СРПСКИ ХРАМ СТЕФАНА ДЕЧАНСКОГ У ЧИКАГУ ОБЕЛЕЖИО СЛАВУ

СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ СТЕФАНА ДЕЧАНСКОГ

Храм Светог краља Стефана Дечанског у Чикагу у недељу 25. новембра обележио је своју Славу у присутву великог броја верника, свештеника и представника српске заједнице из Чикага и околине. После свете литургије коју је предводио старешина храма јереј Александар Петровић,  игуман српског манастира Нова Грачаница Серафим Балтић говорио је о мученичком животу овога српског краља и свеца којег слави више православних цркава у свету.

Генерални конлзул Републике Србије у Чикагу Дејан Радуловић је,  честитајући Славу, рекао да је она много више од славља, јер поред тога што окупља српску заједницу истовремено помаже да Срби у туђини очувају српски језик, српску културу и традицију.

Управо део те културе и традиције приказан је у току свечане академије чији део је био посвећен 100. годишњици од завршетка Првог светског рата у којем је, како је истакнуто, српски народ преживео велику трагедију од које се до данас није опоравио.  Тако је задужбина Светог Стефана у Дечанима изложена свакодневним скрнављењима, а Срби на Косову и Метохији страху, нападима и протеривањима.

Најмлађи припадници парохије Светог Стефана Дечанског у Чикагу окупљени у школи српског језика рецитовали су песме спрских песника, а четири фолклорне групе сплет игара из Србије.

 

за СТВ  текст и фото С. Данчуо

 

 

Nedavne objave