KARATE TRENER ROKSANDA ATANASOV U POSETI AMERIČKIM KLUBOVIMA

KARATE ZA SVE UZRASTE, TRENING DUHA I TELA

Nekoliko specijalnih sportskih događaja održali su se proteklog vikenda u Čikagu i okolini. Naša uspešna karatistkinja i trener Roksanda Atanasov koja je ostavila neizbrisiv trag u sportu doputovala je u Čikago kako bi održala treninge za karatiste raznih uzrasta i kategorija i prenela svoje veštine američkim takmičarima.

Roksanda se bavi karateom od svoje sedme godine a njenu karijeru krase brojne svetske i evropske šampionske titule. Ostvarila se kao takmičar a zatim i kao trener. Ono na šta je najviše ponosna je to što je uspela da stvori višestruku svetsku šampionku u karateu Jovanu Preković koja je osvajač dve olimpijske zlatne medalje i koja trenira sa Roksandom od svoje 5 godine.

Roksanda je posetila neke od najvećih karate klubova koji su stvorili američke i svetske karate šampione i gde treniraju stotine učenika.

Fonseca Martial Arts, centar borilačkih veština u Glenview-u

Fonseca Martial Arts, centar borilačkih veština koji nudi siroku lepezu borilačkih sportova i nalazi se na šest lokacija u Illinoisu ugostio je Roksandu Anastasov kako bi svojim učenicima preneli veštine svetskih šampiona.

Osnivač karate centra Fonseca Martial Arts u Glenview-u je Džon Fonseka (John Fonseca), nosilac tri crna pojasa, u karateu (šesti stepen), Jiu Jitsu i tekvondu. Džon je osvajač  brojnih medalja na svetskim prvenstvima i višestruki osvajač zlata na Pan American Games. Svoju prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u karateu osvojio je sa samo 16 godina. Iza sebe ima profesinalnu karijeru navišeg ranga.

U njegovom Fonseca sportskom centru treniraju dve primarne veštine, karate i  Brazilian jiu jitsu a pored toga drže i časove samoodbrane (self defense) i druge treninge. Džon je veoma posvećen svojim učenicima i veruje da je njegovom uspehu najviše doprinela fizička i mentalna posvećenost. Smatra da je ovo bila jedinstvena prilika da svojim učenicima predstavi Roksandu a ona svoje veštine podeli sa njima kroz treninge i sesije.

Nort Shore Dodjo važi za jedan od najstarijih karate centara u Ilinoisu.

Sensei Džef Kon (Jeff Kohn) je nosilac crnog pojasa u karateu (sedmi stepen) i osnivač karate kluba North Shore Dodjo u Glevju (Glenview IL) i još nekoliko Dodjo-a u Ilinoisu. Ceo svoj život posvetio je karateu, sada je nacionalni trener,  a osvajač je brojnih svetskih titula a njegova životna misija je da pomaže deci sa posebnim potrebama.

Sensei Jef je okupio oko sebe vrhunske karatiste među kojima su i trojica srpskih karatista, Peđa Obradović, Dejan Umičević i Uroš kaličanin. Sva trojica su profesionalni karatisti i treneri navišeg ranga i osvajači svetskih i evropskih titula. Umičević je bio svojevremeno i svetski šampion. Sa njima u timu je i Adam Bronzer, trener i karatista koji je takođe višestruki karatista visokog ranga. Roksandu je na ulazu u Dodjo dočekala topla dobrodošlica a sa učenicima je podelila iskustvo koje će im pomoći u daljim treninzima.

Tokom svog boravka u Čikagu Roksanda je posetila i sportski Centar Nikola Tesla u Lajonsu gde je sa decom srpskog porekla održala karate trening i motivisala decu da se bave borilačkim veštinama. Ona je u svom rodnom Aranđelovcu napravila karate klub u kome trenira sto pedeset dečaka i devojčica a posećuju ih sportisti i treneri iz Japana, Brazila, Filipina, Australije i drugih zemalja i Srbija je zahvajlujući njoj postala jedan mali centar karatea.

Autor: STV

Foto: Saša Lukić Serbian Television USA

Nedavne objave