ПАРТИЗАН У ФИНАЛУ ФУДБАЛСКОГ КУПА СРБИЈЕ НАДИГРАО ЗВЕЗДУ

 ЛЕГЕНДАРНИ САША ИЛИЋ ОПРОСТИО СЕ ТРОФЕЈОМ

Још једном се показало неписано правило, да у фудбалу не мора да победи бољи тим на табели, већ онај који на терену даје више, жели више, има већу страст и постигне барем гол више од свог противника.  Тако је било у финалу најмасовнијег такмичења Фудбалског купа Србије. Иако фаворизована због убељивог освојеног шампионата и недавне победе над „Партизаном“ у „вечитом дербију, 2:1,    београдска „Црвена звезда“ је разочарала своје верне навијаче чувене „делије“ јер је 23. маја на свом стадиону „Рајко Митић“  изгубила са 1:0 и тако пропустила прилику да и после дванаест година освоји „дуплу круну“. Гол је у раној фази игре (14 минут) постигао штопер „црно-белих“ Бојан Остојић, који како се предвиђа је на излазним вратима из „Партизана“.

Очекивало се да ће „Црвена звезда“ после примљеног гола да буде агресивнија, полетнија,  желећи да изједначи, евентуално и победи. Али, ништа од тога, београдски „црвено-бели“ били су без страсти, безидејни. Није могла да се препозна од тима који је имао сјајну сезону, играо успешно у Лиги шампиона, убељиво освојио српску Супер лигу.  „Партизан“ је био тај, који је све време господарио тереном, играо пожртвовано, добро комбиновао на средини терена, створио неколио изгледних прилика за постизањем голова.Иако је по вредности играча  „Црвена звезда“ скупља од „Партизана“ у којем  је наступо и некоилико јуниора (Страхиња  Павловић, Лазар Павловић, Златан Шеховић), „црно-бели“ су показали да, када су у питању дуели „ветитих ривала“то  није пресудно. Пресудно је већа жеља за победом, хтење, залагање,  страст да се надигра и победи противник. И да се реваншира „Црвеној звезди“ за недавни пораз, али и претходно  за нерешен исход у  дербију када је, по мишљењу играча „Партизан“,  „црвено-балима“ признат наводно нерегуларан гол.

„Партизан“ је победом над „Црвеном звездом“ у својој историји освојио  шеснаести трофеј у Купу. Занимљиво је од када се Србије осамосталила „“црно-бели“ су убедљиво најуспешнији  тим, освојили су чак седам трофеја (2008, 2009, 2011,  и четири у низу, 2016, 2017, 2018, 2019.). „Црвена звезда“ је за то време осовојила Фудбалски куп Србије три пута (2007,2010, 2012.) , а по један трофеј имају, „Јагодина“ (2013.),  „Војводина“ (2014.). „Чукарички“ (2015.) .

Тим „Партизана“, који је подигао трофеј играо је у саставу: Стојковић, Р. Н. Милетић, Остојић, С. Павловић, Урошевић (Шеховић), Здјелар, Шћекић, Ивановић, (Л. Павловић), Тошић (Саша Илић), Пантић, Рикардо.

Увертира утакмице имала је свечани карактер, јер су се од активног играња опростили играчи, Ненанд Милијаш („Црвена звезда“) и Саша Илић. Они су добили поклон-дресове репрезентације Србије, али даривали један другога уметничким сликама.

Занимљиво је да је тренер стручног штаба , Саво Милошевић (45 година) до недавно био потпредседник Фудбалског савеза Србије. Практично је почетник у тренерском послу иако је пре седам година био асистент селектора репрезентације Црне Горе. Ово је њему био први „вечити дерби“ и „ватрено крштење“  иако их  је као фудбалелр „Партизана“ (од 1992. до 1996. године) имао више. Саво је као фудбалер за „црно-беле“  наступиу 90 пута и постигао 65 голова. Милошевић је имао и импозантну репрезентативну каријеру, наступио је чак 102 пута за репрезентацију Савезне Републике Југославије, Србије и Црне Горе и Србију и постигао 37 голова. О њега је више постигао само легенда „Партизана“,  Стјепан Бобек (38 голова). Своју прву утакмицу за СРЈ одиграо је у децембру 1994. године притив Бразила, а последњу против Бугарске у Београду (6:1) када је постигао два гола. На Европском првенству 2000. г. са Холанђанином Патриком Клајвартом био је најбољи стрелац (5 голова). Саво Милошевић је био одличан фудбалер, али да ли ће такав бити и као тренер, остаје да се види.

Саво је тако 23. маја на Стадиону „Рајко Митић“, где је „Црвене звезда“ била домаћин, подигао свој први трофеј. Победом на дербију је колико-толико спасао лошу сезону, али се нада да ће после реновирања тима и доласка неких планираних појачања „Партизан“ бити опет онај стари, који је до сада, поред 16 трофеја у Купу освојио и 27 титула, био је 1966. у  финалу, тада Купа шампиона, изгубио од мадридског Реала са 2:1. „Црно-бели“ су 1978. године освојили Куп сајамских градова (претеча Купа купова).

Од како су се „раздружили“ Србија од Црне Горе и ту је „Партизан“ бољи од вечитог ривала у домаћем шампионату, познат као Супер лига Србије . „Црно-бели“ су осам пута освајали шампионат Србије, а „црвено-бели“ – пет пута. Од 2008. до 2013. чак  шест година у низу „Партизан“ је био првак Србије! У последњих десет сусрета „Партизан“ је био успешнији, три пута је победио, „Црвена звезда“ два пута, а пет сусрета су завршена нерешено! У сезони 2019/2020.  ривалитет у „вечитим дербијима“ће се наставити. Ко ће бити успешнији, показаће резултати.

За Српску ТВ Чикаго, Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије, ФК „Партизан“

Nedavne objave