BELI ANĐEO – FRESKA KOJOJ SE DIVI CEO SVET

Beli anđeo odiše beskrajnom verom i nadom i prenosi najvažniju poruku – poruku ljubavi i mira.

U neposrednoj blizini Prijepolja, na reci Mileševki, nalazi se jedan od najpoznatijih srpskih srednjevekovnih manastira i najznačajniji manastir u dolini Lima – Mileševa.

Mileševa je izgrađena u raškom stilu, a prepoznatljiva je ne samo u Srbiji, nego i u svetu, ali ne po tome što je sedište episkopije Srpske pravoslavne crkve ili što su u priprati bile položene mošti svetog Save koje su Turci, 1595. godine spalili na Vračaru, već je posebno poznata po svom fresko slikarstvu.

Remek delo srednjevekovne umetnosti, freska Beli anđeo pripada redu najlepših i najvažnijih evropskih slikarskih dostignuća, a na svodovima mileševskog manastira osvanula je u 13. veku. Čuvena freska svojom lepotom i savršenom kompozicijom već decenijama impresionira zaljubljenike u slikarstvo i ikonografiju, i to ne bez razloga.

Beli anđeo donosi potpuni sklad, odiše beskrajnom verom i nadom i prenosi onu najvažniju poruku – poruku ljubavi i mira. Naslikan je tako da posetioca gleda direktno u oči bez obzira iz kog ugla da ga neko posmatra.

Deo je kompozicije “Mironosnice na Hristovom grobu”, a freska predstavlja arhangela Gavrila raširenih krila obučenog u beo hiton koji sedi na velikom kamenu i mironosnicama rukom pokazuje Hristov prazan grob, odnosno mesto Hristovog vaskrsnuća. Freska se nalazi na južnom zidu crkve i rad je nepoznatih autora.

Beli anđeo glasnik je svevečne istine o Hristovom vaskrsenju i zbog toga je u srpskom narodu sinonim za nadu, spasenje i čuda.

Do 20. veka freska je bila skrivena od očiju javnosti. U 16. veku preko ove, bila je naslikana druga freska, ali se Beli anđeo prilikom restauriranja manastira četiri veka kasnije ponovo ukazao.

Predstavlja pravo srpsko blago, a divi mu se ceo svet. Izabran je za najvažnije delo evropske umetnosti, a Beli anđeo je i simbol svekolikog mira.

Freska je i otelotvorenje najvažnijeg hrišćanskog trojstva – ljubavi, vere i nade. U modernu istoriju upisana je 1963. godine kada je prvi satelitski prenos video signala između Starog kontinenta i Amerike sadržao među kadrovima i mileševskog Belog anđela, koja je predstavljala poseban pozdrav Evropljana onima na drugom kraju sveta.

A Beli anđeo bio je i deo prvog satelitskog signala koji je iz Evrope poslat u vasionu, a koji je još sadržao i slike čovekovog osvajanja Meseca, sliku Kineskog zida… Mogući vanzemaljski oblici života trebalo je tada Belog anđela da protumače kao poruku ljubavi i razumevanja.

Freska Beli anđeo – Manastir Mileševa – VIDEO

Freska Beli anđeo - Manastir Mileševa | ISTRAŽI SRBIJU!

 

Pripremili:

Paneuropa Discover Serbia

Novinar: Milica Brković

Snimatelj: Periša Đinđić

Prevod: Dragana Špica

 

 

Nedavne objave