СРБИЈА ПОНОВО ПРВАК СВЕТА У КУГЛАЊУ

ЗАВАРКО КАО НОВАК ЂОКОВИЋ

Сениорска репрезентација Србије у куглању је од 23. до 28. маја у чешком граду Рокицанију учествовала на Светском првенсту у куглању и притом је показала да је у овом спорту и даље светска сила.  Србија је поново постала шампион света,  одбранила је титулу првака, коју је освојила пре две године,  пошто је у финалу савлада репрезентацију Немачке са 6:2 (3976:3887 чуњева).

Тако је наша најбоља селскција по трећи пут заредом, а четврти пут у протеклих пет шампионата, постала најбоља на планети. Од како се Србија осамосталила освојили смо пет титула (2019, 2011, 2015, 207, 2019.). За нашу сениорску репрезентацију наступили су: Игор Ковачић, Вилмош Заварко, Данијел Тепша, Чонгор Барањ, Александар Милинковић, Радован Влајков, Роберт Ерњеши, Милош Симијоновић. Урош Јагличић, Милан Јоветић. Селектор наше репрезентације је био Војко Павловић.

У одлучујућем сусрету за светског шампиона Србија је наступила у саставу: Ковачић (632  чуња), Тепша (681), Ерњеши (650), Влајков (665), Заварко (655), Барањ (693).

У мушком финалу  савладана је Немачка, која има чак 1.200 куглана а Србије око тридесетак!? И по броју регистрованих, лиценцираних куглаша Немачка је у предности, она има 10.000 лиценцираних куглаша, а Србија само 1.500!?

А пут до финала није био лак. Наша селакција је најпре у предтакмичењу победила убедљиво Чешку са 8:0 (3909:3701 чуњ), Аустрију у четврфиналу са 5:3 (3839:3775 чуњева), Хрватску у полуфиналу са 7:1 (3919:3744 чуња)  и најзад, у финалу Немачку са 6:2.

Селектор куглашке репрезентације Србије Војко Павловић,  рекао је да освајање новог шампионског пехара није било ни лако, али ни тешко, јер у екипи имамо сјајне и квалитетне куглаше, које предводи Вилмош Заварко. Овог куглаша, рођеног 1988. године, који је са само деветнаест година наступио за репрезентацију Србије, по квалитету и спортским успесима упоређује са нашим најбољим спортистом и тенисером, Новаком Ђоковићем. Само, нажалост, Заварко нема толику медијску пажњу као Ђоковић, па се о њему и мање зна.

Заварко је  од 2009. године, када је Србија освојила прву титулу првака света, стални члан репрезентације. Овај талентовани и вансеријски куглаш је  већ једанаест година на првом месту светске ранг-листе! За то време освојио је четрнаест титула сениорског првака света, пет титула екипног сениорског шампиона света са Србијом, три титуле појединачног првака света,  три светске титуле у комбинацији, две светске титуле у спринту и првак је света у тандем-миксу! Успеси за дивљење.

Иако није куглање увршћено у званични програм Олимпијских игара, па не добија  оне бенифиције које се дају олимпијким  спортовима, у Куглашком савезу Србије кажу да, због одличних резултата, које постижу на међународним  званичним такмичењима,  Министарство омладине и  спорта Владе Србије им пружа знатну (материјалну) подршку. Али, истичу, да би она могла бити још већа јер током године КСС одржава кампове на којима се спортисти усавршавају, тренирају и припремају за нове победе,  на њима се младим куглашима пружа шанса да брже и боље напредују. А ту су и потребна (новчана) средства за организацију домаћих такмичења. Путем веће медијске промоције спонзори, који би могли да  помогну  овај наш трофејни спорт, би се тада чешће укључивали,  материјано помогли, како би се још више омасовило куглање.  Посебно би се помогло  млађим и квалитетним члановима, који би за неку годину требало да наставе за освајањем трофеја на међународним такмичењима. И да наследе старије куглаше.

И поред тога што у Србији немамо велики број куглана, па, и лиценцираних куглаша можемо се похвалити да имамо добар домаћи систем такмичења, на којем учествују наши најбољи куглаши  и тако стичу искуство и рутину за наступе у репрезентативној селекцији. Да нам је систем такмичења добар доказ су успеси, које постижемо на светским шампионатима. И ове године смо имали квалитетно такмичење у јакој Супер лиги Србије. Београдски Партизан је у неизвесној завршници, тек у последњем, осаманаестом колу, успео да победи Београд (6:2) и тако постане првак Србије. Поред Партизана истичу се одличним резултатима куглашки клубови Београд, Металац, па, Крагујевац, Спартак 024, Цар Лазар …

КСС посебну пажњу обраћа женским селекција и млађим категоријама настојећи да међу омладином све више популаришe овај здрав и атрактиван спорт.  Својим резултатима нарочито се истиче и привлачи пажњу  омладинска репрезентација Србије, која је прошле године пети пут заредом постала шампион света!?

У КСС кажу да их резултати на међународном плану мотивишу да и даље наставе вредно и упорно да раде као и до сада и да добри резултати неће изостати. Једини проблем,  истичу, у Савезу су млађи такмичари. У наредном периоду, ношени успесима сениорске и омладинске селекције Србије, Куглашки савез Србије ће настојати бољом медијском пропагандом да привуче што више омладине да се баве куглањем. Жеља је КСС да се у ову акцију укључе што више спортских и медијских субјеката, а велику подршку очекују од Министарства омаладине и спорта, са којим имају одличну сарадњу јер придаје дужну пажњу куглашком спорту.

Да је куглање мало заступљен у српским медијима најбољи је пример Вилмош Заварко, који је са Србијом освојио пет светских првенстава а био је појединачно чак четрнаест пута шампион планете. Када се измени медијска слика о овом спорту, сигурни смо, да ће и млади чешће долазити у куглане и заволети овај атрактиван и користан спорт. Зашто и велики успеси мушке сениорске и омладинске селекције не привлаче много пажње писаних и електронских медија? На медијској пропаганди, јер се ради о спорту, у којем Србија на светским првенствима постиже врхунске резултате,  мора се много више урадити. Куглање, које је у свету пронело славу Србије и доноси нам бројне медаље и пехаре, представља један од најтрофејнијих колективних али и појединачних наших спортова. Зато,  заслужује да има бољи медијски третман.

За Српску ТВ Чикаго, Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије, архива КСС

Nedavne objave