ОД СТЕФАНА НЕМАЊЕ ДО БОРАЦА СА КОШАРА

СРБИЈА СЕ ОДУЖУЈЕ  СВОЈИМ ЈУНАЦИМА И ХЕРОЈИМА

Србија не заборавља своје националне величине, јунаке и хероје. Само последње две године у Београду је откривено неколико значајних споменика, које говоре да је српски народ вековима у својим редовима имао изуетне људе, војсковође, научнике, јунаке и хероје којим може мало која нација да се подичи.

Младом револуционару, с почетка 20. века, Гаврилу Принципу подигнут је споменик.који се налази у непосредној близини Владе Републике Србије, а откривен је  на Видовдан, 28. јуна 2015. године. Најпознатијем светском научнику, Николи Тесли је откривен споменик,  на рођендан, 10. јула прошла године, код Храма “Свети Сава”, биста најпознатијем српском авијатичарту учеснику балканских ратова и Великог рата, Тадији Сондермајеру, налази се у самом центру Београда, откривена је 17. јуна ове године. Један од најомиљенијих људи Београда био је академски вајар и директор Зоолошког врта, Вук Бојовић. За све шта је урадио за своје Београђане град се одужио на тај начин што му је у кругу Врта поставио његову бисту, која је откривена 17. јула ове године. Нису заборављени ни патриоте и јунаци деведесетих година прошлог века, који су отаџбинским ратовима погинули, овенчани славом, храброшћу и поносом отишли у легенду. Војник Тибор Церна, био је један од 108 погинулих јунака битке на Кошарама током бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године.  Имао је само двадесет и једну годину. Тибору је подигнута спомен-биста у родној Дебељачи.

 

 

Србија се недавно, 30. септембра, на достојанствен начин одужила још једном јунаку. Мајору Југословенске народне армије, Милану Тепићу, рођеном у Комленцу, код Козарске Дубице (Република Српска) 1957. г. Српски Стеван Синђелић,  29. септембра 1991. године је имао само тридесет и четири године када је погинуо. Да не би пало у руке непријатељу наоружање, муниција и војна опрем из складишта Беденик код Бјеловара, дигао је у вазудух магацин. Притом је погинуо мајор Милан Тепић, који  је 19. новембра 1991. године проглашен за народног хероја. У транспортеру, који је возио, погинуо је и деветнаестогодишњи војник на одслужењу војног рока у ЈНА, голобради Стојадин Мирковић Цоле из села Горње Лесковице, код Ваљева. Својим подвигом њих двојица су ушли у историју.

Нема веће жртве за човека када на олтар Отаџбине положи – живот. А то су учинили Милан и Стојадин. Зато морамо да их вечно памтимо. Не смемо никад да их заборавимо. И њих и све који су пали у прошлим ратовима да Србија живи у слободи.

– Једном људи дају реч, она остаје или се погази. Ја сам дао реч да ћу бранити ову земљу ако јој буде тешко – рекао је мајор Терпић, а својим војницима се обратио речима:

– Војско, слушајте ме добро! Не знам колико ћемо моћи још овако да издржимо, противник ће тек жестоко навалити и настојати да нас заскоче. Зато су пажљиви са ватром и избегавају да ударају по складишту, јер ово што ми имамо овде за њих је више него драгоцено. Искључиво је моја брига да они то не добију у руке, јер можете замислити каква би то трагедија била за наш народ. Ово је моја давна одлука и молим да се не коментарише. Кад дође тренутак да се више не може издржати и кад дође мука до ока, тражићу да се удаљите на пристојну удаљеност од главног објекта. Дакле, не замерите ми ако сам негде према неком од вас погрешио, али хоћу две ствари да урадим уз вашу помоћ: да им не дам Беденик и да ви останете живи. Нека неко од вас сачува овај мој ратни дневник. Вољно и збогом, јунаци моји!!

СПОМЕНИК ТЕПИЋУ, 1

После обраћања војницима мајор Тепић им је наредио да се повуку на безбедно одстојање. Сви су га послушали, само није Стојадин.

На откривању споменика, који се налази у Београду на Бањици, на углу  кнеза Александра Карађорђевића и  Љутице Богдана (преко пута болнице “Драгиша Мишовић”), поред деце  мајора Тепића, сина Александра и кћерке Тање, присуствовали су још: Александар Вулин, министар одбране, Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, Верољуб Арсић, потпредседник Скупштине Србије, бројни припадници ВС, грађани Београда …

Поводом 800 година од оснивања српске средњевековне државе, родоначелнику Стефану Немањи биће подигнут велелепни споменик у Београду на Савском тргу. На Старом сајмишту планира се изградња Меморијалног комплекска за све страдале у Београду током Другог светског рата од 1941. до 1945. године.

Србија своје великане, јунаке и хероје не заборавља.

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave