SRPSKI SPORTISTI SPREMNI ZA OI U PARIZU

DO SADA 111 OLIMPISKIH VIZA ZA TAKMIČARE IZ SRBIJE

Olimpiske igre najveća svetska smotra sporta  startovaće ovog meseca odnosno 26 jula u glavnom gradu Francuske Parizu i trajaće do 11 avgusta, a odvijati će se u 45 sportskih disciplina u više gradova zemlje galskih petlova. Na njima će učestvovatib10.500 takmičara iz 206 zemalja  koji će se takmičiti u različitim sportskim  disciplinama i  dogadjajima gde će se boritu za 329 zlatne medalje.Pariz će domaćin letnjih OI biti po treću put pošto je prethodno bio to isto 1900 i 1924 godine.

Sportovi na Olimpijadi zauzimaju posebno mesto kao discipline koje se održavaju na najvažnijem sportskom dogadjaju u svetu.Za svakog sportistu na svetu je posebna čast da bude učesnik Olimpiskih igara jer su  one sportski dogadjaj koji okuplja sportiste iz celog sveta da se takmiče u raznim sportovima.

O veličini ove manifestacije  govori podatak da su prve igre održane  u antičkoj Grčkoj još 776 godine pre nove ere u mestu Olimpiji malom gradu na Peloponezu .

Igre su se kasnije održavale svake četiri godine  u čast Zevsa kralja bogova, i bile su više od sporta, kao značajni verski i kulturni dogadjaj i kao proslava grčke kulture religije i politike .

Nakon toga rimski car Teodosije  ih je ukinuo 393 godine p.n.e pa se iste nisu održavale preko 1500 godina, da bi francuski prosvetitelj Pjer de Kuberten 1894 godine inspirisan upravo antičkim olimpiskim igrama  osnovao Medjunarodni Olimpiski komitet.

Posle toga su prve nove olimpiske igre održane u Grčkoj u Atini 1896 godine.Na istim  je učestvovalo 14 zemalja sa 241 sportistom koji su se takmičili u devet sportova.

Moderne olimpiske igre su nastavile da se razvijaju tokom godina i održavaju svake četiri godine dodajući nove sportove i povećavajući broj sportista i zemalja učesnica .

Olimpiske igre su takodje postale platforme za politučka i društvena pitanja a sportisti ih  koriste da njime skrenu pažnju na važne uzroke onoga što se dešava  i promovišu promene .

One  pružaju priliku ljudima i sportistima iz različitih delova sveta da se okupe i takmiče ,kao i povežu zbog zajedničke ljubavi prema sportu i takmičenju .

Olimpijadu prestavljaju širok spektar sportova  tradicionalnih i modernih koji su dizajnirani da testiraju fizičke i mentalne sposobnosti vrhunskih sportista .

Danas su Olimpiske ugre najveći svetski sportski dogadjaj sa preko deset hiljadu  sportista iz preko 200 zemalja koji se takmiče u desetinama sportova kao  simbol jedinstva ,mira i prijateljstva medju narodima, i pružaju priliku sportistima da pokažu svoje talente i svoj kvalitet na najvećoj svetskoj sportskoj smotri na otvorenoj sceni.

Olimpiske igre imaju značajan i važan uticaj na društvo ne samo u svetu sporta već i u oblastima kao što su politika, ekonomija i kultura a igre imaju moć da inspirušu ljude da postignu najbolje moguće rezultate da teže najvećim ciljevima i da promovišu vrednosti kao što su fer plej,poštena igra,poštovanje protivnika i tolerancija  .

Pariz će ove godine po treći put biti domaćin letnjih olimpiskih igara iz uz London je to jedini grad koji ce tri puta ugostiti najbolje sportiste planete.

Na prethodnim igrama u Tokiju koje su zbog koronavirusa održane 2021godine Srbiju je predstavljalo 87 sportista i sportistkinja u 15 sportova .Oni su osvojili ukupno devet medalja 3 zlatne,1 srebrenu i pet bronzanih što je u tom momentu bio rekord srpskog olimpiskog tima do tada.

Za predstojeće Olimpiske igre u Parizu u timu  Srbije  dosada je ùčešće na takmičenju obezbedilo 111 sportista putnika na OI i to su:

 

1.Zorana Arunović, streljaštvo vazdušni pištolj,

2.Damir Mikec streljaštvo vazdušni pištolj,

3.Natalija Šadrina boks,

4 Vahid Abasov boks,

5.Ivana Španović atletika skok  udalj

6.Milica Gardašević atletika skok udalj,

7.Andrej Barna plivanje,

8-11.Ženski četverac,kajak

12-15.Muški četverac ,kajak

16-27.Košarka muška reprezentacija,

28.Angeluna Topić atletika skok u vis,

29.Jovana Arsić veslanje,skift,

30.Stevan Andrija Micić,rvanje slobodan stil,

31.Hetik Kabolov,rvanje slobodan stil,

32-43 Odbojka ženska reprezentacija,

44.Mate Nemeš,rvanje grčko rimski stil,

45-48 reprezentacija basket 3×3

49.biciklizam jedan takmičar žene drumski,

50.biciklizam jedan takmičar muškarci drumski,

51.Aleksandar Perišić,tekvondo,

52-54 Stjepanović,Aćin,Nikolić i Barna plivanje štafeta 4×100,

55-67 Vaterpolo, muška reprezentacija,

68-79 Košarka ženska reprezenracija,

80.Sara Ćirković,boks

81.Aleksandar Komarov,rvanje grcko rimski stil,

82.Lazar Kovačević,streljaštvo vazdušna puška,

83.Nikolaj Pimenov,,veslanje skif dubl skul,

84.Georgi Tibilov,rvanje grčko rimski stil,

85.Martin Mačković,veslanje dubl skul,

86.Nemanja Majdov,džudo,

87.Aleksandar Kukolj,džudo.

88.Strahinja Bunčić,džudo,

89.Milica Nikolić,džudo,

90.Marica Perišić,džudo,

91.Milica Žabić,džudo,

92.Novak Djoković,tenis,

93.Dušan Lajović,tenis,

94.Adrijana Vilageš,atletika bacanje koplja,

95.Stefan Takov,tekvondo,

96.Lev Kornejev,tekvondo,

97 .Izabela Lupulesku,stoni tenis

98-111 Odbojka ,muška reprezentacija,

Do početka igara postoji šansa da se naš  broj sportista na OI uveća još za nekog takmičara ispunjenjem normi za OI i prolazom  za iste igre, pre svega u pojedinačnim sportovima kod kojih u nekim takmičenjima još ima takvih mogućnostu i samim tim dobijanje vize za učešće na Olimpijadi.

Vlada Srbije je obećala da će dobro nagraditi sve naše sportiste osvajače medalja na OI u Parizu uz očekivanje da će i broj medalja ovaj put biti veći nego na prethodnoj Olimpijadi u Tokiju kada ih je bilo 9.

 

Osvajačima medalja na Olimpiskim igrama u Tokiju isplaćeno je tada 2.500.000 evra.

Sportisti koji se domognu pobedničkog postolja na igrama u Parizu mogli bi da višestruko uvećaju nagradni fond imajući u vidu da će Vlada Srbije nosiocima odličja isplatiti najbogatije premije u istoriji našeg sporta.Usvojen je predlog Ministarstva sporta da nagrade budu drastično uvećane u odnosu na prethodne OI,tako da zlatna medalja u gradu svetlosti sija sa 200.000 evra ,srebrena 100.000,bronzana 60.000. Poredjenja radi nagrade za medalje u Tokiju su se kretale u rasponu od 50.000 do 70.000 evra.

Iz Tokija zlato su doneli vaterpolisti i karatistkinja Milica Mandić,srebro je osvojio strelac Damir Mikec a bronzu su izborili basketaši,odbojkašice,strelac Milenko Sebić,rvač Zurabi Datunašvili,tekvondstkinja Tijana Bogdanović.

Olimpiski komitet Srbije i svi mi očekujemi da se u Parizu nadmaši taj broj od devet medalja i osvojimo mnogo više.

Optimizam se svodi na činjenucu da imamo dosta takmičara spremnih i sposobnih za najveća ostvarenja i uspehe medju kojima su  Novak Djoković,aktuelna svetska šampionka u skoku udalj Ivana Španović,evropski i svetski prvak u rvanju Akeksandar Komarov,asovi u streljaštvu Zorana Arunović i Damir Mikec,tekvodinstkinja Aleksandra Perišić,a u timskim sportovima košarkaši sa Nikolom Jokićem,basketaši kao svetska velesila uvek sa medaljim, potom odbojkašice i odbojkaši i svi ostali na listi koji su putnucu na OI a vizu su izborili odličnim rezultatima i na igre idu  da postignu najviše i uvek gde to bude moglo osvoje medalju.

 

Za STV USA Čikago

Rajko Delibašić

Foto OKS

Nedavne objave