У БОЕМСКОЈ СКАДАРЛИЈИ ОТВОРЕНА ЛЕТЊА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА

ДОДЕЉЕНО ЈЕ И „ЗЛАТНО ТУРИСТИЧКО СРЦЕ“

Недавно су Туристичка органаизација Београда, Међународни центар за развој туризма и угоститељства САЦЕН интернационал и Друштво „Скадарлија традиционално обележили почетак нове туристичке сезоне у  најпознатијој и најпосећенијој београдској улици, боемској Скадарлији.

По традииицији, свечаност је започела дефилеом Полицијског оркестра, након чега је  уследио програм  отварања на платоу испред Скадарлисјке чесме,  који је водио глумац Милан Милосављевић у улози Бранислава Нушића. Посетиоци су  имали прилике да чују „Кодекс о понашању у Скадарлији“, док је глумица Љиљана Јакшић, позната као Скадарлијска дама и њена колегиница  Весна Паштровић извеле серију музичких нумера у пратњи „Скадарлијског оркестра“.

Туристичка сезона у Скадарлији је званично  отворена подизањем Скадарлијске заставе, а част да то учини ове године припала је глумцу Стефану Бузуровићу.

После  званичног отварања овогодишње летње туриситичке сезоне програм је  настављен на платоу испред Куће Ђуре Јакшића где је изведена кратка представа о томе како се некада живело у Скадарлији. У представи су играли Милан Милосављевић (у улози Бранислава Нушића)  и Милан Тубић (Ђура Јакшић), Бојан Хлишћ као добошар, Љиљана Јакшић и Весна Паштровић ( Жанка Стокић). За љубитеље Скадарлије напомињемо да је програм, који обилује анегдотама, песмом и игром, почевши од 31. маја  бесплатан и одвијаће се у Скадарлији сваког петка увече током јуна, јула и августа месеца.

Након представе, чланови Уметничког центра „Талија“ су одиграли „грађанско коло“, а затим је наступио „Трио амаркорд“ који је за љубитеље старих и помело заборављених мелодија извео евергрин нумере.

Током  вечери, дуж  Сладарлијске улице били су организовани  разноврсни садржаји. Ту су били уметници и сликари галерија „Монмартр“ и „Бабка“ из Ковачице. Школа за дизајн је изложила своје радове, а бројне занатлије, произвођачи сувенира, народне радиности и рукотворина изложили су своја дела, која се могла купити по врло приступачној цени.

Исто вече у организацији Међнародног центра за развој туризма и угоститељства САЦЕН интернационал, на платоу испред Куће Ђуре Јакшића одржана је додела признања, туристички Оскар, под називом, „Златно туристичко  срце“. Ова награда годинама се додељује најбољим у туриизму и угоститељстрву на Медитерану и у Југоисточној Европи. Извршни директор САЦЕН интернационал је Александар Глигоријевић.  Програм је водила позната глумица, иначе, потпарол Друштва „Скадарлија“ госпођица Невена Шарчевић. Током доделе признања одата је пошта доскорашњем директору САЦЕН интернационал проф. др Драгану Глигоријевићу, који је недавно напустио животну сцену. Драган Глигоријевић је деценијама био један од најзначајнијих људи, који је читав животни век провео популаришући београдску боемску четврт, Скадарлију и њене бројне ресторане, Кућу Ђуре Јакшића, туризам и угоститељство не само у Србији, већ и на читавом Медитерану и у Југоистичној Европи. Драган Глигоријевић је био и председник Друштва „Скадарлија“, алфа и омага приликом отварања летње туристичке сезоне у Скадарлији. Он је покренуо манифетацију „Шеширијада“ на којој  се традиционални појављивао у жирардо-шеширу, оснивач је и „Скадарлија феста“. Посебно је имао успешну туристичко-угоститељску манифестацију „Славагасто“, која се одржавала крајем године у елитном београдском хотелу „Палас“ на којој су проглашаване најбоље установе и појединци из области угоститељства и туризма.

Издавао је веома популаран часопис „Златно туристичко срце“ у којем су објављивани награђени појединци, установе, најатрактивније туристичке дестинације током године. Посвећујући читав живот Скадарлији, увек у акцији, немирног духа, предузимљив, Драган Глигоријевић око себе окупио бројне истакнуте глумце и јавне личности, међу којима посебно место, која је промовисала познату београдску боемску четврт, имала потпредседница Друштва „Скадарлија“, позната глумица Вјера Мујовић. Иза легендарног Драгана Глигоријевића, који је имао одличну сарадњу са Туристичком организацијом Београда и Туристичком организацијом Србије, остаала су дела, која ће тешко неко у биској будућности моћи да превазиђе. Одајући пошту Драгану Глигоријевићу, уз овај текст, користили смо се приликом, да  приложимо неколико фотографија из ранијег богатог његовог рада током многих манифестација. Његову мисију наставља син, Александар Глигоријевић, сада извршни директор САЦЕН интернационал.

У оквиру туристичке акције „Бирамо најуспешније у туриизму Медитерана и југоисточне Европе 2018.“ Међународна туристичка патрола САЦЕН интернационал, Међународни туристички савез, обишли су: Француску, Италију, Шпанију, Турску, Румунију, Бугарску, Северну Македонију, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Хрватску, Словенију, Албанију, Кипар, Тунис, Малту и Грчку. На крају посете у свакој држави, одржане су конференције  за електронске и писане медије и саопштене оцене и утисци о летњој и зимској туристичкој сезони у 2018. години. Међународни стручни жири је донео једногласно следећу одлуку.

1  За најбољу туристичку дестинацију Медитерана и Југоисточне Европе проглашена је Шпанија.

  1. Шампион гостопримства и признање „Златна чаша гостољубља“ Медитерана и Југоисточне Европе додељује се Грчкој.
  2. Партнер године у угоститељству и туризму Медитерана и Југоисточне Европе је – „Златиборац“.
  3. Најбољи нови хотел Медитерана и Југоисточне Европе је Хотел „Хума“, Котор Беј.

 

  1. Шампион културног туризма Медитерана и Југоисточне Европе је Дубровник.

 

  1. Шампион зимског туризма је Олимпијски центар Јахорина.

 

  1. Шампион дуралног образовања Медитерана и Југоисточне Европе је Угоститељско-туристичка школа Врњачка Бања.

 

  1. Шампион приморског туризма је Венација, Италија

 

После отварања летње туристичке сезоне у Скадарлији награде је на платоу испред Куће Ђуре Јакшића  уручио Алекскандар Глигоријевић, извршни директор САЦЕН интернационал.

 

За Српску ТВ Чикаго, текст и фотографије: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave