O NAMA

Srpska Televizija Cikago. Serbian TV. Serbian Television USA

Osnivanje i početak rada Srpske Televizije

Srpska Televizija USA osnovana je 2000 godine u Čikagu a njen osnivač i direktor je Tamara Vesna, holivudska glumica, TV producent, ekonomista i Real Estate broker iz Čikaga.

Srpska Televizija USA je bila  prvi TV mediji na srpskom jeziku osnovan na prostoru Severne Amerike i van granica Srbije a takođe i  „pionir“ u uživo emitovanju programa preko interneta, pre mnogih velikih svetskih medija.


Razvoj televizije i programski koncept

 

Tamara Vesna osnivač i direktor. Srpska Televizija Inc USA Čikago
Tamara Vesna, osnivač i direktor.

Tamara Vesna , Osnivač i direktor “Serbian Television Inc” je profesionalna glumica (SAG / AFTRA), Holivudski producent i broker za nekretnine u Illinoisu . Rođena u Beogradu gde je završila ekonomski fakultet. Devedesetih se seli za Ameriku. Nakon rada u filmskoj industriji Iz Los Anđelesa i Holivuda se seli u Čikago i osniva televiziju 2000 godine. Njena vizija je bila da preko Srpske Televizije poveze i informise srpsko stanovništvo u dijaspori i rasejanju.

Srpska Televizija USA ili Serbian Television Inc je 2000. godine počela s emitovanjem programa na srpskom i engleskom jeziju u Ilinoisu, Indijani i Viskansinu preko kablovske mreže. U periodu od 2003- 2010 sem u Americi na kablovskom kanalu, program je bio emitovan preko satelita na više od 40 TV stanica u Srbiji i regionu uključujući RTS, BK, BN i druge. Poslednjih 10 godina program i produkcija funkcioniše u smanjenom obimu dok je veći značaj pridodat digitalnim platformama, Youtube kanalu, portalu SrpskaTelevizija.com  i društvenim mrežama gde se može pratiti raznovrsni sadržaj. TV program se može gledati na kanalu 19 u Čikagu (Comcast/Xfinity/CanTV) gde se emituje jednočasovna emisija Serb View, svake nedelje uveče i u slobodnim terminima tokom vikenda. Periodično se prikazuje i serijal o srpskoj kulturi, istoriji i događajima pod nazivom „Sačuvajmo Identitet“.

 

 

Srpska Televizija se bavi izveštavanjem, promocijom Srbije, srpskih vrednosti i očuvanjem kulture, jezika i običaja u Americi.  Takođe Srpska Televizija USA je značajan mediji u srpskoj zajednici u Čikagu koja prati i promoviše srpske događaje,dijasporu, rad organizacija, udruženja i istaknjutih pojedinaca.

Pored promocije američko srpske dijaspore Srpska Televizija USA ima čvrstu saradnu sa dopisnicima iz Srbije koji prate kulturna, sportska i druga dešavanja.

_____________________________________________________________________________________________

UREDNIŠTVO

Direktor i glavni urednik : Tamara Vesna

Urednik portala SrpskaTelevizija.com : Saša Lukić

„Serb View“ TV emisija, nedeljom uveče na kanalu 19 u Čikagu : TV producent Tamara Vesna, editor i snimatelj : Saša Lukić

Fotograf Čikago: Saša Lukić

Fotograf Beograd: Zoran Jakšić

Stalni dopisnici iz Srbije, Crne Gore i inostranstva:

Zoran Jakšić , novinar, foto reporter– kultura, Estrada, šou biznis

Rajko Delibašić, novinar– sport

Srđan Ilić, novinar  – kultura, instorija

Oliver Vuković , novinar – sport

Nadica Janić , dopisnik– običaji, kultura

Vuk Cerović – književnost

In memoriam Veroljub Milošević, urednik i novinar  1934 -2023  – kultura, običaji, istorija

Marina BulatovićToronto, Kanada, kultura, nauka, književnost

Tehnička i IT podrška

Dejan Simić – Beodata, Milan Dimitrijević i Saša Lukić – DigitalPhotos US

_____________________________________________________________________________________________________________________

Uredništvo (opširnije)

_____________________________________________________________________________________________________________________

SAD Čikago

Sasa Lukic Srpska Televizija Cikago
Saša Lukić – urednik veb-a i TV programa

Saša Lukić, rodjen u Jagodini, svoju medijsku karijeru počeo je na  radiju „Ex“ kao urednik i voditelj radio programa. Nakon odlaska za Beograd počinje da se bavi marketingom i servisom računara. Dvanaest godina je radio u agenciji Ninamedia Kliping u Beogradu , najpre u sektoru za press clipping a zatim u TV produkciji. Na Radio Televiziji Vojvodine radio je informativni program i druge emisije, saradjivao sa televizijama RTS, Prva TV, TV Happy, Pink  i drugim. Producent i autor kratkih TV serijala i nekoliko dokumentarnih emisija. Po odlasku za Ameriku nastavlja da se profesionalno bavi audio, video i foto produkcijom, marketingom, web i grafickim dizajnom. Član je tima i predstavnik za SAD za Aqos Tehnologies koji se bavi razvojem Aqos automobila na električni pogon.  Urednik  je TV programa  i sajta Srpske Televizije USA u Čikagu i producent na CanTV kablovskoj mreži. Profesionalni je fotograf i video editor za STV USA i Digital Photos US.

 

 

___________________________________________________________________________________________________________

Srbija

zoran-jaksic
Zoran Jakšić saradnik i dopisnik

Zoran Jakšić je počeo da se bavi novinarstvom početkom sedamdesetih godina, kao oficir JNA i sportski radnik. Najpre je sarađivao u vojnim listovima (“Narodna armija”, “Front”, “Narodni borac”, “Vojni glasnik”, “Za pobedu”) u rubrikama sport i fizička kultura, radio reportaže iz vojničkog života. Pošto je veći deo života proveo na službi u Sarajevu ostvario je odličnu saradnju sa listovima NIŠRO “Oslobođenje” (“Večernje novine”, “Svijet”, “Ven”, “As”, “Orbis”, “Naši dani”, “Dečje novine” …).Bio je od 1973. do 1992. g. saradnik i Radija i TV Sarajeva. Od 1975. godine stalni je dopisnik iz Sarajeva “Politikinih”  listova, sportskog magazina “Tempo” i “Radio TV revije” u kojoj prati uglavnom estradna zbivanja. NJegove priloge iz sportkog života u JNA objavljivali su i beogradski listovi, “Sport”, “Borba”, “Večernje novosti”, “Ekspres”, zagrebačke “Sportske novosti”, skopska “Nova Makedonija”, “Večer”, “Mlad borec”  …Saradnik “RTV revije” je bio je skoro četrdeset godina. Dolaskom u Beograd honorarno radi za mnoge listove, Pored “RTV revije”  sarađivao je u “Argumentu”, “Anteni”, “ID”, “Sportskom  žurnalu”, “Svetu”, “Kuriru”, “Skandalu”,  sarajevskom “Ekspresu”, banjalučkom “Trnu”, radio za renomiranu Muzičku produkciju “Renome” iz Bijeljine … Momentalno najviše sarađuje sa Srpskom TV Čikago i “Ilustrovanom politikom”.

 

 

_________________________________________________________________________________________________________

Rajko Delibašić
Rajko Delibašić

Rajko Delibašić rodjen u Kosovskoj Mitrovici 1.06.1949.VSS. Završio i dve trenerske Višu trenersku školu odsek fudbal i odsek rukomet.Zavrsio i skolu novinarstva.Priznati sportski radnik sa prostora Kosova i Metohije. Radio u RO Rudnik i flotacija Trepca kao Šef društvenog standarda i rukovodilac opšte slušbe od 1976 -1995 i upravnik banjskog odmarališta Banjska od 1995 do 2003.. Bio aktivni igrač RK Trepča od 1965 do 1978 godine. Od 1979 pet godina rukometni trener u Prvoj B saveznoj ligi  i nakon toga aktivni sportski radnik u fudbalu pre svega do današnjeg dana., Novinarstvom se bavi od 1981 godine kada je postao honorarni saradnik Politike da bi 1985 godine postao stalni dopisnik Jedinstva iz Prištine sa osvrtom iskljucivo na Sport i dešavanja u njemu u regionu .Saradnik RTV KISS  K.Mitrovica već duže od 15 godina.Postao dopisnik STV USA u zadnjih 6 godina na osnovu dogovora sa g-djicom Tamarom .  Trenutno živi u Beogradu sa suprugom Zoricom. Ima sina dve ćerke u bracnim zajednicama pet unuka i dve unuke.

 

 

___________________________________________________________________________________________________________

Срђан Илић
Срђан Илић

Срђан Илић, pођен у Сремским Карловцима. Студирао у Новом Саду и Београду. Члан (некадашњег) Кино клуба ,,Славко Воркапић” – Нови Сад, један од првих сарадника ,,Неопланта филм”-а” у статусу ,,самосталног филмског радника”, са колегама учествује у оснивању Удружења филмских радника Војводине 1971, самостални филмски радник од 1968 – 1975, продуцент у Телевизији Нови Сад од 1975 до 2006, су-оснивач Карловачке манифестације ,,Филмско бдење душе” (од 2007.године).

Важнија филмска и телевизијска дела: „Побуна у Шатораљаујхељу“, „Рафинерија нафте у Новом Саду“ редитељ, ,,Филмска докуменатција о изградњи Новог Сада”, „Неопланта филм“ 1968 – 1971, редитељ-организатор; „Од нашег дописника Вашингтон“, ТВНС, 1990, редитељ и ко-сценариста; мини тв серија 3 х 29.минута „Корени“, 1985 – 1992, ко-аутор, ТВНС; док. филм „Корени“, 1992-93, редитељ и сценариста, Институт за филм и РТС уз подршку Министарства културе Републике Србије; тв репортаже из САД, ТВНС и УФТРВ, 1993-95, редитељ и сниматељ; кратки играни филм „Ево мене“ УФТРВ, 1997, редитељ; „Бдење душе“ мултимедијални пројект, УФТРВ и ПП Фикс Фокус Београд, 2001- 2006, ко-аутор; краткометражни филм ,,The news must go on” 2003, ко-сценариста, РТС-ТВНС, ,,Аура” и УФТРВ; „Друго издање“, дугометражни документарни филм и тв серија: РТВ, „Панорама плус“ и УФТРВ, 2002-2007, редитељ и сценариста (још у припреми); документарна репортажа ,,Слободан на Мосту слободе“, 2008, УФТРВ и Град Нови Сад; ,,(не)ЗАБОРАВЉЕНИ“, 2013-2015, УФТРВ-Нови Сад, Фикс фокус, Београд, Удружење Срба у Словакој – Трнава, СТВ – Чикаго, САД, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, редитељ и ко-сценариста; документарни филм ,,10 година филмског бдења душе”, ко-аутор, 2016. ко-аутор,,Фикс фокус” и УФТРВ.

Штампана издања; уредник: ,,Пространство, плаво Попов: Стева”, Мирослав Стефановић, 1994. и ,,Бдење душе”, Јован К.Радуновић, 2005; сарадник: ,,Логор и гробље и Нађмеђеру (1914-1918)”, Ласло Варга, 2015; ко-издавач: ,,Недореченост Андреја Арсењевича Тарковског”, Мирослав Бата Петровић, 2016.Од 2008. дописник Српске телевизије – Чикаго.

_________________________________________________________________________________________________

Oliver Vuković
Oliver Vuković

Oliver Vuković – rodjen 1979.godine u Uzicu. Diplomirani profesor fizicke kulture. Profesionalni turisticki vodic. Clan MENSA-e. Bivsi instruktor skijanja, plivanja, tenisa i kontakt sportova. Novinarstvom, kao hobijem poceo da se bavi u toku studija kao sportski novinar Radio Bubamare. Karijeru nastavio u TV KISS. Od 2013.godine deo ekipe Srpske TV Cikago. Clan medjunarodnog novinarskog udruzenja AIPS. Zivi u Beogradu sa svoje dve najvece ljubavi, suprugom Biljanom i kcerkicom Andreom.

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________

Nadica Janić
Nadica Janić

Nadica Janić, rođena 1948. godine u Surčinu. Živi i stvara u Novim Banovcima. Socijalni radnik u penziji. Udata, ima ćerku Drenku i četvoro unučadi. Piše kratke priče i pesme. Objavljuje u autorskim blogovima „Amarant“ i „Govor duše“ i u književnim zbornicima. Bila je novinar saradnik „Pazovačkih novina“. Od 2013. godine je saradnik STV USA. Oko 40 godina se bavi slikarstvom. Izlagala je samostalno i učesnik brojnih kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________

Crna Gora

Vuk Cerović

Вук Церовић је рођен у Бијелом Пољу у Црној Гори.  Студирао, магистрирао и докторирао на Филолошком факултету у Београду. Пише прозу за дјецу и одрасле, књижевну критику, радио драме. Објавио је за одрасле три збирке прича: ”Дрхтај на рубу”, ”Приче са периферије” и ”Туђи живот”; трилогију ”Круг” (три романа о породици Марковић из Лазина и о Црној Гори у XX стољећу – ”Зле године”, ”Јесен у прољеће” и ”Љето у Дуракову”). За дјецу је објавио два романа из трилогије: ”Храбри дјечак Дроњо” и ”Дјечак тражи оца”  и двије збирке прича – ”Благо испод наше крушке”, ”Рођаци из Лазина” и неколико сликовница.

Објавио је три књижевне студије, једну Стефану Митрову Љубиши, једну о Николи Лопичићу и једну о Михаилу Лаличу и неколико десетина есеја.

Роман ”Храбри дјечак Дроњо” награђен је наградом ”Политикин забавник”, као најбоља књига на српско-хрватском књижевном подручју за 1991. годину. По једној његовој књизи с нимљена је у Телевизији Београд тв серија ”Родјаци из Лазина” и филм ”Урош Блесави”. Предавао  Књижевност за дјецу на Филозофском факултету у Никшићу.

 


In memoriam Veroljub Milošević 1934-2023

Milošević Veroljub-Mališa, rođen u Beogradu, davne 1934 godine. Odrastao na Beogradskoj kaldrmi, brusio na Čuburi  a sada životari na Beogradskom asfaltu. Svoju veliku ljubav „fotoaparat“ okačio oko vrata 1950 godine, a deset godina kasnije stekao nove ljubavi: supugu Irenu i čerku Sandru.Bavio se umetničkom fotografijom, izlagao na svim kontinentima i osvojao niz priznanja. Novinarstvo započeo 1961 u Večernjim Novostima. Kao spoljni saradnik sarađivao i sa drugim uglednim štampanim medijima, pa i elktronskim kao realizator (Studijo B, SOS kanal, Bimbros). Sasvim solidan sportista. Bio golman, igrao hokej, vozio relije i bio probni padobranac. Član UNS-a i NUNS-a

Kako kaže: „Bre, mnogo toga sam preturio preko glave, a u stvari sam Milošev sin, Irenin suprug, Sandrin otac i sada Lukin deda”.

Veroljub Milošević bio je urednik i dopisnik Srpske Televizije, napustio nas je 2023 godine.

Veroljub Milošević – In memoriam


Povremeni dopisnici


Srbija

sinisa
Siniša Mijatović – dopisnik

Siniša Mijatović – Sacha, rodjen 1964. godine u Loznici, diplomirani ekonomista, završio postdiplomske studije i stekao zvanje magistra nauka, usavršavao se na akademiji u inostranstvu. Autor devet knjiga (priče, istorijska monografija, roman, dnevnik, poezije za decu, religiozna poezija, poema), radove objavljivao u brojnim časopisima i zbornicima. Presednik Književnog kluba „Želja“, izdavač, recezent i urednik u 26 izdatih naslova od kojih osam dvojezičnih. Novinarstvo započeo u „Šabačkom glasniku“ i „Vršačkim vestima“, inostrani dopisnik i urednik STV sa više od 500 samostalnih reportaža i 13.500 fotografija samo za ovaj medij koje će uskoro biti objavljene u dva publicistička naslova, član UNS-a. Izlagao skulpture na šest samostalnih izložbi i učesnik je brojnih umetničkih kolonija, oženjen, otac troje dece, bavi se lovom i ribolovom.

 

 

 


SAD Čikago

Svetozar Dančuo

 

Svetozar Dančuo, od 1986. godine radio u dnevnim novinama “Večernji List” u Zagrebu a nakon toga u Karlovačkom nedeljniku. 1992 bio dopisnik politikinih izdanja sa ratišta na Kordunu. Bio je glavni i odgovorni urednik srpskog radija “Petrova Gora” od 1993 do 1995. U službi informisanja i marketinga u preduzeću “Beopetrol” i kasnije “Lukoil Srbija” radio je preko 15 godina i bio glavni i odgovorni urednik internih komunikacija i potparol košarkaškog kluba “Beopetrol”. Od 2015 godine živi i radi u Čikagu. Predsednik je komisije za izdavaštvo, informisanje i kulturu Udruženja krajiških Srba “Prelo” iz Čikaga.

 

 

 


ostali saradnici

Klara Mijatović, Miroslav Rajlić, Jovan Bogojević, Zoran Janošević, Igor Obradović, Dragan Stanić – Stanke, Dragan Popov,  Razumenka Marković, Božidar Vesić, Jasmina Isailov, Dragan Ivanović, Aleksandar Josipović, Branislav Čejović, Filip Čejović, Momčilo Momčilović, Dobrila Gajić Glišić, Miloš Timotijević, Gvozden Nikolić,Sveto Spremo, Dragan Hadži Tomović, Sanja Popov…

STARI LOGO

logo-srpska-tv-chicago

MAPA POKRIVENOSTI

studio Srpske Televizije u Čikagu iz 2000. godine
studio Srpske Televizije u Čikagu iz 2000. godine

 

Tamara Vesna gostovanje na RTS-u. RTS printscreen
Tamara Vesna gostovanje na RTS-u.
RTS printscreen

 

Srpska Televizija Cikago SAD - novi studio
Srpska Televizija Cikago SAD – novi studio
Srpska Televizija Amerika
Srpska Televizija Amerika
Srpska Televizija Cikago
Srpska Televizija iz Amerike – studio u Čikagu
Srpska Televizija USA studio
Srpska Televizija SAD studio
Serbian Television
STV USA
Srpska Televizija Amerika
Srpska Televizija Amerika
Serbian TV
Serbian TV

 

kanal STV USA

 

još informacija o Srpskoj Televiziji pogledajte na linku ovde