SMEDEREVSKA TVRĐAVA – POSLEDNJA SREDNJOVEKOVNA PRESTONICA SRBIJE

Monumentalni kolos srpske vojne arhitekture delovao je neosvojivo, jer je sa sve tri strane okružen vodom.

Jedna od najvećih srednjovekovnih ravničarskih tvrđava u Evropi. Poslednje veliko delo srpske arhitekture srednjeg veka. Smederevska tvrđava. Spada među najbolje očuvana vojna utvrđenja u Evropi. Izgradio ju je Đurađ Branković, naslednik despota Stefana Lazarevića.

Vodeni grad opkoljen je Dunavom i Jezavom, a širok rov sa vodom nalazi se na trećoj strani. Tvrđava ima trougaoni oblik i 25 visokih kula po kojima je i danas prepoznatljiva. Jezgro predstavlja trougaoni Mali grad, koji je u vrhu Velikog, opet trougaonog grada. Veći deo sagrađen je odmah posle Maloga grada koji je služio Despotu Đurđu kao utvrđen zamak. Smederevo je poslednja prestonica srednjovekovne Srbije.

Smederevska tvrđava građena je velikom brzinom. Njeni graditelji umirali su od iznemoglostia Narod je krivca za tragedije tražio u despotici Jerini, poznatijoj kao prokleta Jerina.

Ovaj monumentalni kolos srpske vojne arhitekture delovao je neosvojivo, jer je sa sve tri strane okružen vodom. Od nekada malog predgrađa, koje je bilo smešteno uz samu obalu Dunava razvila se u toku vekova, a posebno posle 1867. godine, današnja velika varoš Smederevo.

Sve do sredine XX veka smederevska tvrđava bila je izuzetno očuvana. Tvrđavu je u Drugom svetskom ratu oštetila eksplozija municije, koja je uništila i ogroman deo Smedereva. Pod zaštitu države, smederevska tvrđava stavljena je 1946. godine, a njena konzervacija i dalje traje.

The Smederevo Fortress – The last capital of medieval Serbia – video

Tvrđave Srbije - Smederevska tvrđava - poslednja srednjovekovna prestonica Srbije | ISTRAŽI SRBIJU!

Pripremili:

Paneuropa Discover Serbia

Novinar: Milica Brković

Snimatelj: Periša Đinđić

Prevod: Dragana Špica

 

Nedavne objave