ODIGRANO FINALE FUDBALSKOG KUPA SRBIJE

Crvenoj zvezdi trofej nakon penala
Crvena zvezda – Partizan 0:0 penalima 4:3

Dva najbolja srpska fudbalska kluba u finalu kup takmicenja pitanje pobednika rešavali penalima posto i nakon produžetaka nije bilo golova.
Junak utakmice golman crveno belih Milan Borjan koji je odbranio udarce Jojica i Stulica dok na drugoj strani nije bilo promašaja, pogodili su i savladali Stojkovića, Rodić, Pankov, Krstovic i Nikolic.


Zvezdina dupla kruna posle 14 godina i 11 trofej kup takmicenja u novijoj istoriji.
Dugo očekivano finale fudbalskog kupa Srbije igrano na stadionu Crvene zvezde nije ispunilo očekivanja.
Dok su crveno beli igrali za duplu krunu posto su nedelju dana ranije osvojili šampionat Srbije, Partizanu je ova utakmica na neki način značila i spas sezone jer se zavrsetak sezone za jednog od ova dva kluba bez trofeja može smatrati kao promasenom i lošom.
No iako je pre početka motiv i jednih i drugih bio itekako veliki na terenu to se nije toliko primecivalo, jer nismo videli niti kvalitetan fudbal niti bilo šta sto bi mogli da zadovolji ogromnu navijačku masu pristalica dva kluba pored malih ekrana na širem prostoru i u dijaspori obzirom da se utakmica igrala bez prisustva publike zbog poznatih epidomioloskih mera i pandemije Kovida 19 koji hara celim svetom.
U prvom poluvremenu Zvezda je imala inicijativu na neki način bila bolja stvorila i tri šanse koje je upropastio Falcineli i imala neke suteve ka golu Stojkovića preko Bena i Ivanica dok je za to vreme Partizan uputio jedan šut preko Jojica u 25 minuti i stvorio jednu polu šansu preko Jovica posle kiksa odbrane Crvene zvezde u 31 minuti.
Jedno dosta lose prvo poluvreme uprkos opisanim dogadjajima pred oba gola i cinjenicom da su rivali na neki način ispitivali puls protivnika očekujući da u nastavku zaigraju bolje i zadaju zavrsni udarac tj postignu gol koji bi u ovakvim
mecevima značio i pobedu.
Međjutim u nastavku još lošija igra obe ekipe. Partizan je postao
nesto konkretniji ali bez prave šanse i završnog udarca koji bi mogao rezultirati pogotkom kao i kod Crvene zvezde koja kao da je čekala neki kiks protivnika u nastojanju da dođje do gola i pobede.


Tako da smo gledali jednu nekvalitetnu predstavu dve nase najbolje ekipe sto je stalni slučaj u zadnjim godinama jer ne pamtimo kada je u susretu ova dva protivnika vidjen dobar fudbal zadnjih desetak godina sto je i vas novinar pitao trenere i jedne i druge ekipe neposredno po završetku utakmice na konferencijana za štampu, o razlozima zasto su igre uvek takve i ispod nivoa kvaliteta oba kluba i zelje navijača da vidimo mnogo bolje i lepše prestave.
Skroman ucinak samih aktera ove utakmice i igre u celini nastavljen je i u produžetku utakmice obzirom da nije bilo golova i da se igrao nastavak od 2 puta po 15 minuta.
Nije bilo sansi nije bilo golova ni u produzetku pa se pristupilo izvodjenju penala koji su uvek lutrija i šanse ekipa da dodju do trijumfa u istim su uvek 50 : 50.
Prva tri izvodjaca kod Partizana (Natho, Zivkovic i Stevanovic) su bili vrlo precizni i savladali Borjana isto kao i izvodjaci Zvezde (Rodić,Pankov i Krstovic) koji su matirali Stojkovića, pa je rezultat posle trece serije bio 3:3.


Nakon sto je Krstovic postigao treći gol i savladao Stojkovića i doneo izjednačenje crveno belim došlo je do koškanja ove dvojice igrača i velike gužve koja je nastala nakon toga na terenu u kojoj su ucestvovali svi igrači pa je pretila opasnost da dođje do opšte tuce i velikog skandala.
Na sreću zahvaljujući trenerima i pojedinim trezvenim igracima u tom momentu gužva se smirila pa je odlučujuća serija nastavljena da bi se dobio konačan pobednik.
Prvi izvodjac u nastavku četvrte serije je bio igrač Partizana iskusni Milos Jojić koji nije imao dovoljno koncentracije i njegov udarac sa penala Borjan brani sto kao da je bila uvertira u ono sto će uslediti.


Mladi Nikolic iz crveno belog tabora kao cetvrti izvodjac je rutinski jakim udarcem prosto zario loptu u mrežu iza Stojkovića po sredini gola i Zvezda je povela sa 4:3 sto je posto je u sledećoj seriji Borjan odbranio još jedan penal ovog puta mladom Stulicu ostao i konačan rezultat ovog finala.
Crvena zvezda je na ovakav način dosla do svoga 11 trofeja u kupu i posle 14 godina do nove duple titule prvaka države i kup pobednika u jednoj sezoni.
Po završetku penal serije svi igrači Zvezde su trcali prena Borjanu istinskim junakom ove finalne serije i sa njim delili radost velikog trijumfa a kako nije bilo i njihovih delija na stadionu simbolicno su otrcali i do severa i otpozdravljali u mislima i sa slikom svojih navijača.
Nakon toga usledila je podela medalja finalistima,igracima i članovima strucnih štabova kao i službenim licima na samoj utakmici.

Crvenoj zvezdi kao pobedniku kupa pripada cek od 10.000.000 dinara sa napomenom da je isti osvojila posle devet godina a da je tek nakon četrnaest godina prigrlila i duplu krunu.

Partizanu je ovo sedmo uzastopno finale u kojima je ostvario četiri trijumfa a porazen je osim na ovoj utakmici sa Zvezdom u susretima sa Vojvodinom i Cukarickim.

Posle utakmice na veoma posećenoj konferenciji za štampu u Medija centru stadiona Rajko Mitić vas novinar je i jednom I drugom treneru postavio isto pitanje; zašto su utakmice ova dva nasa kluba uvek lošeg kvaliteta i zar gledaoci pa bili i pored malih ekrana nisu zaslužili da gledaju bolje izdanje svojih ljubimaca ne samo na ovoj nego i na mnogim prethodnim utakmica utakmica.

Na ovo i na druga pitanja novinara treneri su rekli;

Stanojevic trener Partizana;

Mora se uzeti u obzir da je ovo poslednja utakmica u sezoni mada se slažem da je moglo i moralo mnogo bolje. Odigrali smo mnogo utakmica u sezoni i igrači su umorni i istrošeni. Moram reci daje u suštini ipak bio loš mec iako smo dali maksimum.
Čestitam Zvezdi na osvojenom kupu.Sve je bilo korektno tokom cele utakmice mada je bilo čarki u odredjenom momentima. Nemam šta da zamerim momcima izgarali su tokom citavog meča, i moglo je da prevagne i na nasu stranu i mi dobijemo sto ne bi bilo nezasluženo. Igralo se oprezno nijedan tim nije rizikovao mi možda i nismo mogli da uradimo bolje neke stvari zbog kadrovskih problema koje smo imali
.

Sef struke pobednika kupa Dejan Stankovic u sličnom tonu je pravdao igru svoje ekipe i dešavanja na terenu u vezi sa kvalitetom utakmice:

Uopšte me ne zanima kako smo izgledali veceras bitno je da smo ostvarili cilj i uzeli duplu krunu. Igrači su na kraju sezone istrošeni ostali bez benzina i pogonske energije pa je ovo na neki način i normalno. Znam sta nam je bio cilj i mi smo isti ostvarili i pritom prezimili u Evropi sto je sve rezultat možda iznad očekivanja. Sad idemo svi na odmor ova utakmica se zove juče i nju već arhivirano.Imam ogromno poverenje u sve igrače zato sam i menjao možda i najbolje (Katai, Ben, Ivanic) jer i svi ostali pružaju maksimum i daju ono sto ja od njih tražim i sa te strane sam tokom cele sezone više nego zadovoljan. Sto se tiče nesportskog ponašanja pojedinaca već sam im uputio kritike i to se neće više ponavljati ali treba uzeti u obzir i njihovu želju emocije i umor da bi se na neki nacin mogle opravdale neke stvari.
Sve ostalo je bilo vrlo korektno i čestitam kolegi Stanojevicu na igri ponašanju u svemu vidjenom danas na stadionu od strane njegovih igrača i njega, Umoran san mnogo i svi sad idemo na zasluženi odmor punih srca i ispunjenih ambicija a već od 10 juna krećemo sa pripremama sa novim željama i novim većim ambicijama.


Stadion Rajko Mitić. Igrano bez prisustva publike. Sudija Srdjan Jovanovic, pomoćnici Uros Stojkovic i Milan Mihajlovic svi iz Beograda. Zuti kartoni, Ben i Gobeljic Crvena zvezda a K.Markovic, Zdjelar, Miljkovic, Stojkovic i Stanojevic Partizan.

Crvena zvezda: Borjan,Gajic (od 72 Gobeljic), Milunović, Pankov, Rodić, Sanogo, Ben (od 101 minuta Krstovic), Ivanic(91 Degenek), Kanga(66 Nikolic), Katai(71 Srnic), Falcineli (91 Vukanović).

Partizan; Stojkovic, Miljković, S.Markovic(46 Ostojić), Vujačić, Urosevic(111 Zivkovic), Zdjelar(106 Stevanovic), Šćekić, L.Markovic(71 Lutovac), Jovic( Natho), Holender (88 Stulic).

Rajko Delibasic
Foto FSS

Nedavne objave