ШЕСТИ НАЦИОНАЛНИ КОНГРЕС „СЕСТРИНСТВО“,

БОГАТ И КВАЛИТЕТАН ПРОГРАМ

Шести национални конгрес са међународним учешћем „Сестринство“ посвећен историјату сестринства у Републици Србији, одржан је у Центру „Савa„ у Београду од 23. до 25. септембра 2019. године у организацији Удружења медицинских сестара-техничара Клиничког центра Србије  (УМСТ КЦС) “Сестринство” , под покровитељством Министарства здравља Републике Србије и Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије.

Конгресу је присуствовало више од хиљаду учесника  из Републике Србије, Северне Македоније, Републике Српске, Хрватске, Италије,Норвешке, Пољске, Енглеске, Сједињених Америчких Држава …

Тродневни скуп,  започео је свечаним отварањем и химном „ Боже правде“. Конгрес је прогласила отвореним председница Удружења  медицинских сестара-техничара Клиничког центра Србије, Марија Галић, која је поздравила све присутне и пожелела им пријатну добродошлицу и успешан рад.

Свечаном отварању су присуствовали и све учеснике Шестог конгреса са међународним учешћем „Сестринство“ поздравили: Андрија Младеновић, помоћник градоначелника Града Београда,  у име председника Почасног одбора проф.др Зорана Радојичића, др  Слађана Ђукић, помоћник министра у име покровитеља Министарства здравља Републике Србије, Драгослав Итов председник скупштине Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије у име покровитења Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије, проф.др Миленко Стојковић у име директора Клиничког центра Србије  проф.др Милике Ашанина, проф.др Дивна Кекуш в.д. директорка Високе здравствене школе струковних студија у Београду у име образовних установа које школују медицинске сестре и здравствене техничаре, Мила Виторовић председница Удружења „Кола српских сестара“. Писмо подршке УМСТ КЦС „Сетринство“  упутила је  Њ.К.В.  принцеза  Катарина Карађорђевић.

Програм су водили глумци Народног позоришта у Београду: Бојана Стефановић Торњански и Александар Срећковић Kубура, који је надахнуто промовисао песму „Сестра“ (композитор Раде Радивојевић, текст Станоје Јовановић) на енглеском језику. У уметничком делу програма мелодије „ Балада о Хиландару и „ Винску песму“ извео је Хор „ Краљице Марије“ и солисти Тања Андријић и Драган Милановић,  под диригентском палицом Иванке Стојков.

Четврти пут заредом свечано је уручена награда „ Добрила Пејовић“ за резултате остварене у развоју и унапређењу квалитета сестринске и бабичке професије. Овогодишње награде добили су: Златко Вујин, добитник на ниво Србије и Живка Маџић  добитница на нивоу Клиничког центра. Добитницима су  честитали и уручили пригодне поклоне Добрила Пејовић, по којој награда и носи назив, Радица Илић председница Синдиката медицинских сестара и техничара Србије и проф.др Зоран Кривокапић.

Током првог дана Конгреса представљена је сестринска униформа кроз време, модном ревијом „ Кроз повијест Сестринства“ Каритас сестринство – повијест, одијевање и обичаји у реализацији Томислава Ковачевића. Промовисана је књига Станке Копривице Ковачевић, “Историја сестринства у Србији“ на енглеском језију – „History of the Serbian nursing“.

За време тродневног одржавања Конгреса учесници су обрадили читав спектар тема о сестринству и пружању здравствене неге како у прошлости тако и у садашљости са освртом на будућност кроз предлоге мера и повлачење паралела. Стручне активности Конгреса  реализоване су у оквиру усмених и постер презентација.   Презентовано је 53 усмена рада 21 постер презентација. Од тога  14 презентација  наших гостију из: Енглеске, Пољске, Норвешке, Италије, Сједињених Америчких Држава, Словеније, Републике Српске, Хрватске и Македоније. На основу евалуације, попуњавањем евалуационих упитника, учесници су Конгрес оценили високом оценом,  4,83,  што је потврда да је направљен добар избор предавача и тема уз одличну организацију. Најчешћи предлог тема од стране учесника на евалуационим упитницима тиче се заштите медицинских сестара на раду, услова рада, образовања и њиховог положаја у здравственом систему.

Закључци са Шестог националног конгреса са међународним учешћем посвећен сестринству, под називом „Историјат сестринства у Републици Србији“:

  1. Удружења медицинских сестара-техничара Клиничког центра Србије “Сестринство” ће иницирати да значку са ликом Кососвке девојке, као симбол сестринства, добију све медицинске сестре – техничари, након завршетка четворогодишњег школовања (средње образовање).
  2.  Удружења медицинских сестара-техничара Клиничког центра Србије “Сестринство” ће иницирати да сва имена медицинских сетара које су страдале у свим досадашњим ратовима, несебично обављајући свој посао „стоје раме уз раме“ са именима лекара на спомен плочама испред свих здравствених установа које их имају.
  3. Да бисмо сачувале прошлост од заборава а истовремено стварале и нашу историју,  Удружења медицинских сестара-техничара Клиничког центра Србије “Сестринство” у својим просторијама направиће архиву са свим материјалима који до сада поседује, прикупљан деценијама.
  4. Сви излагачи радова мотивисани су да напишу монографије установа у којима раде и на тај начин сачувају од заборава хероине садашњице, како би будућа поколења могла да наставе да пишу “ Историју сестринства“.
  5. Предложити измене и допуне Закона о здравственој заштити тако да Здравствена нега буде дефинисана као професионално подручје рада медицинске сестре – техничара, чиме би рад медицинских сестара адекватно био евалуиран и валоризован.

За Српску ТВ Чикаго: текст припремио: Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: З. ЈАКШИЋ

Nedavne objave