OTKRIJTE ORIJENT SA “NINOM OD ARABIJE”

Ljubitelji putovanja sa ovih prostora najčešće nemaju priliku da posete Saudijsku Arabiju budući da se turističke vize vrlo teško dobijaju. Ali, čitaoci u Srbiji (IK Mali Nemo), Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (IK Nova knjiga), ipak mogu to da učine čitajući knjigu “Nina od Arabije” autora Marine Bulatović, i tako da “šetaju” po nepreglednoj pustinji i da upoznaju tu mističnu zemlju o kojoj je u prošlom veku pisao i Lorens od Arabije.

Marina Bulatović skida veo misterije sa te nama dovoljno nepoznate zemlje i otkriva sve njene lepote, vrline i mane. Knjiga je i svojevrsni turistički bedeker, koji svakome ko se tamo nađe prvi put, daje zanimljive i nadasve korisne savete kako da se ponaša u svakodnevnom životu, jer recimo, navike koje su nama u Evropi ili Americi uobičajene, u Saudijskoj Arabiji kao jednoj tradicionalnoj i konzervativnoj zemlji i kulturi, mogu da budu čudne, pa čak i uvredljive.

Prvi put posle Lorensa, jedan stranac – Marina Bulatović, iz prve ruke opisuje tajanstveni Orijent gde je živela desetak godina. Ovo je knjiga koja ruši predrasude i otkriva nam Arabiju u svetlu drugačijem nego što ga poznajemo.

Marina Bulatović
Marina Bulatović

Čitajući ovo delo, saznajemo da su im hoteli fantastični i luksuzni, a da u njima kao i u restoranima postoje “femili “i “singl” sekcije, što znači da bračni parovi idu u porodični deo, a muškarci kada izađu sami sede u “singl” delu. Ovo je zemlja koja izuzetno poštuje privatnost, pa tako Saudijci čim sednu za sto i dobiju jelovnik, traže da im konobar donese paravan koji ih potpuno zakloni od (radoznalih) pogleda drugih gostiju. I samo konobar tu ima pristup.

Ako se u restoranu zateknete za vreme molitve uzalud će te čekati konobara kako biste naručili jelo, jer tada sve staje. Dok traje molitva – niti primaju porudžbine, niti naplaćuju račune.

U knjizi ćete naći mnoštvo “scena” poput ovih, ali saznati i jedan zanimljiv “detalj”, koji će se sigurno dopasti muškarcima sa ovih prostora, a to je da Saudijci mogu da imaju više žena, ali samo pod uslovom, ako su u mogućnosti da ih sve izdržavaju.

U Saudijskoj Arabiji je najrazvijeniji verski turizam. Nadaleko čuveno je hodočašće u Meku kada se u tu zemlju sjate milioni ljudi, uglavnom iz arapskog sveta.

Svaka stranica ove knjige prosto vas mami da čitate dalje i “putujete” Saudijskom Arabijom.

Mada, kako se prilike u ovom delu sveta sve više menjaju i društvo modernizuje, ovaj roman postaje svojevrsno svedočenje kako se početkom 21. veka tamo živelo.

Na You Tube kanalu Marine Bulatović postoji osam odlomaka iz ovog romana koje čitaju popularni umetnici – Neda Arnerić, Ljiljana Blagojević, Iva Štrljić i Nenad Nenadović.  U želji da literarna scena Srbije dobije novu dinamiku Marina je osmislila da svoj roman predstavi viralno, u video formi kreiranoj isključivo za potrebe društvenih mreža i interneta. Na ovaj način “Nina od Arabije” je postao prvi roman na Balkanu  koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz “oživljene” i svima dostupne odlomke koje čitaju poznati glumci.

Posle 10 godina provedenih u Saudijskoj Arabiji, Marina danas živi i radi u Kanadi.

 

Piše: Ljubomir Ljuba Đorđević

Izvor: “Turistički svet”

Nedavne objave