ZAVRŠENO MUŠKO EVROPSKO RUKOMETNO PRVENSTVO U NEMAČKOJ

Francuska na tronu kao prvak Evrope, Srbija razočarala 19. mestom

Evropsko prvenstvo za rukometaše završeno je  sinoc u Kelnu finalnom utakmicom Francuske i Danske u kojoj su trikolari bili bolji 33;31 i  posle produžetaka i pobede postali evropski šampioni.Treće mesto i bronzana medalja pripala Švedjanima nakon trijumfa nad domaćinima Nemačkom 34:31.Selekcija Srbija  uprkos velikim očekivanjima potpuno razočarala i sa samo jednim remijem i dva poraza  bez prolaza u grupnu fazu i na kraju ukupno na 19 poziciji.

Prošlogodišnje finalisti  planetarnog prvenstva sveta u kome  su Danci pobedili Francuze  39;34 i postali svetski šampioni ponovo su se našli u sada velikom evropskom finalu u Kelnu u Nemačkoj.Za razliku od prošle godine kada su Danci bili bolji ovoga puta Francuzi su im se revanširalu i rezultatom 33;31 i pobedom  uz titulu olimpiskih dodali i titulu evropskih šampiona.

Danci su trostruki uzastopni prvaci sveta i bili su vrlo blizu da postanu i evropski šampioni ali su sve dobro uradjeno u toku meča u finalu u  kome su uglavnom celo vreme vodili prosuli praktično u zadnjem minutu utakmice kada su dozvolili protivniku da postigne dva gola i dodje do nerešenog rezultata sto je uslovilo produžetak 2×5 minuta.

Pod utiskom.onoga što su uradili, propustili  i  dozvolili protivniku u zadnjem minutu meča  u toku regularnog toka  u kome su bili dominantni.i imali bukvalno dobijenu  utakmucu u nastavku su potpuno pali i učinili  protivniku da to iskoristi i dodje do pobede koja je eto Francuzima donela i evropsku titulu koja je sigurno takodje jako vredna uz onu olimpisku čiji su takodje vlasnici.

Francuzi su postali evropski šampioni ali se slobodno može reći da su bili miljenici sreće.

Ovo iz razloga što su u polufinalu do pobede nad Švedjanima došli do izjednačenja posle gola nakon isteka meča kada je Prandi posle  slobodnog udarca iz mesta sa 10 metara postigao gol preko zida protivnika što je dovelo do prodžetka i kasnije pobede  i plasmana u finale.

I u finalu sa Dancima sve do pre kraj su Francuzi gubili u zadnjim.minutu čak sa dva gola ali su Danci napravili dve neshvatljive greške u tim momentima i dozvolili protivniku da za pola minta postigne dva gola izjednači rezultat i utakmicu odvede u produžetke u kome su kako je opisano psihološki pali i što su I te kako iskoristili  Frsncuzi da dpodju do pobede i popnu se na pobedničko postolje za najbolju evropsku selekciju.

Dugo će žaliti Danci za propuštenom prilikom koju nisu smeli propustiti i ne zna se da li im je ovaj poraz tezi ili onaj kada su 2014 godine takodje u finalu EP izgubili od istog protivnika u istom finalu samo tada na svome terrenu.

Šampionat je završen može se reči da je odnos snaga manje više ostao  isti, i dalje dominiraju Francuzi sa skandinavcima Danskom i Švedskom dok je plasman drugih ekipa manje vise realan

Iznenadjenje mogu biti pre svih Austrija, Madjarska, Portugalija i Slovenija ali se u ovim državama zadnjih godina igra dobar rukomet i onda  i takvo iznenadjenje mozda i nije  neocekivano. Kada se govori o iznenadjenjima u negativnom smislu mora se pre svega apostofirati na našu žalost reprezentacija Srbije.

Ocekivanja su bila velika na čelu sa selektorom Djeronom ali je na kraju razocaranje  ispalo potpuno.Otišli su rukometaši Srbije na ovo EP spremni da konačno naprave iskorak na velikim takmičenjima ali su se kući vratili već posle sedam dana i svega tri odigrane utakmice bez poede pokunjeni i potpuno razočarani.

Umesto prolaska u drugi krug i borbe za plasman” orlovi” su šampionat Starog kontinenta završili kao poslednji u grupi, nakon remija sa Islandom i poraza od Madjarske i Crne gore.

Trebala nam je samo pobeda u zadnjem kolu u susretu sa bratskom Crnom gorom za prolaz dalje ali je četa selektora Djerone jos jednom potpuno podbacila  i iznad svega razočarala.

Posle takvog epiloga i blamaže na ovom EP od kvalifikacija za Olimpiske igre iduće godine neće biti ništa a u baražu za prvenstvo sveta izvučen je najtezi protivnik Španija gde su mam šanse za dalji prolaz I učešće na planetarnoj smotri slobodno možemo reći minimalne.

Sve u svemu težak i neočekivani debakl naše selekcije od kojeg ćemo se teško oporaviti pa u tom smislu slede koreniti rezovi u RSS gde je odmah po povratku već smenjen selektor Toni Djirona ali on je samo jedan u nizu onih moji odmah treba da napuste i selekciju i savez kako bi rukomet krenuo stazama uspeha jer naša selekcija već 12 godina ne zna za završnicu velikih fakmičenja.

Sta i koliko može u toj celoj priči predsednica Milena Delić sa svojim Upravnim odborom  veliko je pitanje ali oštre kritike dolaze od svih  na rad  RSS u svim sferama i  najrealnija bi opcija bila  ostavka  celog rukovodstva RSS i svih  organa i komisija jedan totalni remont jer u ovom savezu su već duže vreme duboke podele na svim nivoima pa bi dolazak  novih ljudi sa svežim idejama i znanjem  bio itekako pravo rešenje za ovaj naš nekad trofejni sport koji je slobodno možemo reči ne sam u krizi već i dužoj agoniji.

Na kraju ovog izveštaja pomenimo i najvaznije stvari  Evropskog rukometnog prvenstva u Nemačkoj  i njegovog finalnog dela.

 

Utakmica za treće nesto

Švedska -Nemačka       34;31

 

Finale

Francuska Danska      33;31 posle produžetaka,

regularni tok               27;27, 14;14

 

Konačan plasman ekipa ;

 

1.Francuska

2.Danska

3.Švedska

4.Nemačka

5.Madjarska

6.Slovenija

7.Portugalija

8.Austrija

9.Norveška

1.Island

11.Hrvatska

12.Holandija

13.Španija

14.Crna gora

15.Češka

16.Poljska

17.Makedonija

18.Gruzija

19.Srbija

20.Farska ostrva

21.Švajcarska

22.Rumunija

23.Grčka

24.Poljska

 

Idealni tim.šampionata

 

MVP.            Nedim Remili            Franchska

Golman       Andreas Volf             Nemačka

Levo krilo    Hampus Vane           Švedska

Levi bek       Martim Košta           Portugalija

Srednji bek Juri Knor                    Nemačka

Desni bek    Matijas Gidsel          Danska

Desno krilo  Robeft Veber           Austrija

Pivot             Ludovik Fabregas   Frasncuska

Defanzivac   Magnus Saugsrup  Danska

Nahbolji strelci;

Martim Košta Portugalija i Matijas Gidsel Danska po 54 gola.

 

Švedska je pobedom nad Nemačkom u borbi za bronzu izborila direktan plasman na Olimpiske igre u Parizu naredne godine.

Selekcija “tri krune” tj Švedska je najbolje plasirana evropska selekcija od onih koje već nisu obezbrdile učešće na igrama budući da su finalisti Francuska kao fomaćin i Danska kao svetski šampion već imali obezbedjeno učešće.

Isto tako direktan odlazak  na OI su obezbedili Japan kao pobednik azijskih kvalifikacija,Egipat kao šampiom Afrike i Argentina kroz trijumf na Pan-Američkim igrama.

Za šest preostalih mesta će se boriti 12 reprezentacija kroz tri turnira sa po četiri ekipe sa  kojih će po dve najbolje ići na olimpijadu a žrebom su tokom trajanja prvenstva u Nemačkoj  i odredjene i grupe kai i domaćini turnira.

Turnir.1

Španija Slovenija,BiH i Brazil

Turnir 2.

Nemačka,Hrvatska,Alžir iAustrija

Turnir 3.

Norveška,Madjarska,Portugalija i Tunis

 

Za STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Foto  EHF i RSS

Nedavne objave