KOLIKO SRBA IMA U AMERICI? CENSUS 2020

POPIS U AMERICI – CENSUS 2020

U toku je redovan i obavezan popis stanovništva u SAD, Census2020 na kome se građani US mogu izjasniti kojoj naciji i narodu propadaju. Prema podacima iz popisa od 2010 godine kao Srbi u Americi izjasnilo se oko 176 hiljada građana. Prema procenama smatra se da je broj Srba u Americi daleko veći i da premašuje cifru od pola miliona a po nekim podacima i milion.

Loša reputacija našeg naroda posle ratova 90-ih, sankcija, bombardovanja, loše spoljne politike i drugih okolnosti dovela je do toga da mnogi ljudi sa naših prostora nisu hteli da se izjasne kao Srbi da ne bi ugrozili egsistenciju, posao i položaj. Situacija je sada znatno bolja i prilika je da se građani u Americi koji imaju srpsko poreklo izjasne kao Srbi a način za to je jednostavan i oduzima svega nekoliko minuta.

Ovaj popis Srbima u Americi i Srbima uopšte može doneti mnogobrojne pogodnosti kao što su korišćenje lokalnog budžeta, raspodela mesta u lokalnoj upravi, usmeravanje sredstava za škole, zajednicu i puteve, pa sve do većeg uticaja u društveno-političkom sistemu Amerike kao i jaču saradnju i konekcije sa maticom.

Popis se može popuniti online, telefonom ili putem mejla. Za opciju online posetite zvanični sajt https://my2020census.gov. Popis možete popuniti i pismenim putem, kada vam poštom stigne obrazac.

KOLIKO IMA SRBA U SVETU I VAN GRANICA SRBIJE?

Veliki broj Srba danas je raseljen svuda po svetu,porek Amerike veliki broj nalazi se u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj, Švedskoj, Kanadi itd. Koliko Srba ima u svetu pogledajte na tabeli ispod

Na linku ispod možete preuzeti mapu Čikaga i okoline sa lokacijama gde je zastuljen veći deo srpske emigracije.

Chicago Serbs areas map :: Srpska emigracija mapa

Nedavne objave