SRPSKA TV ČIKAGO PREDSTAVLJA MLADE UMETNIKE

TANJA PLJEVALJČIĆ PESNIKINJA IZ REPUBLIKE SRPSKE

U  Republici Srpskoj ima mnogo  mladih umetnika, pesnika, književnika, glumaca, muzičara ,,, Jedna od njih je dvadesetčevorogodišnja, svestrana  umetnica, Tanja Pljevaljčić rođena 20. 04. 1996. godine u Srbinju, današnja Foča. Odrasla je u krugu porodice kao treće od četvero dece, od oca Milana i majke Dane. Srednju školu završila je u Sarajevu.

Svoju prvu pesmu napisala је  11-og avgusta , 2010 godine, sa 16 godina је objavila prvu zbirku pesama “Druga strana srca moga” .

-Učestvovala sam na raznim konkursima  u Republici Srpskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, između ostalih, i na konkursu za najljepšu pjesmu oružanih snaga BiH gdje sam osvojila prvo mjesto. To mi je dalo volju da nastavim dalje. Na samom tom početku bilo je i  razočarenja,  mnogo puta sam htjela da odustanem, ali su moja vjera i želja za uspjehom bile jače od svega. Prve nagrade sam počela da dobijam tokom srednjoškolskih dana. Jedna od prvih bila je nagrada,  na koju sam posebno ponosna, je za “Uspješan hod stazama Svetog Save” kaže talentoivana Tanja za  STV Čikago, pa, nastavlja:

-Posle srednje škole sam sasvim slučajno, preko nekih poznanika i prijatelja, postala član Udruženja tekstopisaca za muzičko stvaralaštvo Srbije, UTEKS. Kasnije sam postala i član Predsjedništva tog istog udruženja. Gospodin Milan D. Šoškić, predsjednik UTEKS-a  mi je pomogao da se moji tekstovi “vjenčaju” sa melodijama i da mnogobrojni izvođači čuju za mene. Tako sam počela da pišem  komercijalne tekstove za pjevaače  pjevačice. Zna se, da su mnogi poznati pjesnici pisali namenske pjesme za brojne pjevače i grupe, kao, na primjer, Duško Trifunović, koji je sarađivao sa rok-grupom “Bijelo dugme” . Neki su, pak, autori korisitili stihove poznatih pjesnika (Branka Radičevića, Jovana Jovanovića Zmaja …) da na njih komponuju muziku.  Tako su se počeli nizati i moji prvi uspjesi u mužičkoj karijeri. To mi je bilo izuzetno drago jer mi je muzika od malih nogu bila, i ostala moja, velika ljubav. Tako sam spojila hobi (muzika) sa profesijom.

 

. Koji je bio vaš prvi festival na kojem su se izvodile vaše pesme?

-UTEKS-ov festival 2015.  je bio moje prvo  pojavljivanje na kojem sam se predstavila kao autor teksta. Jedan od učesnika , gospodin Mile Đedović, je pjevao moju pjesmu koja nosi naziv  “Najljepša si” . Bila sam oduševljljena jer se moj prvjenac  okitio priznanjima. Prvo i  najvažnije je prva nagrada za najbolji tekst.  Zatim, pjevač koji je izvodio pjesmu “Najljepša si” je osvojio prvo mjesto za interpretaciju. Treće priznanje je nagrada publike, koja je glasla putem ju tjub  kanala. Bila sam ponosna jer je to bio moj veliki početak. Mogu reći i početak ostvarenja mojih snova.

. Posle ovog prvog velikog uspeha nastavili ste dalje?

-Da, na ovom Festivalu i kasnije sam upoznala mnoge kolege, pjevače, autore, sa nekim i danas sarađujem. Sandra Sedlar je na Festivalu u maju 2016. pjevala kompoziciju “Idi, idi, ne dolazi” sa mojim tekstovima i “Manastirska zvona” (decembar 2016.) . Za pjesmu “Manastirska zvona” melodiju i aranžman je radio poznati kompoitor i instrumentalista Vladimir Todosijević, za tu pjesmu osvojila sam nagradu za najizvorniji tekst.

. Sa g. Šoškićem ste imali uspešnu saradnju, zar ne?

-Gospodin Šoškić i ja smo uradili zajednički tekst na UTEKS-ovom festival za Nebojšu Nikolića Topolca. Pjesma nosi naziv “Neno, Neno” (decembar 2015.) za koju je aranžman napisao Saša Nikolić. Zvonko Šaponjić je otpjevao moju pjesmu ” Moj Zlatibore” (maj 2016.) koja je proglaašena za najizvorniji tekst. Mladi izvođač Milomir Perović se takmičio sa mojim tekstom “Ima žena, ima vina” .. Sve te pjesme su dobile nagrade.

Najljepši trenutak tog Festivala mi je bio kada sam se i sama pojavila kao izvođač 2015. godine sa tekstom “Varalica” za koju je melodiju i aranžman radio Saša Nikolić. Nagradu sam ponovo dobila, žiri me je proglasio za najperspektivnijeg izvođača Festivala. Pjesma je  po glasovima publike bila najbolja. Nisam imala tremu, jedva sam čekala da izađem i iznesem pjesmu najbolje što znam . Bila sam oduševljena. Kratko rečeno, živjela sam svoj san. Neopisiv osjećaj.

Na nagovor Milana D. Soškića tada sam ostvarila svoju najveću želju i snimila svoju prvu studijsku pjesmu. To je bilo pet minuta moje slave o kojoj sam oduvijek sanjala.

. Snimili ste još jednu pesmu?

-Posle izvjesnog vremena izdala sam još jednu studijsku pjesmu, “Moj đetiću” za koju sam napisala  tekst. Šoškić je komponovao muziku a Vladimir Todosijević uradio aranžman. Interesantno, za većinu mojih tekstova aranžmane su radili Saša NIkolić i Vladimir Todosijevvić.

Mogu da se pohvalim i sa još jednim značajnim priznanjem,  2015-te godine sam proglašena za  najperspektivniju pesnikinju-poetesu i tekstopisca Srbije i dijaspore. Za mese su glasali gledaoci 40 TV stanica iz Srbije na kojima se emituje emisija “Pod sjajem zvezda”.

Kao što sam  rekla, osim pisanja tekstova počela sam da se bavim pjevanjem. Brojni uspjesi na tom festivalu donijeli su mi mnogobrojne prednosti. Učestvovala sam u Crnoj Gori i na Festivalu “Prvi glas Vasojevića” na kojem je glavni i odgovorni organizator bio gospodin Šoškić. Tada sam dobila nagradu za najbolji scenski nastup koju mi je uručio legendarni glummac Đuro Babović Palica. I to je za mene bilo divno i nezaboravno iskustvo.

. Napisali ste i knjigu?

-Pored uspjeha na UTEKS-u ja sam 2015 godine objavila svoju drugu knjigu “Limske uspomene”. Zahvalna sam predsjedniku Opštine Andrijevica, g. Srđanu Mašoviću, koji mi je izašao u susret i finansirao moju knjigu. I danas me mnoge uspomene i neki lijepi trenuci vežu  za Berane.

 

Ja više ne sarađujem sa UTEKS-om, ali moram da poručim svim mladim i ambicioznim ljudima koji žele da postignu uspjeh da je UTEKS pravo udruženje. To su ljudi koji rade pošteno i korektno. Od gospodina Šoškica sam imala najveću podršku i sada imam samo rijeći hvale za njega.

. Koji pevači danas pevaju vaše pesme i koji su vam planovi?

-Danas moje pjesme pjevaju Dragan Zečević , Slavko Maksimović, Mićo Jakšić… Za njih aranžmane rade Dejan Šćepanović, Igor Golubić i Dražen Bojić.

Imam mnogo planova i želja međju kojima je da izdam novu knjigu pjesama koja je već u pripremi. Tematika je ljubavna. Nekako sazrjevam sa godinama u pisanju, pa vjerujem da će lubitelji mojih pjesama biti zadovoljni i da će nova knjiga nadmašiti moja očekivanja.

Otkriću vam tajnu,  poneku pjesmu posvetim onome kome samo ja u dubini duše znam ime..

 

Za Srpsku TV Čikago: Zoran JAKŠIĆ

Nedavne objave