ODBOJKA:CRVENOJ ZVEZDI ŠAMPIONSKI PEHAR

Muško odbojkaško prvenstvo,  Banka Poštanska Štedionica Super lige Srbije okončano majstoricom večitih rivala

U nezapamćenoj odbojkaškoj atmosferi u prepunoj hali na Banjici pred 4000 gledalaca  Crvena zvezda nakon majstorice posle 2:2 u pobedama, ubedljivo savladala u petoj utakmici ekipu Partizana  sa 3:0 i posle osam  godina osvojila titulu šampiona 13 put u svojoj istoriji.Igrač Crvene zvezde Dušan  Nikolić MVP finala.

Crvena zvezda je novi šampion Srbije u odbojci.Posle osam godina čekanja izabranici trenera Ivice Jevtića vratili su najsjajniji trofej na Marakanu.Preuzelu su trofej od Partizana prošlogodišnjeg šampiona koga su posle velike drame u finalnoj seriji Plejofa pobedili u majstorici 3:0 nakon cetiri utakmice i rezultata 2:2 u pobedama,i na taj način prišili trinaestu šampionsku zvezdicu sada u ukupnom zbiru jednu više od Partizana.

Regularni deo sezone  crveno beli su završilu na prvoj poziciji i time automatski stekli prednost domaćeg terena sve do finala plejofa i odluke o šampionu.

U četvrt finalnim utakmicama Crvena zvezda   je u dva meča  bila bolja od Takova iz Gornjeg Milanovca dok je u polufinalu takodje u dve utakmice eliminisala ekipu Karadjordja iz Topole najprijatnijeg iznenadjenja prvenstva.

U finalu je predstojao susret sa večitim rivalom ekipom Partizana koji je inače prošlogodišnji šampion Srbije.

Za očekivati su bili neizvesni susreti i finale sa većim brojem utakmica što se na kraju i obistinilo.

Prvi meč finalne serije su crveno beli neočekivano dosta lako dobili 3:0  poveli u seriji sa 1:0.

Kada su posle toga napravili brejk i savladali  crno bele na njihovom terenu u Master hali na Novom Beogradu 3:1 i poveli sa 2:0 činilo se da će već posle treće utaknice koja se ponovo igrala u hali na Banjici u kojoj je domaćin Zvezda sve biti rešeno i da će crveno beli maksimalnim rezultatom završiti finale plejofa i postati novi šampioni Srbije.

Ali tako nisu mislili odbojkaši Partizana.Prvo su posle velike drame i preokreta dobili treći meč  u gostima u pet setova sa 3:2 i smanjili vodjstvo protivnika na 2:1, a samo tri dana kasnije u četvrtoj utakmici u svojoj dvorani u  sličnom scenariju opet dobili crveno bele sa 3:2 i izjednačili u seriji na 2:2, pa je predstojao peti meč i majstorica ova dva kluba kako bi se rešilo pitanje  ko je u ovom momentu  bolji i kome će pripasti titula šampiona.

Ta peta utakmuca tzv majstorica je izazvala veliko zanimanje  i posle duže vremena odbojka je bila u centru pažnje .

Za utakmicu je vladalo veliko interesovanje pa je u tim smislu i dvorana  na Banjicj na veliko zadovoljstvo ljubitelja odbojke i sporta uopšte bila posle ko zna koliko vremena dupke puna, sa jedne strane navijača crveno belih a sa druge crno belih u posebnom dekoru i navijačkom štimungu.

Posebno obeležje ove finalne utakmuce i majstorice je atmosfera u prepunoj dvorani na Banjici koja se retko vidja  na odbojkaškim mečevima i koja je podsetila na najlepše dane naše odbojke.

Ova finalna serija izmedju dva beogradska kluba je bila vrlo interesantna i napeta tokom svih utakmica  i potpuno je opravdala epitet finala i derbija večitih rivala.

Crveno beli su ovaj presudan meč i majstoricu Plejofa odigrali hrabro,odlučno ,strpljivo i sa maksimumom  koncentracije tokom celog meča, pogotovo u prelomnim trenucima.

Izvanredno su servirali ,napadali,odlično se branili i nisu dozvolili crno belima da se uzdignu i vrate kao što je to bilo u trećen i četvrtom meču serije.

Imalu su sjajnu podršku sa tribina a mnogi igrači ili većina njih sigurni da nije imalo prilike da igra u takvoj atmosferi.

Najuzbudljiviji je bio prvi set.Zvezda je povela  sa 10:6 ali su crno beli tokom seta preokrenuli na 22:21.Tada su domaći igrači zahvaljujući servisima Nikolića i blokovima Petrovića i Lopara ipak uspeli  da dodju do set lopte.Prvu nisu iskoristilu ali je kod druge protivnički igrač Tadić servirao u mrežu i Zvezda je povela u setovima sa 1:0.

U drugom.setu sada već bivši šampion je  uspeo da 8:11 preokrene u 12:11 i posle toga stane .Crveno beli su se razgoropadili i set ubedllivo rešili  sa 25:18.

I u trećem setu bilo je izjednačene borbe sve do 13:12,kada Zvezda servisima Nikolića uspeva da se odlepi  na 17:12 i kasnije privede set kraju 25:18 , za veliku pobedu u finalu za titulu šampiona i veliko slavlje u dvorani igrača, članova porodica i rukovodstva kluba zajedno sa oduševljenim i bučnim navijačima u jednoj toliko emotivnoj i slavljeničkoj atmosferi koja če ostati u sećanjima svih igrača pa i navijača ovog kluba koji su stvorili nesvakadišnji štimung  za ovakav dogadjaj.

Nakon svega vidjenog i završetka utakmice uz slavlje prusutnih navijaca i aktera pobednika tj novog šampiona usledila je i ceremonija proglašenja najboljeg pojedinca i dodele medalja igračima finala kao i pehara pobedniku i pobedjenom i medalja svim igračima i članovima stručnih štabova.

Za najboljeg igrača i MVP finalne serije proglašen je Dušan Nikolić korektor Crvene zvezde kome je nagradu za najboljeg igrača predao  Danilo Mrdja  direktor takmičenja OSS, a ispred Banke Poštanske štedionice generalnog sponzora OSS   novčani ček je istom igraču uručio Nenad Simić direktor Filijale Banke Poštanske Štedionice .

Srebrene medalje poraženim finalistima igračima Partizana predali su Danilo Mrdja direktor takmičenja OSS i Mladen Maran predsednik OSB.

Zlatne medalje odbojkašima novog šampiona Crvene zvezde predali su Petar Bogunović predsednik OSV i Nikola Rosić generalni direktor OK Crvena zvezda

Pehar kapitenu  pobedjene  ekipe Partizana Miliji Mrdaku  predao je Ivan Knežević generalni skretar OSS  a pehar novom šampionu  kapitenu Crvene zvezde Nikoli Petroviću  Djula Mešter predsednik OSS.

Nakon utakmice zabeležene su izjave trenera obe ekipe i najboljeg igrača i MVP finala Dušana Nikolića

Dušan Nikolić je bio oduševljen igrom svoje ekipe, pobedom i  ambijentim koji je vladao za vreme i posle utakmice:

“Impresije su odlične.Nismo mogli da biramo bolji način i bolji ambijent da osvojimo titulu na Banjici kakvu ja ne pamtim a ovde sam sedam gidina. Nezapamćena atmosfera koja je uveličala ovo naše slavlje i dobro je što smo ovakvom igrom, pobedom i osvojenom titulom stavili tačku na ovu dugu i iscrpljujuću sezonu “.

Bojan Janjić mladi trener  na klupi Partizana posle prošlogodišnjeg uspeha i titule šampiona nije bio toliko razočaran porazom svoje ekipe posle ove majstorice pa je rekao :

“Zasluženo je Zvezda osvojila titulu jer su cele sezone  bili konstantni i startovali su sa prve pozicije.Mi smo imali  oscilacija preko cele godine koje su se i ovde pokazale.Nažalost nismo uspeli da emotivno pobedimo sebe.Zvezda je celu seriju igrala izvanredno i drago mi je što smo se posle 2:0 za protivnika vratili u seriju i igrali majstoricu.Na kraju ne možemo biti nezadovoljni sezonom jer smo ušli u finale i imali tokom sezone puno problema i raznoraznih stvari koje su nam se dešavale’’

Strateg crveno belih perspektivni  stručnjak Ivica Jevtić koji je tim preuzeo na početku sezone bio je više nego srećan zbog uspeha svoje ekipe:

“Mislim da je presudilo ono što smo radili tokom cele sezone, odnosno presudili su momci koji su verovali i koji su se borili i nisu se štedeli.Drago mi je šti smo uspeli da do cilja dodjemo upravo u majstorici jer mislim da je ovo najbolja promocija odbojke u ovako punoj dvorani i ovakvoj atmosferi.Čestitam igračima Partizana i posebno mojim momcima i svima onima koji vode naš klub, kao i odbojkaškom savezu Srbije  koji se potrudio da sve ovo organizuje.Nadam se da su roditelji i mala deca osnovci gledali ovo i da su videli tu draž odbojke i odbojkaške igre u celini.Voleo bih da smo posle finalne serije ubedili bar 10% onih koji su gledali ove utakmice  da se ubuduće bave odbojkon pogotovo ovi mladji “

rekao je  trener Crvene zvezde i novog šampiona Srbije Ivica Jevtić.

 

Put Crvene zvezde do  titule

Prvenstvo – prvo mesto

22 meča 16 pobeda 6 poraza 49 bodova

Četvrt finale Plejofa:

Crvena zvezda -Takovo   3:0

Takovo – Crvena zvezda  0:3

Polufinale Plejofa :

Crvena zvezda – Karadjordje 3:2

Karadjordje -Crvena zvezda  0:3

 

Finale Plejofa:

Crvena zvezda-Partizan     3:0

Partizan -Crvena zvezda    1:3

Crvena zvezda -Partizan   2:3

Partizan -Crvena zvezda    3:2

Crvena zvezda-Partizan     3:0

 

ZA STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Foto   OSS

Nedavne objave