FINALE MUŠKOG RUKOMETNOG KUPA PROFESOR DR. BRANISLAV POKRAJAC

Partizan pobednik

U finalu rukometnog kupa Srbije za muškarce Profesor dr.Branislav Pokrajac  Partizan nakon nerešenog ishoda u regularnom delu 19:19 i nakon produžetaka 2×5 minuta 24:24,  bolji od Vojvodine posle izvodjenja sedmeraca 29:28. i posle 11 godina osvojio kup dr Branislav Pokrajac.

Divljanje navijača uslovilo prekid više od pola sata posle čega je meč nastavljen i u mirnom tonu protekao kraj utakmice, produžeci i penali kao i proglašenje pobednika i nagrade najboljim.

U utakmici finala rukometnog kupa u kojem su bili totalni autsajderi i pritom igrali isti na terenu protivnika u Novom Sadu u dvorani Slana Bara rukometaši Partizana su neočekivano i suprotno svim prognozama bili bolji od šampiona Vojvodine i to  nakon izvodjenja sedmeraca.

Rukometaši Vojvodine neprikosnoveni rukometni lideri na prostoru Srbije u zadnjih deset godina,  deceniju sa pregršt trofeja u prvenstvu kupu i super kupu su pre ovoga duela bili apsolutni favoriti ali se i ovog kao i bezbroj puta dosada  pokazalo da favoriti uvek ne pobedjuju pogotovo ne u ovakvim finalnim utakmicama .

Malo je ko ili skoro niko sem u potaji  igrača i stručnig štaba Partizana verovao u čudo  i pobedu crno belih pred ovaj meč.

Jer novosadjani su ipak skup reprezentativaca i kvalitetnih stranaca i u poslednjin godinama bez konkurencije na ovim prostorima, a ove i prošle godine i sa odličnim rezultatima u evropskim kupovima gde su stalu u finišu tj polufinalu istih .

I sam početak meča koji je okupio veliki broj ljubitelja rukometa  i ostalih navijača u dvorani Slana bara je bii u znaku novosadskog kluba.

Vrlo brzi su poveli pa je u jednom momentu to bilo i pet razlike 12:7 a na poluvremenu  13:8.

Medjutim Partizan se nije predavao, a u drugom poluvremebu je krenuo mnogo bolje i agresivnije pa je  razliku  smanjivao da bi  u 43 minutu preko Kojadinivića uspeli da stignu na samo gol zaostatka 17:16.

U 54 minutu nakon rezultata 18:17 za domaće meč je prekinut u situaciji kada je Partizan bio u napadu jer je na tribini gde su bili partizanovi navijači sa one gde su bili domaći popularna “firma” doletela upaljena pirotehnika zatim i druga i potom i nekoliko flaša.Ostatak upaljene pirotehnike završio je na terenu gde su bili igrači.Policija je intervenisala na strani gde su bili domaći navijači a za to vreme igrači su se povukli u svlačionice.

Nakon desetak minuta kontrolor Milan Savković i delegat Boris Ivanivić sugerisali su sudijama da se meč nastavi ali se ipak čekala sugestija komandira policije.

Posle novih konsultacija službena lica su se ponovo povukla sa terena na dodatne konsultacije pa su se posle nekoliko minuta vratile a oficijelni spiker je najavio da će meč biti nastavljen ali da će u slučaju i najmanjeg incidenta isprazniti sve tribine.

Posle prekida igrači su se vratili na teren i nastavili igru skoro ohladjeni u sparnoj dvorani pa su bil dekoncetrisani i pravili mnogo grešaka.

Na tri minuta pre kraja rezultat je bio egal sto je i bilo do kraja kada je posle vodjstva domačih Kojadinović izjednačio u poslednjim sekundima pa se otišlo u produžetke rezultatom 19:19.

Ni produžetak nije dao pobednika već je opet bilo nerešeno 24:24 pa se prišlo izvodjenju penala da bi se dobio pobednik.U penal seriji koja je uvek rulet srećniji su bili crno beli.

Posle promašenog  sedmeraca  igraca Vojvodine Pukovskog odlučujući  sedmerac je izveo igrac  crno belih Popović i pogotkom doneo veliki trijumf svojoj ekipi i  pehar u vitrine kluba prvi put posle 11 godina.

Nakon toga usledilo je veliko slavlje beogradjana sa svojim navijačima kojih je bilo u velikom broju na ovom rukometnom finalu jednoj dobroj  u kvalitetnoj  predstavi i svime na nivou izuzimajući incident koju smo videli u dvorani Slana bara u Novom sadu.

Za igrača utakmice proglašen je golman Partizana iskusni Nemanja Marjanović.

Pehar pobedniku i nagrade akterima ovog finala uručili su predsednica RSS Milena Delić i generalni sekretar RSS  Aleksandar Brković.

Trener Partizana i arhitekta ovog velikog uspeha Djordje Ćirković nije krio uzbudjenje zbog velikog uspeha svoga tima :

” Fantastičan je osećaj osvojiti trofej.Prvo što je to sa mojim Partizanom posle toliko godina, a drugo što smo ga osvojili na ovakav način.Prošli smo kroz tri teška gostovanja možda nas je to pripremilo za sve ono što nas je ovde čekalo.Imali smo i malo sreće ali nijednog trenutka nismo odustajali.Čak i kad smo bili u zaostatku sa minus pet golova verovali smo u sebe i energija nam je bila neverovatna. Hvala igračima na svemu što su prikazali ovo je zaista neverovatno.Vežbali smo penale prethodnih dana pa su veceras najprecizniji bili oni koji su na treninzima više promašivali i tako smo uz sve okolnosti došli do ovog velikog trinumfa ”

rekao je Ćirković.

Dugo su posle završenig finala i ceremonije proglašenja pobednika domaći igrači ostali u svlačionici jer nije bilo lako posle osam meseci izgubiti utakmicu kući pogotovo onu u kojoj je ulog trofej.

Čestitam Partizanu na trofeju – je prvo što je izgovorio trener Vojvodine Boris Rojević koji je otkako je na klupi istog osvojio 17 trofeja.

-Imali sno idealno prvo poluvreme,vodili sa 13;8, a u drugom poluvremenu  kao da je izašla druga ekipa.Osetio se preveliki grč.Osam meseci nismo izgubili i onda to bude utakmica za trofej kod kuce.Ali dešava se.I ovi moji momci treniraju ,ulažu sebe za što bolje rezultate.Imali smo šest šansi da rešimo utakmicu ,dve odbrane pa dva razlike na minut pre kraja pa sedmerac u zadnjim sekundama i sve smo to prokockali.Znao sam da posle toga sreća mora otići na stranu protivnika i da je nemoguće da posle svega propušteog u igri psihološki moženo da “iznesemo” penale.što se pokazalo tačnim,i još jednom čestitam protivniku,

rekao je strateg  Vojvodine Boris Rojević koji ujedno od skoro obavlja i ulogu selektora rukometne reprezentacije Srbije.

Ova dva tima su i učesnici polufinala  plejofa za prvaka Srbije gde će se u istim  sastati Vojvodina-Dinamo Pančevo i Metaliolastika Šabac -Partizan pa postoji mogućnost da se ove ekipe još jednom sretnu ali ne pre finala ili eventuakno što je manje verovatno u borbi za treće mesto

 

Finale rukometnog kupa Profesor dr. Branislav Pokrajac

Vojvodina -Partizan  19:19 (13:8

Nakon produžetaka 24:24 penalima 4:5  ukupno 28:29

 

Igrano u Novom sadu u dvorani Slana bara.Gledalaca 2000.Sudije Kovač iz Kosovske Mitrovice i Milisavljević iz Zvečana.Sedmercj Vojvodins 13(7),Partizan 17(12).Isključenja Vojvodina 14 a Partizan 4 minuta.

 

VOJVODINA :

Lučin,Vorkapić 6(3), Vukovljak ,Aidi,Trnavac (12 odbrana),Milenković 3,Sunajko,Pušica,Radjenović 4,Pešić 1,Tomić 1(1),Rogan 4,Djordjić 6 (1),Golubović 2,Puhovski 1,Nikolić.

 

PARTIZAN

Mihajlov,Markatos,Jović,Šotić 2,Barjaktarević,Marjanović(4 odbrane),Kojadinović 6(1),Zečević 10 (6),Arsenić(3 odbrane),Mićić 5(1),Obradović 2(1),Popović 4(1),Pešić,Lazić,Šaponjić i Kovačević.

 

Za STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Foto Rukometni savez Srbije

 

Nedavne objave