SRPSKI PISCI IZ DIJASPORE PREDSTAVILI STVARALAŠTVO NA SAJMU KNJIGA

Srpski pisci iz dijaspore okupili su se i ove godine i predstavili svoje stvaralaštvo iz zemalja sa evropskog i američkog kontinenta, u organizaciji Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Skup je otvorio direktor Uprave Arno Gujon, koji je naglasio da pisci iz dijaspore svojim stvaralaštvom čuvaju srpsko pismo – ćirilicu i značajno doprinose razvoju srpske kulture u svetu.


Arnon Gujon je naglasio: “Okupili smo danas pisce iz  regiona i dijaspore! Zajedno smo na Sajmu knjiga poslali poruku da se srpska kultura ne stvara samo u Srbiji već širom sveta. Svako ko misli i piše na srpskom jeziku, ma gde on živeo, deo je srpskog kulturnog prostora. Uprava će nastaviti da neguje poseban odnos sa srpskim piscima i izdavačima iz rasejanja i da ih podržava u njihovoj misiji stvaranja i širenja srpske kulture u svetu.”

Organizator Karavana kulture, asocijajcije “Mondo-kult, Singi Art” i predstavnik Kulturnog centra i Saveza Srba Francuske” Petar Gojković, bio je domaćin skupa. Francuska je počasni gost ovogodišnjeg sajma, a gospodin Gojković je podsetio da je ovo veliko okupljanje srpskih pisaca usledilo nakon petog Sabora književnika, izdavača koji je održan pre tačno mesec dana u Parizu čiji je bio domaćin. Petar Gojković je naglasio koliko je značajno to što srpski pisci iz dijaspore imaju priliku da prestave stvaralaštvo kojim doprinose razvoju srpske kulture, i koliko su oni važan most između matice i više od 150 zemalja u kojima žive.


Petar Gojković je sa ponosom naglasio da mu je  veliko zadovoljstvo što je bio koordinator književne dijaspore tokom  prezentacije koju  je priredila Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu .Takođe je važno spomenuti da su bili prisutni pisci   iz dvadeset pet država sveta što je dokaz trajnog postojanja Srpske reči gde god da se nalaze. Gospodin Gojković je dodao na kraju: “Vidimo se na DANIMA SVETOSAVLJA U PARIZU i na KARAVANU KULTURE 2024 godine!”

Stvaralaštvo su predstavili brojni pisci i pesnici: Tatjana Šotra, Dragana Moles, Gordana Srećković, Rodoljub Ćorić, Ljiljana Nešković, Miroslav Stanković, Jelena Mitrović, Dragan Vukašinović, Radmila Miljković, Dragan Mihailović, Snežana Petrović, Nada Milosavljević, Slavica Srdić Pogrmilović, Snežana Teodoropulos, Marija Viktorija, Veljko Topalović, Dušica Stanisavljević, Dragan Pajović, Ljubita Raićici, Danijela Milanov, Dragan Radosavljević, Natalija Vojmirović, Smiljana Božić, Vlasta Stanisavljević, Igor Mandić.
Na skupu se predstavilo:
Udruženje „Sedmica” iz Frankfurta,
Slavomir Gvozdenović, pisac iz Rumunije,
„Srpski Venac” iz Mađarske,
Udruženje srpskih pisaca iz Švajcarske predstavilo se zbornikom književnih radova „Zaveštanja”.
Članovi Integracionog društva „Fokus” iz Beča,
Udruženje iz Francuske „Francuski krug”- predsednica Danica Dodić sa novim delima ovog udruženja
Na skupu je predstavljena i „Vukova ćirilična barka”, čiji je autor Silvija Otašević (Majami)
Predstavljen je i časopis za književnost i kulturu „Stvaranje” koji je pokrenut pre više od šest decenija u Crnoj Gori, a izdaje ga Udruženje književnika, kao i izdavaštvo Matice srpske društva članova u Crnoj Gori i Srpskog nacionalnog savjeta.
Stvaralaštvo su predstavili i brojni pisci i pesnici iz Grčke, Holandije, Slovenije, Kanade, Severne Makedonije, Crne Gore…
izvori: RTS, RTV, Politika, Tanjug

Nedavne objave