ZVEZDI TITULA NAKON MAJSTORICE I PETOG MEČA

Plejof regionalne košarkaske ABA lige

Zvezdi titula nakon majstorice i petog meča

Crvena zvezda – Budućnost 3:2
Plejof – Majstorica
Crvena zvezda – Budućnost 67 : 60

Nakon majstorice u petoj utakmici plejofa regionalne košarkaske ABA lige Crvena zvezda bolja od Budućnosti (67:60) i sledeće godine biće učesnik Euro lige a Budućnost Euro kupa.
Iako su na snazi mere zbog pandemije Kovida 19 u hali Aleksandar Nikolić bilo prisutno preko 4000 ljudi, najvernijih navijača crveno belih popularnih Delija.
Igrač Crvene zvezda Ljendri Noko MVP finala kao najbolji igrač i strelac.


Pre početka finalne serije Plejofa ABA lige mnogi su predvidjali upravo ovakav scenario, da će se igrati pet utakmica tj. majstorica trenutno dva najbolja kluba u regionalnom takmičenju, da bi se dobio pobednik i ekipa koja će od naredne sezone biti učesnik Euro lige odnosno takmičenja najkvalitetnijih 20 klubova na košarkaškoj mapi Evrope.
Majstorica je odlučila pobednika ali nijanse su odlučivale da ne bude tako.
Tu se pre svega misli na drugu i četvrtu utakmicu u kojima je ishod mogao biti drugačiji od onog na kraju istih sto bi umnogome promenilo sam tok ove finalne serije.
Finale je igrato po sistemu 2 2 1 odnosno prve dve utakmice u Beogradu u kojima je Zvezda bila domaćin, treća i četvrta u Podgorici na terenu Budućnosti i
majstorica u Beogradu u hali Aleksandar Nikolić koja je dom kosarkaša beogradskih crveno belih.


Prvu utakmicu je Zvezda dobila lakše od očekivanog (82:78), da bi u drugoj posle vodjstva od čak dvadeset poena razlike u prvom delu ,Crvena zvezda dozvolila preokret u drugom poluvremenu, u kome su se podgoričani potpuno vratili preuzeli vodjstvo i na nekih 6 minuta pre kraja vodili čak sa devet poena razlike.
No puleni trenera Radonjića su se trgli u pravom momentu i u zadnjim minutima opet dosli do prednosti i vrlo teške i važne pobede (85 :79), i time u seriji poveli sa 2:0.
Sledili su mečevi u Podgorici u kojem je već treći mec mogao biti i zadnji. Medjutim kosarkasi Buducnosti su isti dobili (75 :71), posle velike borbe i smanjili rezultat u seriji na 2:1.
U četvrtom meču Zvezda je dominirala i imala prednost i vodjstvo tokom većeg dela meča u nekim momentima i 11 poena razlike, ali ni to nije bilo dovoljno za trijumf jer je Budućnost povela u zadnjem minutu sto im je omogucilo da i ostvare vrlo vaznu pobedu (82:81), za nastavak serije i pored činjenice da je Zvezda imala dva šuta za pobedu u zadnjih sedam sekundi ali su prvo Lojd i zatim i Davidovac promašili suteve i podgoričani su izjednačili rezultat u pobedama na 2:2.
Sledila je majstorica tj. peta i odlučujuća utakmica u Beogradu u kome pobednik dobija vizu za naredni godišnji ciklus takmicenja Eurolige kako je već rečeno.
Obzirom na važnost meca na veliki ulog koji je bio u igri i sve ono sto prati istu utakmicu, očekivanja i jednih i drugih su bila velika ali je pobednik mogao biti samo jedan.
Ogromno interesovanja zvezdinih fanova za ovaj mec je uzrokovalo da i pored pandemije Kovida 19 koji vlada najširim prostorima u halu bude prisutno više od 4000 gledalaca cija je podrška bila itekako važan faktor da crveno beli ovu utakmicu dobiju (67:60), osvoje titulu pobednika ABA regionalne lige i po peti put postanu najbolji tim sa ovih prostora koji će nas predstavljati od jeseni u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi Evrope.

Utakmica je bila dosta specifična u odnosu na prethodne četiri. Igralo se jako, tvrdo da pojačanim odbranama i maksimalno oprezno sto je uslovilo i manji broj koševa od uobičajenog, dosta individualnih gresaka i jednih i drugih i lošiji procenat šuta pre svega za tri poena koji je u ranijim susretima umnogome bio i odlučujući.
U tim okolnostima igrači su bili pod velikim pritiskom i nervozom i sto je uzrokovalo i njihove možda slabije partije ali zalaganje borbenost htenje i zelja za pobedom se videla u svakom momentu i kod svakog igrača, te da treneri Radonjic sa jedne i Milojevic sa druge strane igracima tu ne mogu ništa zameriti.
Mec je bio ravnopravan skoro čitavo vreme sa stalnim vodjstvom beogradjana ali ono nikada nije bila veliko i uvek je dostižno za goste pa se mogao očekivati i preokret ali do njega ipak nije doslo već su crveno beli vodili tokom citavog meca i na taj način u dosta neizvesnom ritmu mec priveli kraju i rešili u svoju korist.
Utakmica je bila dosta teška za igranje ali vrlo borbena sa mnogo agresivne igre, kretanja angažovanja do krajnjih granica pa zato i nije moglo biti nekog izuzetno nadahnutog pojedinca jer su treneri znali za najveće vrline i opasnosti od protivničkih igrača i u tom smislu i podredili taktiku za ovaj mec.
Kod Zvezde je većim tokom meca najbolji igrač Lojd bio van ritma sa mnogo promasenih šuteva dok je kod gostiju snajperista Danilo Nikolic koji je u prethodnom susretima resetao mrežicu crveno belih iz svih pozicija pre svega trojkama na ovoj utakmici bio takoreći neprimetan i bez pogodjene šuta i ijednog poena u igri.

Lojd se pri kraju meca izdigao i
postigao neke važne poene pre svega odlučujuću trojku u zadnjem minutu i u velikoj meru ipak doprineo ovoj vrlo važnoj pobedi.
Sdruge strane i Dobric koji je bio najbolji igrač i strelac crveni belih na prethodnim utakmica na ovoj kao i Lojd nije bio na visokom nivou ali dovoljno dobar da postigne 12 koševa i da pomogne da se izvojuje najvažnija pobeda u ovom delu prvenstva.

U toj i takvoj utakmici neocekivano se rolom i igrom izdvojio Ljendri Noko centar crveno belih koji je bio i najbolji strelac i neočekivani prvi akter derbija pa mu je na kraju utakmice pripao pehar najboljeg pojedinca i MVP ia ovog finala.
Ne treba još jednom zaboraviti i veliku ulogu publike vatrenih i neočekivano velikog broja Delija koji su zdušno i najbucnije bodrili svoje ljubimce tokom celog meca na putu do još jedne velike i najveće pobede u ovogodišnjem prvenstvu.
Ono je bilo specifično i neubicajeno obzirom da je celo igrano bez prisustva publike sto je umnogome doprinelo manjku interesovanja ,draži pa i kvaliteta svih mečeva jer nije svejedno ni akterima utakmica kada u dvoranama igraju uz škripu patika i bez podrske svojih navijača.
Iako se mislilo da će ova finalna serija proteći u tom smislu uz prazne tribine i bez prisustva navijača,njih je iz utakmice u utakmicu bilo sve više.
Na prve dve utakmice u Beogradu oko 1500 na trećoj i četvrtoj u Podgorici još veći broj da bi u majstorici u Beogradu taj broj bio i veći od 4000.

Iako se rukovodstvo Crvene zvezde oglasilo saopštenjem da su kod prisutnih u dvorani u pitanju svi vakcinisani navijači i prijatelji kluba i oni sa negativnim testom dobro će biti ako i pored svega ne bude negativnih posledica po pojedince  koji su prisustvovali ovoj vrlo bitnoj utakmici za oba kluba finalu ovogodišnjeg plejofa koji je uz sve rizike zavrsen u korektnoj atmosferi.
Ovo iz razloga sto je još uvek u sećanju atmosfera uoci plejof utakmica ova dva kluba od pre dve godine u kojima je u obe dvorane bilo mnogo nesportskih momenata napada na igrače oba kluba mnogo tenzija polemika i saopštenja koja su usledila u toku samog plejofa i nakon njegovog završetka.
Ovog puta sve to lose je izostalo bilo je vrlo korektno i fer ponašanje  aktera oba protivnika za vreme svih utakmica pogotovo ove poslednje sto je vrlo pohvalno za rukovodstva finalista i put da se ubuduce dešavaju samo lepe stvari sa i oko terena a sve ono sto je bilo lose bude prošlost i otidne u zaborav.

Možda su jedine slabi akteri koji zaslužuju kritike sudije jer su imali dosta gresaka namernih ili tendecioznih skoro na svim utakmicama pogotovo na onoj četvrtoj gde su itekako oštetili goste iz Beograda i zbog čega su crveno beli reagovali saopštenjem i video dokazima momenata gde su i kako drasticno bili oštećeni.
Možda je sreca sto je najbolje sudjenje bilo na poslednjoj odlučujućoj utakmici u majstorici plejofa i sto na isto niko nije imao primedbu ,te se kad se sve uzme u obzir može reci da je Crvena zvezda zasluženo postala sampion ABA lige jer je tokom celog prvenstva pokazivala najviše i imala najkvalutetniju ekipu.
Bilo je mnogo malera koji su pratili košarkaše Crvene zvezde uzimajući u obzir povrede i mnogo bolesnih od Kovida 19 tokom samog takmicenja a posebno cinjenicu da su sudelovali u Euro ligi i imali 38 utakmica sto je doprinelo da svake nedelje igraju 3 ili 4 utakmice uz veliki napor za zbog gore recenog uz često desetkovanu ekipu gde je uvek neko od igrača odsustvovso roster često ili skoro uvek bio nekompletan.

Na kraju je lepo bilo videti zagrljene igrače  i čestitke jedne drugima aktera ovog susreta jer smo kao sto je i rečeno posle duže vremena gledali jednu vrlo korektnu fer i sportsku predstavu dva velika rivala u ovom momentu najboljih u regionu.
Po završetku susreta usledila ceremonija dodeljivanja prstenja pobednicima i pobedjenim normalno različitih boja od strane rukovodstva lige igracima stručnim štabovima kao i dodela pehara pobedniku koju je primio kapiten Crvene zvezde Branko Lazic.
Nakon toga svega uz milione konfeta usledilo je slavlje pobednika uz ovacije Delija i željom da se ovakav niz nastavi jer posle pobede u kupu Radivoja Koraca i sada ABA lige odmah kreće i prvenstvo Kosarkaške lige Srbije gde će košarkasi Zvezde pokušati da osvoje i treću titulu u ovoj godini.
Po završetku utakmice dok je još trajalo slavlje svih prisutnih u dvorani igrača i navijača pobednickog tima pod svodovima hale Aleksandar Nikolic u Beogradu zabeležili smo i prve izjave i utiske kapitena Crvene zvezde Branka Lazića i trenera pobednika Dejana Radonjićaa kao i stratega igre Budućnosti Dejana Milojevića.
Branko Lazić srećan sto je još jednom podigao pehar šampiona peti put u ime Crvene zvezde rekao je okupljenim predstavnicima medija i onim preko malih ekrana;

„zeleo bih da se zahvalim svojim saigračima ,svima onim koji su bili u hali , i onim koji nisu bili tu ali su bili uz nas.
Zaista je iza nas jedna mnogo teška sezona.Od početka smo igrali u paklenom ritmu sa mnogo utakmica gde je praktično svaki meč bio finale. Na tom puta sedam puta duple nedelje u Euro ligi,povrede,Korona… Sve to smo uspeli da prevazidjemo i da uzmemo prvo kup a sada evo i regionalnu ABA ligu što nam je i bio glavni cilj.
Cestitao bih i ekipi Budućnosti na takodje sjajnoj sezoni i svim pruzenim partijama i velikoj borbi i korektnoj igri u ovom finalu.
Nama još uvek nema odmora kreće domaća liga gde ćemo nastojati domoći se još jednog trofeja i ostvariti sve ambicije“

rekao je Lazic dok je sa tribina odjekivalo njegovo ime od navijača čiji je inače ljubimac.

Trener gostujuće poražene ekipe Dejan Milojević koji je ekipu preuzeo u drugom delu takmicenja nije uprkos gubitku bio toliko razočaran porazom svoje ekipe :

“ipak smo mi uradili dosta možda i iznad očekivanja kada se uzmu u obzir sva takmicenja,bila je ovo tvrda i vrlo čvrsta utakmica kao i sve uostalom tokom ove finalne serije.Bili smo jako oslabljeni neigranjem Rida i to se jako osetilo.S druge strane nismo pogodili neke važne šuteve pred kraj i nismo uspeli da prelomim utakmicu u našu korist.
Šta je tu je igrali smo dobro u defanzivi ali ne i u napadu sto je kulminiralo porazom.
Mislim da ipak svi u klubu moramo biti zadovoljni postignutim obzirom kakva je sezona bila i kakvi su nas sve maleri pratili.
Na kraju čestitao bih Zvezdi i kolegi Dejanu Radonjiću na svemu sto su prikazali i mislim da su zasluženo po osnovu svega i postali šampioni i želim im puno srece u Euro ligi koja im slede i u kojem će oni biti sudionici i ove godine“

bio je kao i uvek iskren i vrlo korektan sef struke Budućnosti i nas proslavljeni kosarkas Milojević.

Onaj ko se možda najviše radovao i koji je još jednom dokazao svoj kvalitet kao trenera Dejan Radonjić povratnik na klupi beogradskog tima bio je kao retko kada istinski raspoložen i srecan;

„utakmica je bila dobra, takmičarska onakva kakvu sam i očekivao da će biti. Postojao je nagomilani umor i sve ono sto je uobicajeno na ovakvim utakmicama.Ipak zahvaljujući dobroj igri u odbrani uspeli smo da odigramo po meni najbolji meč u ovoj seriji.U napadu nismo imali raspoloženih igrača nismo bili dovoljno dobri, i nismo donosili dobre odluke.Ali ovo su utakmice koje se tako igraju i ja moram pohvaliti moje igrače koji du izdržali celu ovu seriji i dosli fo titule.
Budućnost je bila sjajan protivnik.Finale dobro vrlo neizvesno i zanimljivo.
Zahvalio bi se navijačima i njihovoj podršci koja je bila sjajna.Cestitao bih svima u klubu na još jednoj osvojenoj titulu,igracima,predsedniku Čoviću i svima u rukovodstvu, pogotovo lekarskoj ekipi, svim zvezdadima.
Imali smo veliki problem sa povredama i bolešću igrača u toku sezone pa smo nekad igrali bez jednog nekad i bez šestorice igrača, sto nam je jako otezavalo situaciju u ostvarenje takmičarskih ciljeva.
Iz svih tih teškoća smo izasli sa planom koji je na kraju bio uspešan da smo se dobro pripremili za ovu tešku seriju i dosli do dragocenog trofeja.
Sada nam preostaje da ostanemo u ovom ritmu i opravdano epitet favorita u domaćoj ligi koja već sledi za neki dan ,dodjemo do još jednog trofeja i učinimo sezonu maksimalno uspešnom“

završio je svoje obraćanje neposredno posle utakmice najtrofejniji trener u istoriji Crvene zvezde i trener sa najviše utakmica na klupi ekipe sa Malog kalemegdana, Dejan Radonjić.

Polufinale plejofa ABA lige

1. Crvena Zvezda – Igokea 2:1
76:61, 68:81, 76:53

2. Budućnost – Mornar 2:0
97:88, 92:81

Finale
Crvena zvezda – Budućnost 3:2

1 mec Beograd.       82:78
2 mec Beograd.       85:79
3 mec Podgorica   . 71:75
4 mec Podgorica     81:82

5 mec finale plejofa ABA lige
Beograd
Crvena zvezda – Budućnost    67:60
15:14, 18:14, 20:21, 14:11

Dvorana: Aleksandar Nikolić.
Gledalaca 4235. Sudije Hordov, Radojković i Nedović.
Osvojene lopte Zvezda 5, Budućnost 6.
Izgubljene lopte Zvezda 9, Budućnost 13.
Asistencije Zvezda 15, Budućnost 12.
Licne greske Zvezda 23, Budućnost 23.

Crvena zvezda:
Hol 4, Volden 5, Lojd 15, Uskoković, Davidovac,
Lazić 3, Rit, Radanov, Dobrić 12, Simonović 3, Kuzmić 8, Noko 17.

Budućnost:
Kobs 21, Ivanović 8, Edzim 2, D.Nikolić, Sehović, Apić 1, Mitrović, Dela Vale 7, Z.Nikolić 8, Popović, Rid i Zugić.

Za STV USA Rajko Delibasic
Foto KKCZ

Nedavne objave