivo bolji sa bezbroj prilika, ali je na kraju sladji bod pripao crno  belima. Junak utakmice golman Partizana Jovanović uz pohvale svim akterima za angažovanje i prikazano, kao i gledaocima za fer i  korektno navijanje i ponašanje a posebne pohvale za  mladog  sudiju Pavla Ilića za debi na derbiju i odlično sudjenje.

172 večiti fudbalski derbi Crvene Zvezde i Partizana odigran je na prepunom  stadionu Rajko Mitić i nakon poslednjeg zvižduka vrlo dobrog sudije debitanta Pavla Ilića završen remijem 2:2,  posle kojeg su mnogo zadovoljniji gosti tj igrači Partizana. Ovakav rezultat i osvojen bod omogućava im da i dalje ostanu na vrhu tabele sa bodom prednosti u odnosu na svoga najvećeg konkurenta i današnjeg protivnika u nastavku šampionske trke do koje je ostalo još šest kola regularnog dela i sedam kola doigravanja tj plejofa nakon završetka prvenstva i odigranih 30 kola.

Pravi derbi vidjen je juče na stadionu Rajko Mitić pred prepunim auditirijumom navijača oba kluba željnih da posle dužeg vremena u utakmici od izuzetnog značaja za oba protivnika vide dobar fudbal golove ,akcije i šanse i da uživaju u igru svojih ljubimaca

I končno možemo reći da je svega toga bilo i imalo je šta da se vidi u ovoj svetkovini srpskog fudbala. Navijački ambijent,emotivni naboj fudbalera, igra, šanse i golovi,preokreti u rezultatskom smislu u sve ono što fudbal čini najlepšom sporednom stvari na svetu vidjeno je na ovom 172 po redu večitom derbiju crveno i crni belih .

Posle završene utakmice uprkos remija slavlje crno belih kao da su pobedili i tužan izraz svih igrača crveno belih odslikavao je epilog ovog meča.

Iz tabora Partizana svakako moraju biti zadovoljni jer su preživeli pravu golgotu sa toliko šansi protivnika sa toliko većim posedim lopte, udarcima prema golu u svega onog sto odslikava preimućstvo i mnogo bolju igru rivala koji je i pored nebrojanog broja šansi uspeo samo dve da iskoristi a s druge strane  crno beli su iz dva kontranapada postigli dva gola i uz to samo još dva puta šutnuli na golu  rivala.

Imali su crveno beli totalnu inicijativu nevidjenu predmoć i sve u svoju korist ali lopta jednostavno nije htela u gol. Šanse su se redjale kao na traci bez realizacije pa je u tome  i dva puta pogodjena stativa a jednom prečka.

Takav paradoks odslikan je u brojkama poseda lopte 72 % prema 28 %, šutevi u gol 29 :4,šutevi u okvir gola 9:3 korneri 13:6,velike šanse 8:2, tačna dodavanja 353:107,što sve pokazuje odnos snaga na terenu, ali na kraju ostao je rezultat koji se jedino pamti i piše i podela bodova 2:2, pa tabela i posle ovog kola ostaje ista Partizan je i dalje na prvoj poziciji sa bodom preimućstva u odnosu na Crvenu zvezdu .

Crvena zvezda je po igri i po svim statističkim podacima bila ubedljivo bolja,ali su fudbaleri Partizana herojskim požrtvovanjen preživeli sve atake protivnika od čak 29 šuta ka golu danas odličnog Jovanovica i posle svega uzdignutog čela napustili Marakanu i ostali i dalje na čelo šampionske trke dok  ih  Crvenu zvezda u stopu prati.

Ovo je bila utakmica 24 kola, do kraja regularnog dela ostalo je još 6 kola, a nakon toga sledi plejof u kome će biti prvih osam u borbi za titulu i evropske vize i plej aut za ekipe od 9 do 16 mesta koje će se u istom boriti za izbegavanje ispadanja (15 i 16) i baraža (13 i 14). I u jednom i u drugom slučaju sleduje posle regularnog dela prvenstva još sedam kola igranja  svak sa svakim iz grupa.

Kao što je rečeno gledali smo posle dužeg vremena kvalitetan i dobar derbi  uz nebrojano mnogo šansi prvenstveno crveno belih za koje bi trebali vremena nabrojati ih sve  i opisati  a golovi su ipak obeležili spektakl i na momente doprineli velikom slavlju igrača i navijača oba kluba svaki na svoj način.

U 44 minutu Zvezda je povela sa 1:0.Korner sa desne strane je izveo Kanga,Endijae i Djiga su u gužvi bili u prilici da šutiraju prema golu protivnika ali odjednom se tu našao  Spajić i pre Ovusua zahvatio loptu punom iz sve snage i poslao  u mrežu protivnika za njegovo veliko slavlje do severa kao i saigrača i njihovih simpatizera.

Nedugo zatim u 45+2 minuti dolazi do izjednačenja.Goh je povukao brzu kontru po levoj strani uposlio Kalulua na 7-8 metara od gola Glazera koji je istrčao ali se u tom duelu od njih  lopta nenadano odbila u drugi stranu do usamljenig Saldanje koji sa 16 metara šalje loptu u nezaštićenu mrežu i poravnava rezultat na 1:1 , da bi ubrzo posle tiga sudija Ilić svirao kraj poluvremena.

Do preokreta rezultata dolazi vrlo brzo u nastavku meča.

U 50 minuti Goh je kao brzi voz povukao kontru i u pravom momentu  odlično uposlio Kalulua  koji je bio brži od Mijailovića ušao u šesnaesterac i kada mu je Glazer pošao u susret pored njega rutinirano poslao po zemlji loptu u gol za vodjstvo Partizana 2:1.

Zvezda je poravnala u 67 minutu.Hvang je izveo korner sa leve strane ubacio je loptu tačno na peterac, Endijae je bio najviši u skoku i pored partizanovih štopera glavom poslao loptu u desni ugao golmana Jovanovića koji je bio nemoćan da interveniše i rezultat je izjednačen na 2:2 što će pokazat će se kasnije biti i konačan epilog ovog derbija o kome će se još dugo pričati.

Prvenstvo se nastavlja ništa nije rešeno tek predstoji neizvesnost i izazovi za oba suparnika i potraĵat će to verovatno do kraja plejofa i završetka ovogodišnjeg fudbalskog prvenstva, kada ćemo saznatu ko će biti šampion ko će izboriti evropske vize i ko će ispasti iz najvišeg ranga odnosno  ko će biti novi super ligaši.

Po završetku utakmice na konferenciji za štampu trenera oba kluba zabeležene su vrlo interesantne izjave.

Trener Partizana Igor Duljaj smatra da je 172 večiti derbi položio ispit pre svega na terenu.On je priznao da nije bilo lako odupreti se dobroj Zvezdi bez obzira što je njegov tim imao prednost početkom drugog dela pa u jednom trenutku po njemu možda i bio bliži pobedi:

-Zvezda je postigla dva gola iz prekida a mi dva iz igre i za mene su igrači oba kluba heroji utakmice .Bilo je vrlo teško igrati protiv ovakve Zvezde pa mislim da su moji igrači napravili veliki posao.Tražili smo rešenja u zamenama u toku utakmice jer su pojedini igrači bili umorni.Zato sam i menjao neke od važnih aktera  jer nam je bila potrebna sveža krv i nova energija.Mislim da je publika imala šta da vidi i nemam nikakve zamerke u bilo čemu kada je protivnik u pitanju.Nije bilo lako igrati protiv rivala koji ima veliki kvalitet a pogotovu u situaciji kada smo ostali sa igračem manje.Posle meča osećanja su podeljena on je mogao da ode u jednom ili drugom pravcu, ali na kraju ja sam zadovoljani  idemo dalje i za mene je ovaj meč završen”

rekao je Duljaj.

Šef stručnog štaba Crvene zvezde Vladan Milijević rekao je da se ne seća kada je njegova ekipa imala toliko prilika kao na ovoj utakmici;

Dobar derbi,divna atmosfera.Pružili smo dobru partiju ali rezultatom nisam zadovoljan.Protivnik je imao cilj da se brani i preti kontrama što je legitimno.Sama statistika je jako zanimljiva,ja ne pamtim utakmicu da je moja ekipa imala ovoliko šansi a nije pobedila,ali to je fudbal.

Imali smo 29 udaraca prema golu Partizana u okvir gola 12 oni tri.Kao trener moram da budem zadovoljan kada stvaramo veliki broj prilika.Videli ste mi hoćemo da igramo visoko.Napravili smo dve tri greške i Partizan nas je kaznio.Posle svega tabela je takva kakva je.Prvenstvo je zanimljivo igraćemo i plejof mnogo ekipa hoće evropske vize.Nećemo gledati plasman već našu igru.Drago mi je što su moji igrači uspeli da amortizuju šok posle primljenih golova i da pokažu karakter.”

Na svoj 54 rodjendan Milojević nije uspeo da pobedi u derbiju ali život teče dalje tek će biti prilika da se ekipa pokaže i dokaže.

-Hvala navijačima video san punu Marakanu grmelo je sa svih strana.Derbi je često osporavan.Srbija ima šta da pruži svaka čast navijačima, fudbalska igra na ovim prostorima pokazalo se ima budućnost a mi nemano drugu ligu sem ove i moramo je čuvati “

deo je izlaganja Milojevića na konferenciji neposredno posle derbija.

 

Tehnički podaci  172 večitog derbija

 

CRVENA ZVEZDA -PARTIZAN

2:2  ( 1:1)

 

Igrano na stadionu Rajko Mitić. Gledalaca 49100.Sudija Pavle Ilić iz Kragujevca.Pomoćnici Uroš Stojković iz Beograda i Nikola Djorović iz Kragujevca

Strelci:

1:0 Spajić u 44 minuti,

1:1 Saldanha u 45+2,

1:2 Kalulu u 59 minuti i

2:2 Endaje u 67 minutu.

Žuti kartoni:Kanga i Hvan iz Crvene zvezde i Kalulu,Saldanja,Severina,Jovanović i Natho iz Partizana.Crveni karton Severina iz Partizana u75 minuti.

 

CRVENA ZVEZDA:

Glazer,Mijailović,Spajić,Dragović(og 31 munuta Djiga),Rodić;Stamenić(od 56 minuta Mimović),Kanga(od 56 minuta Olajnika),Hvang,Bukari,Endiae,Ivanić(od 76 minuta Katai).

PARTIZAN

Jovanović,Stojković,Kovačević,Marković,Antić,Ovusu,Zahid(od 53 minuta Kastiljo),Kalulu(od 81 minuta Filipović),Natho (od 64 minuta Severina),Goh,Saldanja(od 64 minuta Baždar).

 

ZA STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Foto FK CZ

Nedavne objave