POSLE MNOGO TENZIJA U FINALU ZAVRŠENA REGIONALNA KOŠARKAŠKA ABA LIGA

CRVENA ZVEZDA ŠAMPION SA VIZOM ZA EURO LIGU

PETI MEČ CRVENA ZVEZDA – BUDUĆNOST  97: 54   ( 3 : 2)

U finalu  plejofa regionalne košarkaške tzv ABA lige u petoj odlučujućoj  utakmici posle rezultata 2: 2 u pobedama  Crvena zvezda savladala  podgoričku  Budućnost prošlogodišnjeg šampiona i osvojila titulu šampiona i pravo nastupa od jeseni u evro ligi.

Svi mečevi praćeni velikom tenzijom i nesportskim ponašanjem publike što je stvorilo i te kako užarenu atmosferu pred peti odlučujući susret u beogradskoj hali Aleksandar Nikolić.Isti meč kasnio čitavih sat vremena zbog upada  zvezdinih navijača na teren pred početak susreta prilikom izlaska igrača podgoričke Budućnosti na zagrevanje.

Gosti se povukli u svlačionicu i tek na nagovor čelnika lige pristali da igraju utakmicu u kojoj su potpuno deklasirani rezultatom 97:43 i porazom prepustili tron novom šampionu ekipi beogradske Crvene zvezde.Paklena podrška 8000 delija i fantastična nikad bolja igra pobednika ostaće u sećanju kao jedan retko dobar i ugodan doživljaj za sve one koji su naklonjeni  četi trenera Milana Tomića odnosno Crvenoj zvezdi i svim iskrenim ljubiteljima košarke.

Bili  Beron iz  Crvene zvezde  progašen MVP igračem kao  najbolji strelac i igrač finalne srije .

Posle 22 odigrana kola redovne ABA lige te utakmica polufinala plejofa Crvena zvezda –Partizan 2: 1 i Budućnost – Cedevita 2: 1 sledila je finalna serija koja je ustvari bilo repriza prošlogodišnjeg finala beogradske Crvene zvezde i pogoričke Budućnosti.

I dok je finale 2018 dobila  Budućnost,  ovogodišnje je posle velike borbe i velikih tenzija na svim utakmicama posle 2:2 u pobedama u zadnjoj petoj utakmici u Beogradu pripalo Crvenoj zvezdi koja je rezultatom više nego ubedljivim od 97: 43 osvojila ABA ligu postala regionalni šampion, što joj  automatski daje  pravo  nastupa od jeseni u evro ligi najvećem klupskom evropskom takmičenju.

Po sisteu igranja utakmica mečeva 2 2 1 prve dve Crvena zvezda je  igrala kao domaćin i više nego ubedljivo slavila u oba meča 91; 72 i 107: 69. U revanš mečevima nije uspela da ostvari pobede u dva susreta  u gostima iako je u oba susreta  većim delom bila u vodjstvi  i na putu da posao završi već u Podgorici.Umesto toga doživela je dva poraza 80: 72 i 84: 80 što je učinilo da se serija vrati u Beograd i igra odlučujući peti meč koji je  odlučivao o prvaku i ovogodišnjem šampionu ABA lige.

Zbog nesportskog ponašanja publike i ulaska na teren i napada na igrače Crvene zvezde i bacanja na teren svega i svačega pre početka trećeg  susreta stvorena je vrlo napeta situacija oko ovih mečeva koja  se posle poraza Beograđana u četvrtroj utakmici itekako zaoštrila i usijala pa je peti meč u Beogradu iščekivan sa velikom tenzijom i negativnom energijom navijača crveno belih zbog svega onog što su njihovi ljubimci u negativnom smislu doživeli u dvorani u Podgorici.

Nikad punija hala Aleksandar Nikolić nekada popularni Pionir već sat pre početka meča bila je dupke popunjena .8000 delija na „nož“ je dočekalo godstujuće igrače u revoltu za ponašanje njihove publike i način kako su primili  i šta su sve doživeli njihovi ljubimci  u Podgorici.

Izlazak gostiju na parket beogradske dvorane stvorio je paklenu atmosferu i  nevidjen izliv negativne energije svih prisutnih prema igračima protivničke ekipe. Bilo je upada i na sam teren vredjanja i omalovažavanja igrača i bacanja na teren svega i svačega što je učinilo da se gosti povuku sa terena u svlačionioce u kojoj su ostali skoro sat vremena i malo je falilo da se meč ne igra. Ipak na nagovor čelnika lige Novosela i Čabarkape i zaprećenim sankcijama u slučaju neigranja meča gosti su pristali da iziđu na teren i odigraju utakmicu.

Međutim ono što su doživeli na samom terenu tokom sledećih 40 minuta igre i načina kako je igrao domaćim uz neverpovatnu podršku svojih navijača i odličnu taktičku postavku odbrane i napada svojih igračijma od strane trenera Milana Tomića učinili su da gosti dožive jedan od najtežih poraza od postojanja i takvo poniženje koje će dugo dugo pamtiti.

Rezultat od 97:43 u korist crveno belih i igra koju su prikazali uz mnogo atraktivnih poteza šuteva, driblinga, kombinacija, blokada i zakucavanja učinila su da prisutni u dvorani prisustvuju jednom od najboljih mečeva svojih pulena u istoriji i meču koji će ostatu upisan zlatnim slovima u arhivi kluba sa Malog Kalemegdana kao jedno vrhunsko ostvarenje.,

Sve je kod igrača Zvezde funkcionisalo na najvećem nivou i po želji i trenera Tomića i navijača ovoga kluba kojima je samo ostalo da se tako raduju svemu onom sto su im priređivali njihovi ljubimci u jednom tako važnom susret i meču u kojem je bio ulog i te kako veliki, a tenzije zbog svega rečenog nikad veće i nikad više prisutne i izraženije otkako se igraju mečevi ova dva kluba.

Samo u početku utakmice gosti su se nekako držali i prvu četvtinu bili u zaostatku pet poena ali već nakon drugog perioda zvezda pravi razliku od 21 poena i sa 26 poena razlikem odlazi na odmor posle prvog poluvremena.

U ovom delu igre posebno je briljirao mladi Boriša  Simanić sa nekoliko atraktivnih blokada i sa druge strane zakucavanja, zatim Ognjen Dobrić ,Muhamed  Faje , Flip Čović koji sve više postaje vođa i motor ekipe  kao i gorostasni Majl Odžo i rasni koš geter Bili Beron, a i svi drugi igrači su bli na očekivanom ili većem nivou-

U drugom poluvremenu očekivalo se da domaći  samo održavaju prednost  ali oni su tempo držali do kraja, istu povećavali u delirijumu svojih pristalica da bi meč završili sa rekordnih 43 poena razlika što je slobodno možemo reći ponižavajuće za jednu tako kvalitetnu ekipu kao što je podgorička koja u svome sastavu ima čak pet igrača koji su nastupali u NBA ekipama.

Velika igra velika pobeda beograđana za titulu regionalnog šampiona koja im je četvrta po redu i za pravo nastupa od jeseni u evro ligi i takmičenju sa najboljim evropskim ekipama što će posle godinu dana pauze biti velika poslastica za sve navijače crveno belih iz svih krajeva Srbije i dijaspore kao i sve iskrene poklonike košarkaške igre itekao popularne na ovim prostorima.

U neviđenoj atmosferi podrške završen je ovaj peti meč finala plejofa koji će dugo pamtiti svi oni koji su kao srećnici mogli prisustvovati kao akteri istog u samoj dvorani ali i ko zna koliko miliona navijača koji su isti pratili preko tv ekrana  u celoj Srbiji i van nje kao i navijači i poklonici kluba koji su isti pratili preko velikog bima na Malom kalemegdanu ispred prostorija kluba.

Priznanje za najkorisnijeg igrača plejofa ABA lige otišlo je u ruke Bilija Berona igrača Crvene zvezde . Tokom osam mečeva plejoga regionalnog takmičenja Beron je ostavrio prosek od 13,8 koševa 2,8 skokova 2,8 asistencija uz indeks korisnosti 14,5.Beron je najbolju partiju pružio u četvrtom meču finala kada je postigao 24 poena dok je izvrsnu partiju pružio i u prvom meču protiv Budućnosti  kada je sa 19 poena pokrenuo celu ekipu da dođe do početnog trijumfa u seriji,

Amerikanac je bio dominantna figura i u polufinalnim serijama protiv Partizana kada je takodje bio najbolji strelac i jedan iod najboljih igrača u sva tri meča.Bili Beron je meč završio sa tri velike nagrade.Pored šampionskog trofeja na ruci je nosio  prsten a na njemu MVP trofej namenjen najboljem  odnosno najkorisnijem igraču plejof serije.

Po završetku meča na samom terenu obavljena je i ceremonija podele medalja  pobedjenim i zlatnih prstena za igrače pobedničke ekipe.Pehar pobedniku je predao direktor lige Čabarkapa a primio ga je kapiten Crvene zvezde Branko Lazić, koji je nakon toga podelio radost sa svojim saigračima i pristalicama koje su uveliko ušle na parket dvorane gde se obavljala ceremonija.Uz milione konfeta koje su poletele i zajedničku pesmu igrača i navijača završena jei ova ceremonija i ovogodišnja ABA regionalna košarkaška liga.

Dok igrači Budućnosti razočarani neuspehom i ponižavajućim rezultatom nisu hteli da daju nikakve izjave posle meča čak se i trener Repeša nije pojavio na uobičajenoj konferenciji za štampu posle utakmice domaći su sijali od sreće i zadovoljstva ostvarenim rezultatom  i velikim uspehom.

Mladi Boriša Simanić jedan od najboljih aktera susreta odigrao je fantastičan meč sa 10 poena i samo jednim promašajem iz igre sa pet skokova i četiri asistencije bio je oduševljen pobedom atmosferom i svim što se dešavalo u dvorani Aleksandar Nikolić ;

„Vratili smo se u Evro ligu što nam je bio osnovni cilj.Ostvarili smo veliki uspeh koji smo svi toliko priželjkivali i osećaj je stavrno neverovatan u ovom momentu.Nismo uspeli da to uradimo u  Podgorici ali ovako je još lepše i draže pred svojim vernim i bučnim navijačima“.

Kapiten Branko Lazić podigao je lestvicu kao najtrofejniji igrač Crvene zvezde i došao do četvrtiog pehara ABA lige;

„Pre svega želim da čestitam igračima ,stručnom štabu i svim ljudina u klubu kao i posebno navijačima i svima koji su pomogli da dodjemo do titule.Cele sezone smo bili najbolji borili se za prednost domačeg terena i na kraju nam je on i doneo tritulu zbog čega sam neizmerno srećan kao i svi moji dsaigrači“.

Naa konferenciji za štampu upriličenoj posle završetka svih ceremonija na parketru trener Milan Tomić se obratio novinarima ;

„Prvo da se zahvalim našim navijačima na nezaboravnoj atmosferi koju ču pamtiti zauvek.Nikada u karijeri koja je bila tako duga nisam doživeeo ovakvu atmosferu ovakvo bodrenje tima.Nisu bili šesti nego deseti grač tima.Što se tiče utakmice videli ste da smo u svim periodima igre bili bolji što pokazuje i statistika,Čestitam igračima i svima u klubu a posebno predsedniku Čoviću sa kime je saradnja bila izvanredna. Osvojili smo ABA ligu i Super kup a sada na red dolazi domaće prvenstvo. Jedan dan odmora i sledi priprema za isto.Bio je hendikep odsustvo Reglanda i Peperogluka ali smo timski nadoknadili njihov izostanak,Svi igrači zaslužuju pohvale i svi su odradili zadati posao.Ponašali smo se kao tim tokom svih utakmica pa i onda kada su se dešavale stvari koje ne treba da budu prisutne na utakmicama kao što je bilo u Podgorici.Nas je interesovao samo teren i na njemu smo eto najbolji a to je naš cilj u svakom takmićenju pa i prvenstvu Srbije koje počinje već sledeće nedelje“

rekao je Milan Tomić na konferenciji  neposredno po okončanju velike plejof serije koja se završila upsešno po njegov tim .

FINALNE UTAKMICE   PLEJOFA REGIONALNE KOŠARKAŠKE ABA  LIGE

Crvena zvezda –Budućnost        prvi meč       91:72

Crvena zvezda -Budućnost        drugi meč   107:69

Budućnost – Crvena zvezda       treći  meč     80 72

Budućnost –Crvena zvezda      četvrti  meč     84:80

Crvena zvezda –Budućnost          peti   meč     97:54

 

CRVENA ZVEZDA –BUDUĆNOST        97 : 54   (18 : 13,  29: 8,  27:16,  23: 17)

Dvorana Aleksandar Nikolić u Beogradu.Gledalaca 8000.Sudije Pukl,Hordov i Majkić.Osvojene lopte Zvezda 4 ,Budućnost 3.Izgubljene lopte Zvezda 11, Budućnost 9.Asistencije Zvezda 27, Budućnost 9.Lične greške Zvezda 25, Budućnost 23.

Crvena zvezda:  Čović 9,Kešelj 3,Davidovac 11,Nenadić, Lazić 6,Faje 10,Beron 7,Dobrić 6,Simanić 10,Rivers21,Cirbes 5,Odžo 10

Budućnost:  Dzekson7,Kol 9,Su.Šehović 3,E Klark 2,Barović,K.Klark,Gordić 7,Bitadze 7,Popović 3,Bel 3,Nikolić 6 i Vilijams 7.

 

Dosadašnji pobednici ABA lige :

2OO2 Olimpija                                    2008 Partizan                             2014 Cibona

2003 Zadar                                          2009 Partizan                             2015 Crvena zvezda

2004 FMP                                            2010 Partizan                              2016 Crvena zvezda

2005 Hemofarm                                 2011 Partizan                              2017 Crvena zvezda

2006 FMP                                            2012 Makabi                                2018 Budućnost

2007 Partizan                                      2013 Partizan                              2019 Crvena zvezda

 

Za STV USA           TEKST      RAJKO  DELIBAŠIĆ

FOTO      MIROSLAV RAJLIC  I KK CRVENA ZVEZDA

Nedavne objave