CRVENA ZVEZDA NA KROVU JADRANA SA TITULOM ŠAMPIONA

Okončano finale Plejofa regionalne ABA košarkaške lige  utakmicom  Crvene zvezde i Partizana

Posle osam mesecu igranja završena je ovogodišnja ABA regionalna košarkaška liga u kojoj je na kraju  beogradska Crvena zvezda sasvim zasluženo osvojila titulu šampiona sedmi put u eri postojanja iste.Crveno beli ekspresno rešili seriju  na terenu nprotivnika u prepunopj beogradskoj Areni u samo tri utakmice uz šampionske lavorike i osvajanja drugog trofeja u sezoni pošto su prethodno ovojili i kup.Jago Dos Santos igrač Zvezde MVP fianalne serije a pehar kapitenu pobedničke ekipe Branku Laziću predao Milivoje Vojinović direktor ABA lige.

Nakon regularnog dela i pred početak Plejofa crveno beli su bili na pol poziciji koju su itekako dobro iskoristili ,da bi preko četvrt finala Studentski centar ( 2:0) i polufinala Mega takodje( 2:0), došla do velikog finala i utakmice sa najvećim rivalim i konkurentom Partizanom.

Sdruge strane drugi finalista Partizan je imao više problema u nastojanju da dodje do finala Plejofa i borbe za odbranu titule obzirom da je prošle godine bio pobednik ABA lige kada je upravo u finalu pobedio ovogodišnjeg suparnika u tom finalu ekipu Crvene zvezde.

Partizan je u četvrt finalu Plejofa bio bolji od Zadra (2:0), a u polufinalu je posle dosta neizvesnosti pobedio podgoričku Buducnost nakon pobede u prvoj utakmici u Beogradu i poraza u revanšu u Podgorici te pobede u majstorici na svom parketu u Areni uz dosta napora pa se tako našao na zadnjoj stepenici borbe za regionalnog košarkaškog šampiona i meča sa Crvenom zvezdom.Ekipa crveno belih je u tom finalu imala prednost domaćeg terena na početku ove serije utakmuca koja se igrala na tri dobijena neča

Oba beogradska kluba su u prethodnoj godini bili učesnici  najkvalitetnije evropske klupske lige ,Euro lige , gde se nisu proslavili jer nisu ostvarili željene retultate pošto su crveno beli završili na poziciji  16, a crno beli 11, i oba kluba su na taj način ostala bez završnice ovog takmičenja što je pre početka istog  bila i glavna ambicija i jednih i drugih.

Crvena zvezda je za taj neostvareni cilj imala opravdanje u činjenici da su je tokom sezone pratili maleri sa povredama mnogih i uz to ključnih igrača(Teodosić,Hanga dva puta,Nedović,Lazić,Topić ) zbog čega ekipa tokom skoro cele sezone  nije  imala kompletan roster što se itekako moralo odraziti i na rezultate.

S druge strane Partizan predvodjen trofejnim treneron Željkom Obradovićem nije imao takvih problema ali je mnoge utakmice izgubio u samim završnicama u već dobijebim susretima što je bila i velika boljka i slobodno možemo reći i glavni razlog da se ne uspe u nameri da se dodje do Plejofa ili Plej ina Euro luge, za koje im je na kraju nedostajala samo jedna pobeda.Tako nusu ostvarili cilj kao prošle godine kada su posle onih dramatičnih utakmica sa madridskim Realom nakon što su pobedili istog protivnika u 1/4 finala prvo dva puta u gostima, nakon toga dva puta poraženi na svome terenu i na kraju u majstoricu izgubili ponovo u Madridu u gostima i eliminisani pred samo polufinale ovog takmičenja i na sam korak od istog.

Posle opisanih utakmica oba rivala u pred fazama Plejofa, sledilo je veliko finale i večiti derbi od postojanja beogradskih klubova najvećih rivala u svim sportovima bez izuzetaka kada su u pitanju ekipe Crvene zvezde i Partizana.

I jedni i drugi su bilu veliki optimisti pred početak ove serije mečeva koji se igrao na tri dobijena meča po sistemu 2 : 2 : 1.

Crvena zvezda je u prva dva meča bila domaćin i maksimalno je  iskoristila prednost domaćeg terena ostvarivšu obe pobede za vodjstvo u seriji sa 2:0.

U prvoj utakmici (85:82)bilo je mnogo neizvesnisti do samog  kraja i meč je rešen u zadnjim momentima utakmice koševima Davidovca iz slobodnih bacanja, mada su uz malo sreće košarkaši Partizana mogli i do drugačijeg epiloga u svoju korist.

U drugoj utakmici takodje u hali Aleksandar Nikolić bilo je mnogo manje neizvesnosti i crveno beli su došli do zaslužene pobede (80:73). i do velikog vodjstva u seriji pobeda 2:0 posle čega se ista  selila u beogradsku Arenu gde je Partizan bio domaćin u toj trećoj utakmici.

Zvezdino vodjstvo u pobedama je bilo veliko, ali su se svi u Partizanu nadali i očekivali  da bi na svom terenu tj svojoj dvorani u Areni  uz podršku 20000 “grobara” mogli do preokreta prvo pobedom preko treće a potom i četvrte utakmice čime bi se izborila peta utakmica tj majstorica koja bi rešila pitanje pobednika regionalne lige što je itekako u ovom momentu veliki ulog jer je jedino šampionu ABA lige zagarantovano učešće u Euro ligi od jeseni sledeće sezone.

Medjutim jedno su bile želje crno belih a drugo ono što se dešavalo tokom meča.Igrači Partizana  su na terenu izgledali mnogo drugačije od željenog i potpuno zasluženo doživeli neočekivani poraz za 3:0 u pobedama  za protivnika za kraj serije i veliku pobedu crveno belih 82:76 i osvajanje titule šampiona ABA lige sedmi put od njenog osnivanja .

Sam tok ove treće  utakmice protekao je potpuno u dominaciji crveno belih.Od početka do kraja meča oni su bili u vodjstvu i samo u jednom momentu su crveno beli prepustili to vodjstvo domaćinu 43:42 a u svim drugim delovima meča ono je bilo na njihovoj strani u nekim momentima i do deset koševa razlike.

Partizan je podbacio u mnogim segmentima igre za razliku od crveno belih koji su držali neku konstatu u toku meča i držali  protivnika na odstojanju i na uvek odredjenoj razlici  bez šanse da se protivniku da mogućnost za preokret.

Od Partizana se očekivalo mnogo više i na planu energije i htenja i volje igrača na jednoj ovako važnoj i najbitnijoj utakmici sezone uz podršku pune dvorane i 20000 navijača   gde igračima Crvene zvetde to nije smetalo da budu na nekoj visini ovako važnog meca i ostvare po mnogima dosta  neočekivanu i najvredniju pobedu koja im je donela titulu regionalnig šampiona i direktno učešće u Euro ligi u sezoni 2023/2024.

Uzaludna je bila uzavrela atmosfera i velika podrška navijača u punoj Areni gde nije bilo pristalica Zvezde, jer Partizan nije bio na visini očekivanog i nije imao raspoloženog igrača za neku veliku igru i preokret u tom smislu.

Možda je za to kriva i protivnička ekipa a pre svih trener Janis Sferopulos koji je taktički odlično spremio ekipu i postavio igru odbrane na način da je potpuno neutralusao udarne igre protivnika pre svih Pantera i Ledeja koji su bilj neprepoznatljivi i slobodno možemi reći bledi i slabi za ovako važan meč koji je mnogo toga  donosio pobedom i trijumfom jednog od klubova a i drugi igrači se nusu proslavili ni  igrom ni poenima.

Ni Zvezda nije imala nekog ko se izrazito izdvajao ali su u celini kao kolektiv svi delovali dobro u izvršavanju poslova i kada su u pitanju koševi a pogotovu  igra odbrane.

Crvena zvezda je pobedila 82:76 osvojila pehar šampiona regionalne lige  a kapitenu pobednučke ekipe Branku Laziću  rekorderu  po broju osvojenih titula sa klubom ( 24 ) i preko 800 utakmuca u dresu kluba predao je direktor ABA lige Milivoje Vojinović, u praznoj Areni jer  su skoro svi navijači Partizana koji su prisustvovali meču u medjuvremenu napustili dvoranu ne želeći da prisustvuju činu dodele priznanja i pehara igračima protivnučke ekipe.

Za MVP finalne serije i najboljeg igrača proglašen je Mateus Jago dos Santos iz pobedničke ekipe Crvene Zvezde.

Nakon dodele pehara igrači,stručni štab i rukovdstvo kluba na čelu sa novim predsednikom Upravnog odbora Željkom Drčelićem i ostalim članovima rukovodstva su na svoj način uz pesmu i slavlje proslavili ovaj veliki uspeh novu titulu pod svodovima Arene i svi zajedno se kasnije  uputili u jednom od prestižnih beogradskih ugostiteljskih objekata da uz pesmu i svirku na prigodan način svi zajedno proslave ovu veliku pobedu i šampionsku titulu.

 

FINALE PLEJOFA ABA LIGE CRVENA ZVEZDA-PARTIZAN        u pobedama 3:0

 

1.utakmica     85:82

hala Aleksandar Nikolić

domaćin Crvena Zvezda

 

2.utakmica     80:73

hala Aleksandar Nikolić

domaćin Crvena Zvezda

 

3.utakmica     82:76

hala Beogradska Arena

domaćin Partizan

 

Treća poslednja utakmica Plejofa regionalne košarkaške ABA lige

 

Partizan -Crvena zvezda 76:82

18:20,20:22,14:17,24:23

Dvorana Beogradska Arena.Gledalaca 20000.Sudije Nikolić,Nedović i Radojkovuć.Osvojene lopte Partizan 9 Crvena zvezda 1.Izgubljene lopte  Partizan 6,Crvena zvezda 13.Asistencije  Partizan 15,Crvena zvezda 23, Lične greške Partizan 29 Crvena zvezda 24.

 

Partizan:

Smit 6,Ledej 4,Avramović17,Panter 5,Smailagić 8,Trifunović 3,Andjušić 13 ,Doužer 8,Ponitka 8,Kaminski i Kaboklo 4.

 

Crvena zvezda:

Smart,Teodosić 6,Tompkins 5,Bolombaj 6,Ilić,Nedović 8,Gedraitis 12, Davidovac 9,Mitrović 12 ,Lazic 9,Gilespi 4,Dos Santos 11.

 

Svi šampioni ABA Lige od osnivanja iste :

2001/02    Union Olimpija

2002/03    Zadar

2003/04    Refleks

2004/05    Hemofarm

2005/06    FMP

2006/07    Partizan

2007/08    Partizan

2008/09    Partizan

2009/10    Partizan

2010/11    Partizan

2011/12    Makabi Tel Aviv

2012/13    Partizan

2013/14    Cibona

2014/15    Crvena zvezda

2015/16    Crvena zvezda

2016/17    Crvena zvezda

2017/18    Budućnost

2018/19    Crvena zvezda

2019/20    Prekinuto zbog korone

2020/21    Crvena zvezda

2021/22    Crvena zvezda

2022/23    Partizan

2023/24    Crvena zvezda

 

Za STV USA Čikago

Rajko Delibašić

Foto: Bane Stojanović KK CZ

Nedavne objave