МОДНА РЕВИЈА У „ЧУМИЋЕВОМ СОКАЧЕТУ“

ЗАБЛИСТАЛИ ЈЕЛЕНИНИ МОДЕЛИ

Позната модна креаторка и дизајнерка ЈЕЛЕНА ЗЛАТКОВИЋ ВЕЛИЧКОВИЋ из Београда одржала је веома успешну модну ревију 18. маја у  београдском шопинг центру „ЧУМИЋЕВО СОКАЧЕ“.  У релизацији овог модног хепенинга свесрдну помоћ имала је од девојака, које су заблистале тог дана носећи моделе из најновије Јеленине колекције. Хаљине су носиле: АЊА БОГДАНОВИЋ, АЛЕКСАНДРА МИЛИЋЕВИЋ,  ВЕРИЦА АЋИМОВИЋ, КРИСТИНА УРОШЕВИЋ, ЈЕЛЕНА ШАРЕНАЦ, МИЛЕНА ЖУПАНЦ,   ДУЊА АЛЕКСИЋ И МАРИЈА МИЛИНОВИЋ.

За Српску ТВ Чикаго, Јелена нам је ексклузивно  открила:

-Хаљине, које дизајнирам инспирисане су модом, чарлстон-стилом, бел епоком и ампир стилом. На мојим моделима има пуно чипке, тила, перлица и циркона. Линије морају да истичу женственост и снзуалност. Дизајнирам дуге хаљине за свечане прилике, које истичу линију тела, углавном сведених боја, беж, ледено и тамно плава, бела и црна. Ту су и кратаке хаљине од чипке, сатена и тила. Бавим  се израдом свечаним хаљинама, али и комерцијалних модела. Њих могу да носи и купи свака жена, без обзира да ли је то свечана прилика или да се користи у некој другој варијанти. Креирам за све узрасте, млађе и старије даме, високе, ниске, мршаве, са вишком колограма …

. Како бирате материјале?

-У току свог рада пажљиво бирам материјале, затим маштам, дуго цртам и стварам хаљине имајући визију једне лепе крхке и ромнтичне жене, која би се осећала посебно и женствено у мојој хаљини. Модел дуго украшавам детаљима, разним бисерима, цирконима, чипком и тилом, које ручно шијем не размишљајући о томе колико времена пролази у том процесу, већ уживам у стваралааштву, као свака уметница.

. Колико сам запазио данас, а и раније, ревије ваших хаљина нису класичне модне ревије, зар не?

-Да, ревије мојих хаљина нису класичне модне ревије на којима модели, један по један, шетају пистом, већ перформанс, желим да публика мало боље доживи и пажљивије погледа хаљине. Зато су модели дуже време испред публике, она их посматра и оцењује. Манекенке, које носе моделе шетају више пута, показују хаљине из више углова, док остали модели остају у позадини. Овог пута модни перформанс се одиграо на балкону у Чумићевом сокачету. Публика је била на балкону, а ревија се могла пратити и из приземља. Тако да је публика у Чумићевом сокачету могла да види моделе и хаљине из сваког угла и да их свако доживи на свој начин.

.Где радите ревије?

-Волим да радим модне перформансе у старом делу Београда, на пример у београдској боемској четврти, Скадарлији, затим, у Винском бару на Дорћолу, на платоу Студенског трга … На тај начин желим да спојим садашњи Београд са духом некадашњег нашег града из  романтичних, прохујалих времена. Имала сам и модни перформанс у Клубу Народног позоришта у Београду, где сам представаила хаљине са корсетима и шлепоовима украашене разним апликацијама, која су биле спој позоришних хаљина и савремених хаљина. У време прослава матура веома су ми тражене матурске хаљине. Често инспирацију налазим и у самој средини где ће се одржати модни перформанс.

. Да ли радите хаљине по  поруџбини?

-Не, до сада нисам радила хаљине по поруџбини, али  размишљам и о томе. Ако би нека дама желела хаљину по свом укусу и од материјала и украса на њој, које би она изабрала, можда бих се одлучила и на тај потез. Уосталом, живимо у комерционално време и треба се прилагодити и том тренду. За оне који желе да виде моје моделе и евентуално купе неку хаљину могу да сврате у у Чумићево сокаче, на спрату, у бутик „Свечане хаљине „Helen design“.

 

Ко је ЈЕЛЕНА ЗЛАТКОВИЋ ВЕЛИЧКОВИЋ?

Јелена је 9. јула 2002. године дипломирала на Факултету примењеених уметности у Београду, на одсеку костим. Од 2003. г.  је члан  Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС).  Модни матине и модни времеплов имала је у Кући Ђуре Јакшића, модни манует у Клубу Народног позоришта у Београду, модни интермецо у  Кафеу и винском  бару „Магнум“, бел епок – на платоу Студентског трга у Београду. Промоцију колекције „Нити“ одржала је у галерији „Сингидунум“,  ревију „Времеплов“ у Студентском културном центру (СКЦ)  Београд.

Модна креаторка и дизајнерка, ЈЕЛЕНА ЗЛАТКОВИЋ ВЕЛИЧКОВИЋ бави се позоришном костимографијом и добитник је бројних награда. Тако је израдила костиме за позоришни комад „Принцеза Маза у свету огледала“ (Позориште Чукарица, режисер Александар Волић); „Знам Дабли Фејса“ (текст Божидар Љумовић Зуба, режисер Александар Волић, Трстеничко позориште);  „Крчма на главном друму“ Стара Пазова (награда за најбољи костим на Војвођанском фестивалу); „Боље је јести колаче од мушкараца“ (Позориште Дадов): „Осликано ињем“  (Арт центар Хлеба и игара, Мадленианум); „Народни посланик“, „ А Нишава тече“, „Кукавичје јаје“, „Зар и ти сине Дракче“, „Антигона“  (Народно позориште Пирот);  „Наказе“ (Богдан Шпањевић , ПАБ Београд); „Торта са пет спратова“ (Добрица Ерић, Театар 13, костим и сценографија. Добитник је награде за сценографију, коју је доделила Академија уметности „Браћа Карић“ „Детлић – фестић“); „На крају узми своје“ (Миодраг Ђурђевић, Позориште Дадов, израда костима).

Ова  свестрана модна уметница имала је и бројне самосталне изложбе у: галеријама СКЦ Београд, „Српска кућа“ Пожаревац, „Мадам“, Клуб 100 Панчево, те заједничке изложбе:  Мајска изложба (2004, 2005, 2010, 2015.), у Галерији „Сингидунум“, Галерији Народног универзитета „Браћа Стаменковић“ и Галерији музеја у Пироту, изложба „Маи арт фемили (My art family)“,  Мода за понети … Jелена је радила костиме за филм  ”Its a journey not a destination”, приказан на Фестивалу ”The Valley film festival” у Лос Анђелосу 23. октобра 2015,  а била је и асистент костимографа за домаћи играни филм „Ивкова слава“. Радила је костиме за бројне кратке филмове („Божанствена иронија“, Сродне душе“, „Полицајци“, „78 дана љубави“ … ). Била је асистенткиња костимографа на представама „Пољуби ме Кејт“ (Позориште на Теразијама); на балетској представи „Ромео и Јулија“ (Народно позориште Београд) …

За Српску ТВ Чикаго: текст и фото, Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave