DVE DEČIJE PREDSTAVE ODIGRANE U KULTURNOM CENTRU NIKOLA TESLA

DEČIJA GLUMAČKA SEKCIJA SRPSKOG DRAMSKOG POZORIŠTA DOBILA VELIKI APLAUZ

Dve dečije predstave proteklog vikenda su premijerno izvedene u Kulturnom Centru Nikola Tesla u Lajonsu, čikaškom predgrađu. Deca iz Srpskog Dramskog pozorišta odigrala su za prisutne “Čudesnu šumu” i “Ko se zadnji smeje”. Sala kulturnog centra bila je popunjena do poslednjeg mesta a mladi glumci su na kraju nagrađeni velikim aplauzom.

Igor Obradović, glumac, reditelj i upravnik pozorišta podelio je sa nama svoju radost nakon završetka predstave i rekao da je ovo veoma značajan trenutak za dalji razvoj pozorišta i dečije sekcije i da će u budućnosti biti mnogo lepih iznenađenja. Većina dece koja su se pridružila pozorištu, a ima ih starosti od 4 do 15 godina, su rođena u Americi, njima učešće u dramskoj sekciji pomaže da bolje savladaju srpski jezik i da ga češće govore, da sklapaju nova prijateljstva, da se druže i zabavljaju,  dodaje Obradović.

Predstave su pripremane nekoliko meseci. Predstavu “Ko se zadnji smeje” napisala je Silvija Otašević iz Majamija koja je dobitnica brojnih nagrada i čije su knjige beogradski đaci prograsili za najbolje. Silvija je dobitnica prve nagrade matice iseljenika za dečiju književnost. Predstava je građena na temeljima srpske istoriije i tradicije odnosno uspesima znamenitih Srba u emigraciji u Americi, među koijima su Tesla i Pupin.

Silvija kaže da je presrećna što je prisustvovala premijernom izvođenju predstave “Ko se zadnji smeje” režirana po njenom tekstu i da je oduševljena kako su je deca odigrala kao i velikim interesovanjem publike. Silvija je rekla i da se među mladim glumcima već može raspoznati ko je rođeni lider, ko glumac, ko ima talenta za profesionalnu karijeru a ko za javni nastup.

Na novom imanju crkve Sveti Nikola u Lajonsu ima sve više aktivnosti srpske zajednice , što nas raduje, kaže sveštenik Nemanja Tešić čija deca su takođe učesnici dečijeg pozorišta. Pored sportskih događaja i  dečijih aktivnosti ovde se održavaju i projekcije filmova, predstave, donatorske večeri, slave i festivali. Renoviranje crkve ušlo je u završnu fazu tako da je to još jedan od razloga da budemo zahvalni Bogu a i svim ljudima dobre volje koji pomaži na razne načine da ova lokacija postane što bolje mesto za našu zajednicu i našu decu, dodaje Tešić.

Autor: Srpska Televizija USA

Foto: Srpska Televizija USA

Nedavne objave