MEĐUNARODNI DAN KNJIGE ZA DECU

Medjunarodni dan knjige za decu, ustanovljen na dan rodjenja Hansa Kristijana Andersena, pre nešto više od pola veka, prilika je da se iznova pošalje poruka o magiji čitanja i važnosti razvijanja ljubavi pema pisanoj reči.
    Planirani susreti dece i bibliotekara za 2. april, odloženi su do završetka epidemije izazvane koronavirusom što deci daje priliku da se više okrenu knjigama kao i da nastave da šalju radove na literarno likovne konkurse koje su biblioteke tim povodom objavile. Jedan od njih na temu “Obrni, okreni, pesmu/priču/sliku izokreni”, raspisalo je Dečje odeljenje Biblioteke grada Beograda “Čika Jova Zmaj”. Pobednički radovi biće objavljeni u Politici na dečjoj strani.
  U cijlu promocije čitanja u Srbiji postoji nekoliko nagrada za najbolju dečju knjigu kao što su Neven i one koje dodeljuje Politikin zabavnik i Matica iseljenika.
  Nagrada Rastko Petrović, a čiji je prvi laureat Silvija Otasević iz Majamija, ustanovljna je povodom sedam decenija rada te značajne institucije koja je jedan od bastiona očuvanja kulture, tradicije i srpskog jezika.
Otaševićeva je nagradjena za knjigu Olimpijski san, a za koju je pored priznanja Matice dobila i nagradu Dositejevo pero o kojoj odlučuje isključivo “veliki – najiskreniji žiri” satavljen od više stotina beogradskih djaka. Oni su i Silvijinu prvu knjigu “Plurkini ‘Musketari” proglasili za najbolju.
    Medju autorima koji su više puta dobili Dositejevo pero su i Jasminka i Uross Petrović, Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Simeon Marinković i Raša Popov.

Dositejevo Pero za “Olimpijski san”

Izdavačka kuca Pčelica iz Čačka uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije objavila je roman Silivje Otašević “Olimpijski san”, inspirisan pričom roditelja jednog od najboljih sportista sveta Majkla Felpsa. Glavna junakinja romana na sprecifičan način proživljava adolescentsko neslaganje sa roditeljima, odnos sa drugarima, sestrom, bakom, potom zaljubljivajne, gubljenje torbe sa opremom ali i zatvaranje bazena pred glavno takmičenje na kome treba da odmeri snage sa ljutom protivnicom i jedinom preprekom na putu ka ostvarenju sna.
Milorad Čavić
Knjiga je napisana u nameri da ohrabri svako dete da na stvari gleda drugacijim očima, da svoje mane vide kao tajno oružje za ostvarivanju snova a ne kao prepreku koja mora da se koriguje.
Tijana Bogdanović

Nedavne objave