ŠESTI SEMINAR FOLKLORA ODRŽAN U MILVOKIJU

UZ FOLKLOR I IGRU UČESNICI SEMINARA UČE I SRPSKI ISTORIJU, KULTURU I OBIČAJE

Seminar folklora nastao je kao ideja da se naše narodne igre sačuvaju od zaborava i prenesu na mlađe generacije Srba u Americi. Šesti Folkorni Seminar u organizaciji folklornog ansabla Šumadija i direktora Majkla Malića uspešno je održan nedavno u sali pri crkvi Sveti Sava u Milvokiju. Sada već trdicionalno, seminar se organizuje svake godine u februaru mesecu i okuplja folklorne grupe, plesače i instruktore iz raznih krajeva Amerike i Kanade. Na ovogodišnjem seminaru učestvovali su specijalni gosti , dr Sanja Ranković etnomuzikolog Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda i Saša Bogunović instruktor folklora i umetnički direktor grupe Olenac iz Toronta. Miloš Mutapčić iz Toronta bio je izvođač numera na harmonici.

Pored vežbe, novih koraka i učenja novih tradicionalnih igara, plesači i instruktori folklornih grupa uče srpsku istoriju, poreklo igara i raznolikosti narodnih nošnji, običaje i kulturu. Grupa od skoro stotinak  mladih i talentovanih momaka i devojaka svake godine poseti folklorni seminar i stekne znanje o igrama iz Šumadije, Užica, Sokobanje, Dalmacije, Kosova i Metohije i drugih krajeva i to iskustvo primenjuju u svom ansamblu i na svojim natupima. Ono što je najdragocenije je to da se  srpske tradicionalne folklorne igre čuvaju od zaborava i prenose s kolena na koleno na nove generacije Srba u Americi i Kanadi.

SEMINAR FOLKLORA 2023 U MILVOKIJU – VIDEO

Seminar podržao US Motors Inc – used car dealership iz Addisona. US Motors nudi svojim mušterijama veliki izbor polovnih automobila po najpovoljnijim cenama u Čikagu i okolini.

https://www.usmotorsinc.com/

Autor, foto i video: Srpska Televizija USA

Nedavne objave