PRVI SVETOSAVSKI BAL ODRŽAN U AMERICI

SPECIJALNI GOST NEDA UKRADEN

U svečanoj sali crkvi Svetog Save u Merilvilu i Indijani sinoć je održan prvi Svetosavski bal srpske dijaspore u Americi. Svečanost posvećena tradiciji i delu Svetog Save okupila je brojne goste iz Ilionisa – Čikaga i okoline,  kao i iz susedne države Indijane a svečanost je počela koktelom a zatim pevanjem srpske himne Bože pravde i molitvom.

Svetosavski bal koji je organizovala grupa Žena USA zamišljen je kao kulturna svečanost na kojoj će se čuvati tradicija, negovati svetosavlje, promovisati kultura i povezivati Srbi iz cele američke dijaspore.  Među uvaženim gostima bili su Generalni konzul RS u Čikagu Damjan Jović sa predstavnicima iz srpskog konzulata, konzul Bosne i Hercegovine Tatjana Telić sa suprugom, predstavnici srpskih organizacija, predstavnici medija, doktori, ljudi aktivni u srpskoj zajednici, uspešni pojedinci i dosta omladine.

U bogatom kulturno umetničkom programu horski je otpevana Svetosavka himna, prikazan je film o Svetom Savi režisera Hadži Aleksandra Đurovića a nastupile su i folklorne grupe Oko Sokolovo i Dukati i Biseri sa svojim raznovirsnim igrama, plesovima, valcerom i koreografijama. Prikazana je revija srpske narodne nošnje, nastupila je etno grupa Sestre Radović, recitovali su se stihovi o Svetom Savi i zdravica koju je održao Marko Marković.

U zabavnom delu natupila je Neda Ukraden koja je bila specijalni gost. Neda je pevala svoje poznate nove i stare hitove a zatim i  poznatu pesmu od Tine Tarner “Simply the best”. Uz pratnju orkestra Baneta Đorđevića i Miće Radovanovića nastuila je i Anđela Subotić sa repertoarom tradicionalnih izvornih pesama.

Veće je imalo i svoj humanitarni karakter pa je predstavljena i humanitrna organizacija Milla’s Meadow koja pomaže deci sa posebnim potrebama a o kojoj možete pročitati više na linku ovde.

Na svečanosti su dodeljene i brojne zahvalnice pojedincima iz srpske zajednice koji su svojim radom doprineli očuvanju srpske kulture, tradicije i jezika. Dobitnici zahvalnica su: Jelena Stojaković, Milan Andrijanić, Nebojša Knežević, Gordana Mitović Vasilić, Dragana Ivanović, Tamara Vesna, Tatjana Nenadović, Stefan Jevtović, Antonije Kovačević, Aleksandra Žigić, Damjan Jović, Drago Kragulj, Igor Obradović, Nikola Nenadović i Duška Kangrga.

FOTO GALERIJA

VIDEO USKORO NA TV I YOUTUBE KANALU

Autor: STV

Foto: Saša Lukić Srpska Televizija USA

Nedavne objave