ПЕСМА „СЕСТРА“ ПОСВЕЋЕНА МЕДИЦИНСКИМ СЕСТРАМА И ТЕХНИЧАРИМА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ КОВИД 19 ПОСТАЛА ХИТ

ХИМНА УДРУЖЕЊА „СЕСТРИНСТВО“

У последње време, као подршка нашим лекарима, медицинским сестрама и техничарима, који се услед настале пандемије, пожртвовано боре против ковида 19,   често се на радио и ТВ станицама може чути песма „Сестра“, коју је компоновао познати аутор, Раде Радивојевић, а текст написао пуковник Војске Србије у пензији, Станоје Јовановић

Р. РАДИВОЈЕВИЋ И СТАНОЈЕ ЈОВАНОВИЋ

-Видевши са колико љубави и пожртвовања медиицинске сестре и техничари се брину о болесницима написао сам песму „Сестра“  пре неколико година кад сам се лечио на Војно медицинској академији. Добрила Пејовић, прва главна  сестра  Клиничког центра Србије, сада у пензији, ми је дала идеју да на мој текст један аутор компонује музику. Мој избор је био композитор Раде Радивојевић са којим дуже време сарађујем.  Радивојевић је био и композитор нумере „Волимо те Отаџбно наша“ (певала Леонтина, Екстра Нена и Милан Шћеповић, спот реализовала „“Застава“ филм)), за коју сам ја написао текст а постала је својеврено песма отпора и слободе пре и током НАТО агресије и сматра се, по неким  музичким стручњацима, за једну од најизвођенијих родољубивих композтиција код нас икада. Песма „Сестра“је изашла на макси-синглу,  има две верзије, на српском језику ју је отпевао познати шансоњер Жарко Данчуо, а на енглеском глумац Алексанар Срећковић Кубура – каже Станоје  Јовановић – Албум је штампала издавачка кућа „Лицеј“ из Београда а  посвећен је Флоренс Нантингејл, жени која је оснивач сестринства, посебној  дисциплини у оквиру медицинске деонтологије, уз подршку  Удружења медицинских сестара и техничара Клиничког центра Србије „Сестринство“.

Песма „Сестра“ је већ дуже време химна Удружења „Сестринство“ а изводи се пригодом разних свечаности и конгреса, које организује КЦС. У Центру „Сава“, на Шестом националном конгресу са међународним учешћем (од 23. до 25. септембра 2019.)  песму је на отварању овог еминентног скупа први пут отпевао на енглеском језику глумац Александар Срећковић Кубура. Ову нумеру је пре две  године извео Жарко Данчуо у Дому војске Србије на промоциј књиге „Историја сестринства у Србији“ ауторке Станојке Стаке Копривица Ковачевић. Иста се изводи и 23. марта када се додељује награда „Душица Спасић“ у знак сећања на медицинску сестру, која је,  лечећи болесника, прва жртва епидемије вариола вера.

Станоје Јовановић, некадашњи директор Новинско-издавачке установе „Војска“ иза себе има неколико књига поезије. Овај аутор издао је и више музичких албума . Последњи албум му је изашао пре две године, уочи Видовдана, са патриотским и родољубивим песмама под називом „Отаџбини с љубављу“.  На албуму су се нашле нумере, поред „Волимо те Отаџбино наша“ још: „Земља се срцем брани“, „Војникова мајка“, „Србија зове“, „Корени“, „Срећан пут, војниче мој“, „Сестра“, „Морнарска љубав“, „Отаџбина“, „Мој тата официр“,   … Јовановић годинама сарађује са најпознатијим домаћим певачима и певачицама, Оливером Његом, Екстра Неном, Леонтином, Дејаном Пешићем, Викторијом,  Елеонором Баруџијом, Миром Караниколић, као и са ауторима, Радетом Радивојевићем, Зораном Тутуновићем, Петром Поповићем, Владимиром Мустајбашићем, Уметничким ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички“, „Застава“ филмом. Посебно је поносан на текст који на написао за духовну нумеру „Балада о Хиландару“(аутор музике Р. Радивојевић) а извео Хор „Краљица Марија“,  УА МО „Станислав Бинички“ и  ансамбл „Ренесанс“ (солиста Драган Млађеновић).

Они, који желе да послушају песму могу је чути на ју тјуб каналу ако укуцају: Жарко Данчуо, химна медицинских сестара „Сестра“, или на сајту: www. Licej.co.rs.

Žarko Dančuo: Himna medicinskih sestara

 

ПЕСМА „СЕСТРА

Композитор и аранжер: Раде Радиојецић,т екст: Станоје Јовановић.

 

Сестра, име бескрајно драго, из њега нежност израња.

Сестра, симбом  бриге, лепоте и вредно поштовања.

 

Живот је радост и туга, шта ли нам  судбина спрема,

С ближњима делимо срећу, без сестре рода нема.

 

Хвала, хвала за поглед што бол препознати уме,

Хвала ти за осмех што храбри и разуме!

 

Сестра, болничке дуге сате озари њена лепота.

Сестра.брижне погледе наде додирне њена доброта.

 

Крај мене људи у белом, у дому свом нисам дуго

Много је брижних људи, ал’ сестра је нешто друго.

 

За Српску ТВ Чикаго, текст и фотографије: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave