MLADI NAUČNIK I DOKTOR SRĐAN NIKOLOVSKI PREDSTAVIĆE SRBIJU NA TAKMIČENJU AMERIČKOG KOLEDŽA LEKARA

SRĐAN NIKOLOVSKI, JEDINI EVROPSKI FINALISTA U ISTORIJI TAKMIČENJA

Srđan Nikolovski, doktor medicine i naučnik, izabran je da predstavlja Srbiju na godišnjem sastanku Američkog koledža lekara, koji će se održati od 28. do 30. aprila u Čikagu. U finalu nacionalnog takmičenja apstrakta Američkog koledža Srđan je jedini finalista ovog takmičenja u istoriji te organizacije koji dolazi iz srednjeg dela Evrope i Balkana.On će na takmičenju predstaviti studiju koju je sproveo sa četvoro kolega iz Resuscitacionog saveta Srbije.

Srđan Nikolovski
Srđan Nikolovski

Na godišnjem sastanku Američkog koledža lekara (American College of Physicians – ACP) održava se takozvano takmičenje u sprovedenim studijama. Godišnje se prijavi po 2000 radova iz sveke od kategorija dok u finale prodje samo 50 od kojih su svega 1-2 rada izvan granica SAD-a.

Srđan Nikolovski

Srđanovo prvo učestvovanje na takmičenju Američkog koledža lekara bilo je 2019 godine a prvi put je bio finalista Nacionalnog takmičenja apstrakta 2020 godine sa radom iz oblasiti hematologije. Ove godine konkurisao je sa radom koji se bavi  srčanim zastojem u vanbolničkim uslovima o čemu će upravo govoriti na takmičenju u Čikagu.

ZASTOJ SRCA KAO POSLEDICA SRČANE BOLESTI

Kako Srđan kaže, studija je rađena na teritoriji Srbije od 2014 do 2019 godine i predstavlja deo evropskog EuReCe projekta a rad se bavi predikcijom preživljavanja kod pacijenata sa akutnim zastojem rada srca u vanbolničkim uslovima. Konkretno, reč je o pacijentima kod kojih je zastoj srca nastao kao posledica srčanih bolesti i kod kojih su svedoci tih zadesa pokušali primenu mera kardiopulmonalne reanimacije.

Srđan Nikolovski rođen je u Pančevu, završio je medicinski fakultet u Beogradu gde je stekao zvanje doktora medicine a sada na fakultetu radi na svojoj doktorskoj disertaciji. Iako ima samo 33 godine iza sebe ima veoma uspešnu karijeru i velika postignića i kao doktor i kao naučnik.

ACP Internal Medicine Meeting

Svake godine se tradicionalno u aprilu mesecu održava navedeni sastanak (ACP Internal Medicine Meeting) na kojem je iz godine u godinu sve više učesnika (od 2018. godine i preko 11,000 učesnika na svakom sastanku). Po mišljenjima organizatora mnogih velikih svetskih medicinskih skupova, ACP Internal Medicine Meeting je najveći medicinski skup tokom godine na globalnom nivou. Sam događaj obiluje širokim dijapazonom edukativnog programa, profesionalnih dešavanja, promocija, prezentacija inovativnih rešenja u medicini, izložbi, ali i takmičenja od kojih je ubedljivo najveće navedeno Nacionalno takmičenje apstrakata.

 

Nedavne objave