CRVENOJ ZVEZDI POBEDA 3:2 I OTVOREN PUT DO TITULE

U prvom kolu  Plejofa Mocart Super fudbalske lige Srbije igran večiti derbi na stadionu Rajko Mitić

U dramatičnom derbiju crveno beli došli do pobede u finišu meča nakon preokreta i dva vodjstva Partizana.Zvezda posle ove pobede ima 10 bodova prednosti u odnosu na Partizan šest kola pre kraja i skoro izvesno  pred osvajanjem je 7 uzastopne titule šampiona Srbije.

                

Na startu Plejofa Mocart Super fudbalske lige Srbije igran je veliki večiti derbi beogradskih klubova Crvene zvezde i Partizana.

Obzirom na bodovnu  razliku stečenu u regularnom delu posle 30 kola 7 bodova viška crveno belih u odnsu na protivnika ova utakmuca je na neki način i bila zadnja šansa Partizana da se ozbiljnije ugrozi protivnik na tabeli i eventualno tu borbu za titulu šampiona učini zanimljivijom u svakom smislu.

Medjutim prema očekivanjima Crvena zvezda je bila bolja, pobedila i sa nova tri boda  ostvarila maksimalnu razliku u odnosu na Partizan od čak 10 bodova i sada su njene šanse da dodje do titule šampiona vrlo izvesne.

Naime sistem Plejofa je takav da osam prvoplasiranih ekipa posle regularnih trideset kola sa prenosim osvojenih bodova  igraju po jednostrukom sistemu svak sa svakim još sedam kola i nakon toga se dobija definitivni poredak  šampion i ekipe koje stiču evropske vize.

U Plej autu su se našle preostalih osam ekipa od 9 do 16 mesta i one će se boriti da ne ispadnu (15 i 16),odnosno da izbegnu baraž sa 3 i 4 iz Prve lige za opstanak (13 i 14) gde se takodje ugra sedam kola po istom sistemu kao Plejof.

Obzirom da je do kraja sada ostalo još šest kola da je bodovna razlika tako velika titula šampiona Crvenoj zvezdi je tako blizu i ostaje samo da se realne prognoze ostvare, i da  se vidi ko će još izboriti evropske vize ,ko sa koje pozicije što je itekako bitno jer bolje mesto donosi i bolju pozciju pred start kvalifikacija za evropske kupove od jeseni u kojem će se pored naseg šampiona naći još četiri najbolje plasirane ekipe.

Ovaj 173 večiti derbi protekao je po običaju u dosta burnoj i napetoj atmosferi od njegovog samog početka.

Očekivanja su bila da će Crvena zvezda lako doćj do pobede i samo potvrditi svoj kvalitet u odnosu na rivala i tako još više  učvrstiti svoju lidersku pozciju.

Tu poziciju je Zvezda preuzela od Partizana tek pre nekoliko kola nakon što je Partizan bio jesenji prvak i pobedio svog najvećeg protivnika u zadnjem kolu jesenjeg prvenstva i proleće sačekao na vodećoj poziciji kao jesenji šampion.

Start prolećneg dela doneo je još jedan 172 derbi u kojem je Partizan ostao neporažen na Marakani 2:2 i tada zadržao lidersku pozciju.Medjutim nakon toga crni beli su doživeli pravi šok i poraz na svome terenu od uvek neugodnog Napretka iz Kruševca,pa potom  i remi  u Lučanima sa Mladošću.

To je  omogućilo Zvezdi da odličnim igrama i rezultatima u tom smislu pod vodjstvom novog -starog trenera Vladana Milojevića koji je postao šef  struke  nakon smene izraelca Baraka Bahara preuzne vodjstvo na tabeli.

Kada je Partizan prošle nedelje doživeo još jedan neočekivani poraz od Čukaručkog 3:2 na Banovom brdu  Zvezda je serijom pobeda  u ovom prolećnem delu prvenstva došla do čak sedam bodova prednosti pred derbi koji je ove nedelje igran na Marakani i posle kojeg je pobedom od 3:2 došla do ubedljive prednosti sa ogromnom šansom da na kraju osvoji još jednu titulu što je više nego očekivano a svaki drugi ishod u tom smislu bio bi više nego senzacija.

Ovaj 173 derbi u prusustvu oko 40000 gledaoca  je počeo možda i neočekivano.

Već u 11 minutu nakon odlične akcije desnokrilnog napadača crno belih Severine koji je centrirao pravo na glavu mladog napadača Baždara ovaj  je odlično reagovao  i doveo svoj tim u vodjstvo 0:1.

Ti nije zbunilo crveno bele, nastavili su sa atacima na gol protivnika i u 16 munuti su izjednačili.

Mladi štoper Partizana Bojan  Kovačević je imao loptu u nogama u svom šesnaestercu pokušao je da se driblingom oslobodi dva igraca protivnika koji su ga opkolili u čemu nije uspeo ,Ivanić mu je oduzeo  loptu i krenuo sam prema golu Krunića koji nije stigao da omete protivnika kasni u reakciji i ruši istog igraca što je bio očigledan penal koji sudija Pavle Ilić svira, a Kanga udarcem sa bele tačke pretvara u gol za izjednačenje 1:1.

Do kraja poluvremena videli smo stalnu inicijativu crveno belih i bezbroj šansi (Bukari tri puta,Ndiaje dva, Ivanić i Stamenić),dok je s druge strane Partizan samo jednom ozbiljnije zapretio kada je Goh iskosa sa desetak metara pogodio stativu.

Nastavak utakmicete tj drugog poluvremena  kasnio je čitavih desetak minuta zbog pirotehnike navijača pre svega “delija” na severu stadiona.

Posle početka drugog poluvremena  Zvezda i dalje vrši pritisak dok se Partizan ograničio na defanzivu.

U jeku takve igre jedan napad crno beli su pretvorili u novo vodjstvo.U 56 minuti odbrana Zvezde je smušeno reagovala lopta se odbila iskosa na ivicu šesnaesterca do Severine koji se odlučio za šut  levom nogom i lopta je u divnom luku zavrsila u gornjem uglu nemočnog golmana Glazera udarila u stativu i odatle se odbila u gol za novo vodjstvo Partizana 1:2.

Posle vodjstva crno beli su se još više povukli Zvezda je napadala sa svih strana opet stvarala veliki broj šansi  ali  što zbog  odsustva koncentracije napadača i što zbog odličniih intervencija golmana Krunića rezultat ostao nepromenjen sve do pred kraj meča i njegov očekivani veliki  produžetak zbog svih prekida kojih je bilo itekako dosta.

Imao je u tom periodu i Partizan dobru priliku iz kontranapada u 76 minutu da mozda reši meč u svoju korist ali  se napadači nisu snašli pre svih Saldanja i ta jedina šansa crno belih u nastavku je propala.

Nikako crveno beli nisu uspevali da probiju zid protivnika i dodju do  izjednačenja uprkos šansama koje su stvarali i velikoj inicijativi te stalnim napadima na gol Krunića.

Taj momenat se dogodio u 89 minuti kada se špic crveno belih Ndiaje u kontaktu  sa kapitenom crno belih  Markovićem bolje snašao bio jači u tom  duelu ugrabio loptu i izbio sam pred golmana Krunuća i kada mu je ovaj pošao u susret loptu samo “bocnuo” i ona je završila u mreži protivnika za izjednačenje u veliko slavlje “delija” ali i otvorene proteste igrača i klupe Partizana koji su smatrali da je njihov igrač bio fauliran u tom duelu i trazili da se gol poništi, pa je prekid u tom smislu trajao nekoliko minuta.

Sudija Ilić je ostao pri svojoj odluci gol je priznat rezultat izjednačen 2:2 a neposredno posle toga produžio je utakmicu za čitavih 15 minuta što je dosta neuobicajeno ali obzirom na dešavanja na terenu i toliko prekida sasvim očekivano.

U nadoknadi vremena videli smo istu sliku na terenu stalne napade domačih odbranu gostiju i njihove povremene kontranapade .

U 90 +9 ninutu Hvang odlično upošljava brzonogog Bukarija ovaj utrčava u šesnaesterac gde ga na samom ulasku u isti Antić sapliće i sudija Ilić uprkos opet velikom  protivljenju igrača Partizana i kasnije  na videlo na  snimku opravdano svira još jedan jedanaesterac koji Katai sigurno pretvara u gol za vodjstvo svoga kluba 3;2 i pokazaće se kasnije konačan rezultat ovog večitog derbija .

Zvezdini igrači su slavili zajedno sa svojim navijačima fudbaleri Partizana protestvovali i posle meča pa se neposredno pred konferenciju za medije pojavila i vest da iz revolta zbog po njima lošeg i tendecioznog  sudjenja neće nastupiti u polufinalu kupa sa istim protivnikom u sredu 25 aprila na istom stadionu. U to je ipak teško poverovati zbog rigoroznih sankcija koje bi klub pretrpeo u slučaju takve odluke nezapamćene u analima našeg fudbalskog sporta  .

Još jedan derbi je prošao očekivano dosta burno kao i svi prethodni  uz velike primedbe poraženog na svim nivoima što se inače često dešava kada su u pitanju ovi protivnici jer se poraz bilo čiji teško podnosi pa se onda u najvećem broju slučajeva okrivljuje uvek sudija zbog čega je uvek deliocima pravde najteže jer su izloženi ogromnim pritiscima pre,pogotovo za vreme i ovako posle utakmice.

Uvek postoje dve verzije jedne iste priče a ko je i koliko u pravu video je milioniski auditorijum uz male ekrane ne želeči da mi donosimo sud o tome.

Nikad ovde nema realnosti kada su u pitanju večiti rivali bilo da su u pitanju igrači rukovodstva a posebno navijači i teško onda da će ih biti i ubuduće drugačije.

Na kraju Zvezda je vrlo blizu nove promocije Partizan će verovatno ostati na drugoj poziciji i učestvovati u kvalifikacijama za ligu prvaka od drugog kola dok će se za ĺpreostsle  pozcije koje vode u Evropu boriti TSC koji kao da je siguran sa treće pozicije a potom Vojvodina,Radnučki 1923 i Kragujevca i Čukarički.

 

CRVENA ZVEZDA –PARTIZAn    3:2  (1:1)

Igrano.na stadionu Rajko Mitić u Beogradu. Gledalaca oko 40000.Sudija Pavle Ilić iz Kragujevca ,pomoćnici Miloš Simović Lovćenac i Nikola Djorović iz Kragujevca.

Žuti kartoni Kraso i Glazer- Crvena zvezda,Ovusu,Kovačević,Kalulu i Marković- Partizan

 

CRVENA ZVEZDA:

Glazer,Mijailović,Rodić(od 46 Djiha),Spajić,Dragović,Stamenić,

Kanga(od 58 Katai),Bukari (od 90±10 Kraso),Hvang,Ivanić(od 78 Olajnika).Endiaje (od 90±19 Milunović).

 

PARTIZAN :

Krunić,Stojković(od 78 Filipović),Kovačević,Marković,Antić,Kastiljo(od 67 Stjepanović),Ovusu,Severina(od 89 Natho),Zahid,Goh(od 78 Kalulu),Baždar(od 67 Saldanja).

 

Tabela Mocart Super lige posle 31 kola odnosno prvog kola Plejofa

 

1.Crvena zvezda                         31    26    2    3    80:24   80

2.Partizan                                    31    22    4    5    68;38   70

3.TSC                                            31    16    9    4    60;31   63

4.Radnčki 1923                          31    17    2   12   50:49   53

5.Vojvodina                                31    14    8    9    51:45   50

6.Čukarički                                  31    13    9    9    47:37   48

7.Mladost                                   31    12    7   12    33:41   43

8.Napredak                                31    11    6   14    32:42   39

 

Plej aut

9.Spartak                                   31    11    4    16   30:44   37

10.Novi Pazar                             31    10    6    15    35:41   36

11.Radnički N.                            31    10    6    15    34:40   36

12.Voždovac                               31      8    9    14    39:48   33

13.IMT                                         31      9    6    15   .34:47   33

14.Javor                                       31      9   .4    18    28:46  .31

15.Železničar                              31      7    6    18    34:59   27

16.Radnik                                    31      3    8    20    19:42   17

 

Napomenimo na kraju da se ove srede 25 .04 igraju i utakmice polufinala fudbalskog kupa Srbije u kome se sastaju Crvena zvezda –Partizan i u Kragujevcu Radnučki 1923-Vojvodina.

 

ZA STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Foto Lično i FK CZ

Nedavne objave