ARHITEKTONSKI BISER KOLUMBIJE

ARHITEKTONSKI BISER KOLUMBIJE  NA DNU RUDNIKA SOLI :CATEDRAL DE SAL

izvor: PressSerbia.com

Katedrala “Catedral de Sal ” na samom dnu rudnika soli u malom kolumbijskom gradiću Zipaquira zaslužuje prvo mesto na listi svetskih čuda, i zaista je čudesna, a ukoliko vas put nanese u ovaj deo sveta, posetu ovoj katedrali ne smete propustiti. 

 

Pobožni meštani su bili veoma zahvalni Bogu kada su otkrili so jer su znali da će to doneti i napredak njihovom selu, ali i celoj regiji, i tako je i bilo. Cela regija počela je ubrzano da se razvija, a uporedo je u rudniku nastajalo svetilište.
Prvo je to bila mala kapela u kojoj su se rudari molili, a desetak godina kasnije kapela je proširena. Korak po korak, crkveni prostor še širio, a krasile su ga brojne statue raznih svetskih vajara. U jednom momentu, usled pomeranja tla došlo je do urušavanja, a crkva je skoro u potpunosti uništena. Taj deo rudnika je zatvoren, deo statua je izvučen i restauriran i danas krase katedralu koja je izgrađena u novom delu rudnika. Eksploatacija soli i dalje traje, ali u drugom rudniku, koji se nalazi u neposrednoj blizini starog.
Ovaj biser arhitekture jedinstven je u svetu, i mami desetine hiljada posetilaca svake godine. Vodiči koji će vas provesti kroz rudnik očaraće vas pričom koja obiluje brojnim detaljima o toku izgradnje katedrale, ali i o samom rudniku soli koji je doprineo razvitku ovog dela Kolumbije, ali i ekonomskom napretku cele države.
Na 1500 metara od ulaza u rudnik smešten je centralni krst visine 12 metara koji je ručno klesan i izrađen iz jednog dela. U prostoru pored krsta nedeljom se okupi preko tri hiljade vernika, a u specijalnim prilikama prostor mogu da koriste i parovi koji se na ovom mestu zaklinju na večnu vernost.
Posetioci katedrale mogu da pogledaju i 3D film o istoriji rudnika i katedrale, a projekcije se održavaju više puta u toku dana u velikoj sali smešteno u centralnom delu rudnika. Takođe, više puta u toku dana gostima se prikazuje i “laser show” koji predstavlja svojevrsnu igru svetla i zvuka.
ekipa PressSerbia.com
U komercijalnom delu rudnika smeštena je kafeterija, a tu su i brojne suvenirnice i draguljarnice. Na izlazu iz katedrale nalazi se i “stepenište grehova“, a legenda kaže da samo oni bezgrešni do vrha stignu bez osećaja umora.
U centralnom delu rudnika, nedaleko od velikog krsta, nalazi se i slano jezerce, a gustina vode, odnosno salinitet je takav da se stvara efekat ogledala. Duž celog kompleksa instaliran je perfektan ventilacioni sistem pa se može steći utisak da se nalazite u zatvorenom prostoru.

Nedavne objave