OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U KONZULATU RS U ČIKAGU

SEĆANJE I POČAST SRPSKIM VOJNICIMA I ŽRTVAMA TOKOM PRVOG SVETSKOG RATA

Dan primirja obeležen je prigodnim skupom koji je održan 11.novembra u Generalnom konzulatu Srbije u Čikagu. Skup je organizovan u saradnji sa Srpskom narodnom odbranom jednom od najstarijih srpskih organizacija u SAD.

dan primirja obelezen u Cikagu

U prigodnim obraćanjima izraženo je poštovanje i počast hrabrim srpskim vojnicima i svim žrtvama srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata. Posebno je odata počast i sećanje na hiljade srpskih dobrovoljaca iz Amerike učesnika Prvog svetskog rata. Skupu su prisustvovali i potomci nekoliko srpskih dobrovoljaca iz Amerike.

dan primirja obelezen u Cikagu

Nakon uvodnog obraćanja konzula žerana Dejana Radulovića prisutnima se obratio  predsednik Srpske narodne odbrane Nebojša Živković koji je govorio o značajnoj ulozi ove srpske organizacije i njenog prvog predsednika Mihajla Pupina u organizovanju pomoći i okupljanju srpskih dobrovoljaca u SAD.

dan primirja obelezen u Cikagu

Specijalni gost skupa povodom Dana primirja je bila Krinka Vidaković Petrov, profesor i pisac, bivši ambasador Srbije, odnosno SR Jugoslavije u Izraelu. Značajan deo njenog stvaralačkog i istraživačog opusa sažet je u nekoliko knjiga posvećenih srpskom rasejanju u Americi. Krinka Vidaković Petrov je govorila o srpskim dobrovoljcima iz Amerike, njihovom organizovanju, prikupljanju finansijske pomoći, ulozi žena u prikupljanju pomoći, kao i sveukupnom angažovanju srpskog rasejanja u Americi u periodu pre i tokom Prvog svetskog rata.

dan primirja obelezen u Cikagu

Nakon prigodnih izlaganja, prikazan je dokumentarni film o najodlikovanijoj ženi “Milunka Savić – heroina Prvog svetskog rata”. Takođe, u Generalnom konzulatu su bili izloženi eksponati dokumenata i fotografija iz evidencije SNO o organizovanju srpskih dobrovoljaca, kao i  priče o odlikovanim Srbima, pripadnicima američke vojske tokom Prvog svetskog rata.

Svim prisutnima su uručene značke Natalijine ramonde – simbola Dana primirja u Srbiji.

tekst i fotografije : Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu

Nedavne objave