ПОЛА ВЕКА ФОЛКЛОРНЕ ГРУПЕ “ОПЛЕНАЦ” ИЗ ЧИКАГА

ИГРОМ И ПЕСМОМ „ПРОШЕТАЛИ“ КРОЗ СРБИЈУ

Фолклорна група „Опленац“ која делује при храму Светог Јована Крститеља у насељу Белвуд крај Чикага у суботу 11. новембра 2017. године обелижила је пола века постојања. Током свечаног целовечерњег концерта чланови ове фолклорне групе, од најмлађих до ветерана, играма и песмом „прошетали“ су кроз Србију. Тако су посетиоци у препуној сали могли да уживају у играма са Косова, играма из Шумадије, Врања, Лесковца, Влашким и играма из Западне Србије, Никшића, Срема и другим.

Članovi folklorne grupe iz Belvuda kraj Čikaga
Članovi folklorne grupe iz Belvuda kraj Čikaga

-Требамо да будемо срећни што наша деца чувају све оно што су нам оставили преци. Трудимо се да у овој земљи будемо најбољи амбасадори нашег народа, да туђе поштујемо, а са својим да се поносимо. Неопходно је да нове генерације које узрастају у Америци кроз своју цркву и веру граде нове мостове. Овде, далеко од Завичаја, учимо нашу децу нашем језику и историји са жељом да тако сачувају своје корене. Циљ основања филклорних група при црквама овде у дијаспори је да наши млади нараштаји уче одакле су, ко су, да чувају своје обичаје, али и да стичу нова пријатељства. Једино на тај начин ћемо се овде одржати, поручио је старешина храма Свети Јован Крститељ из Белвуда Саво Босанац.

Obraćanje starešine hrama o. Save Bosanca
Obraćanje starešine hrama o. Save Bosanca

Честитке за јубилеј владикe Средњезападноамеричког Лонгина пренео је игуман манастира Нова Грачаница Серафим Балтић који је предводио и чин сечења славског колача.

Више од 17 година кореограф Фолклорне групе „Опленац“ је Светлана Алексић. До доласка у Америку она је била члан КУД-а „Абрашевић“из Ваљева.

Folklor Oplenac
Folklor Oplenac

-Преносећи деци један од најлепших делова српске традиције испуњавале су ми душу и душе генерација које сам учила. Наступамо, путујемо, скалапо пријатељства и успомене за цео живот, нагласила је она.

Folklor Oplenac

Folklor Oplenac

Folklor Oplenac

Folklor Oplenac

Фолклорна група Црквено-школске општине „Светог Јована Крситеља“ из Белвуда окупља више од 100 чланова, од најмлађих, предшколског узраста, па до ветерана. Друштво је место где се млади окупљају и друже, рекао је председник Друштва Саша Иванковић који је изнео кратак преглед педесетогодишње историје ове фолклорне групе набрајајући бројна места где су гостовали. Он је захвалио свима који су помогли рад Друшва, а најзаслужнијима је уручио захвалнице. Међу њима је био и Љубинко Шпегар водитељ програма јубиларног коцнерта и дугогодишњи председник „Опленаца“.

 

текст и фотографије : С. Данчуо

Nedavne objave