ДРУГИ САБОР НАРОДНЕ МУЗИКЕ СРБИЈЕ 2020

ПОБЕДНИЧКА НУМЕРА „НЕК ТИ ЖИВОТ БУДЕ ПЕСМА“

Због пандемије вируса ковид-19  Други сабор народне музике Србије 2020 у организацији Свеза естрадних музичких уметника Србије (СЕМУС) и Радио-телевизије Србије, који је требало да се одржи крајем прошле године,  морао је бити одложен, па је финално такмичење тек 17-ог маја добило свој коначан епилог. Од  600 композиција, које су стигле на конкурсу, стручни жири је изабрао 64,  које су биле емитоване осам понедељка током прошлог октобра и новембра на Првом програму Радио-телевизије Србије . У финале су се пласирале по две из свааке вечеери, тако да су гледоци, који су пратили Сабор на на јавном сервису, осносно, на Радио-телевизији Србије, имали прилику да чују њих 16.

Покретањем Сабора народне музике Србије, Савез естрадних уметника Србије на челу са г. Драгишом Голубовићем, председником Савеза, заслужују само честитке и похвале јер су обновили лепу традицију саборовања на којем су далеких седамдесетих година прошлог века наступали најпознатији, врхунски, уметници, певачи, певачице и инструменталисти из Србије и Југославије. Многе песме, које су се некада изводиле на Сабору и д ан-данас се радо слушају и певају. Надамо се да ће се то десити и са новим песмама, које су се појавиле или ће се појављивати на Сабору и бити сачуване путем компакт-дискова, телевизијских и радио-снимака за нове генерације, љубитеље народне музике.

На основу одлуке стручог жирија (Миша Мјатовић, Зоран Тутуновић, Снежана Ђуришић, Зоран Дашић, Драган Којић Кеба, Мерима Његомир и Дејан Петровић) и гледалаца ТВ, који су своје гласове слали путем СМС порука победила је композиција познатог кантаутора, Микице Антонића „НЕК ТИ ЖИВОТ  БУДЕ ПЕСМА“, коју је извео Чедомир Марковић. За победничку песму Микица Антонић је написао текст (и за њу добио   награду јер је проглашена за најбољи текст) и аранжман (заједно  са Ратомиром Благојевићем). Тако је Микица Антонић постао најуспешнији аутор Другог сабора. Друго место је освојио композитор  Драган Шаиновић Шаја са нумером „ЗАВЕТ ЗА АМАНЕТ“, коју је отпевао Ненад Манојловић, док се на другом месту нашла нумера Борка Радивојевића „ЈОШ ОД ЛАНЕ БРОЈИМ ДАНЕ“, коју је интерпретирао Дејан Недић Тејовац.

Награду за најбољу интерпретацију, која од ове године носи име по једном од најбољих интерпретатора у Србији икада, легендарном певачу Шабану Шаулићу,  је освојио Недељко Билкић певајући своју нумеру „У ЗАВИЧАЈУ ЖИВЕТИ ЈЕ СЛАТКО“ . Иако најстарији од учесника на Сабору народне музике Србије 2020, овај познати певач је одржао јавни час лепог певања, надмашио све конкуренте одличном интерпретацијом, на коју могу да се угледају знатно млађе колеге. Занимљиво је да је    аутор ове његове песме Сергеј Јесењин!

Познати инструменталиста и аранжер, Бобан Продановић из Крагујевца је добио награду за аранжман песме „ШТА БИХ ЈА ДА МИ ПЕСМЕ НИЈЕ“, коју је извела Зорица Минић, док је млади извођач Немања Максимовић добио награду публике певајући нумеру „ЛЕПА ВЛАЈНА“ композитора: Драгане Мариновић Симоновић и Крсте Станковића Њењуловића освојивши симпаптије публике, која је гласала за њега путем СМС порука.

Поред горе споменутих интерпретатора на Сабору народне музике публика је имала прилику да чује и види: Биљану Сечивановић (извела нумеру „Мај“), Наташу Стајић („Рођена да теби припадам“), Мину Костић („Разведена“), Веру Столић („Филигран“), Марину Станкић („Добро дошао“), Љиљану Александрић („Волео си и ти мене“), Маријану Катић („Морам бити једина“), Мирославу Милутиновић („Раме уз раме“), Данила Живковић („О теби још нико певао није“) и Миру и Ану Јовановић („Бол болујем“).

Током Сабора  познатим интерпретаторима и ауторима уручена су и неколико престижних награда. Тако је председник СЕМУС-а, г. Драган Голубовић уручио награду Национални естрадно-музички уметник Србије, постхумно за Шабана Шаулићу, коју је примила његова жена Гордана Шаулић. Награду Национални естрадно-музички уметник Србије добили у и: Зорица Брунцлик, Мирољуб Аранђеловић Кемиш и Мерима Његомир. Током вечери гледаоци крај малих екрана имали су прилику да чују  у њиховом извођењу најпознатије хотове, који си их прославили током дугих и успешних каријера. Један од најбољих трубача у Србији, млади Дејан Петровић, који је са својим оркестром отворио Сабор,  добио је награду Естрадно-музички уметник Србије.

У програму је учествовала и Ивана Шашић, која је извела победичку песмеу „Ја сам жене, нисам стена“ аутора Хасана Дудићс, са којом је победила на Сабору народне музике Србије 2019.

Сабор 2020 је емитован директним преносом на Радио-телевизији Србије 1,  на Првом програму Радио Београда и на РТС Планети.

Све извођаче је пратио Народни оркестар РТС-а под управом Владе Пановића и Саборски оркестар под управом Зорана Влајића. Програм су водили: Марија Вељковић Миловановић и Срђан Ивановић.

Сав приход РТС-а остварен од СМС гласања биће, по традицији, усмерен  у хуманитарне сврхе. Иначе, само гласање је било по евровизијском принципу, равноправном поделом гласоава стручног жирија и гласова гледалаца.

Продукција грамофонских плоча РТС-а, као и прво издање овог Националног музичког фестивала народне музике Србије ће објавити компакт-диск компилацију, са свим такмичарским песамама Другог сабора нродне музике Србије 2020.

За Српску ТВ Чикаго, текст: Зоран ЈАКШИЋ

Фото: РТС

Nedavne objave