КИК-БОКСЕРИ – СВЕТСКА СИЛА

ИЗ САРАЈЕВА ДОНЕЛИ ПЕТНАЕСТ МЕДАЉА

Са Светског аматерског првенства, које је одржано у Сарајеву од 20. до 26. октобра  Кик-бокс репрезентација Србије се вратила са петнаест освојених медаља! Тако је показала још једном да је мала Србија,  велика светска спортска сила, не само у ватерполу, одбојци, кошарци, рвању, стрељаштву … већ и у кик-боксу, у овој атрактивној борилачкој вештини!

У Сарајеву у конкуренцији 58 земаља и 730 такмичара осовојене су 8 златних, 4 сребрне и 3 бронзане медаље. Злато, у никад досад јачој конкуренцији на светским  првенствима,  су освојили: Милана Бјелогрлић (К1 – 60 кг), Саида Буквић (лоу-кик – 52 кг), Теодора Манић (К1 – 65 кг), Александра Сашка Крстић, (К1 – 70 кг), Александар Коновалов (лоу-кик – 63 кг), Бојан Џепина (лоу-кик – 91 кг), Александар Менковић (К1 – 81 кг), Никола Филиповић (лоу-кик + 91 кг). Сребрним медаљама су се окитили: Данијел Мемедовски (лоу-кик – 60 кг), Ајла Лукач (лоу-кик -56 кг), Никола Тодоровић (К1 – 75 кг), Милош Кељановић (лоу-кик – 75 кг),  док су бронзе освојили: Сташа Веић (К1 – 52 кг), Љубо Јалови (лоу-кик – 86 кг) и Никола Стошић (лоу-кик – 81 кг), који је био уједно и капитен репрезентације. Овај врсни спориста се овом медаљом опростио од аматерског ринга и репрезентације.

У укупном пласману, у све три дисциплине у којима су наши спортисти нaступили (Low Kick, K-1, Light Contact), Србија је заузелa друго место, одмах иза Русије, која је освојила 15 златних медаља. Треба напоменути да је руска репрезентација имала 55 бораца, а наша 19, значи, ми смо имали скоро три пута мање такмичара. Колика је Србија сила у овом спорту најбољи је доказ  да смо имали 12 финала, а Русија 16. Успех у Сарајеву руководство наше репрезентације сматра за досад највећи, историјски, јер смо на Првенству света имали такмичаре у све три дисциплине. Иначе, у лоу-кику смо други, а у К1 – први на свету!

После Русије и Србије следе: 3. Мађарска (5 златних), 4.Италија (4), 5. Хрватска (3), па, Украјина, Чешка, Турска, Пољска, Немачка, Азербејџан, Словенија, Белорусија …

Велико признање, после Првенства света у Сарајеву добили су: Милана Бјелогрлић, која је проглашена за најбољу такмичарку на свету и Дејан Павић, који је проглашен за најбољег тренера!

Наше такмичаре очекује још једно Светско првенство у фул-контакту, због тога су почели ужурбано да се припремају како би се и са њега вратили уздигнута чела и са медљама на грудима.

Велике заслуге за изванредне резултате имају и наши врхунски тренери: Дејан Павић, Срђан Матић, Александар Топић и Милош Милутинов и селектор Божидар Ђермановић, који је направио прави избор такмичара. Својим преданим радом заслужују похвале и: Срђан Бугарчић председник Кик-бокс савеза Србије, Петар Петровић генерални секретар, Дејан Милосављевић, потпредседник КБСС,  који су омогућили да спортиисти имају петнаест дана врхунских припрема у београдском Спортском центру „Ковилово ризот“.

Најуспешнији спортисти Србије по доласку у Отаџбину имали су  и традиционално представљање медијима, а Срђан Бугарчић председника КБСС, селектор Божидар Ђермановић и Дејан Милосављевић говорили су о протеклом до сада најтрофејнијем Светском првенству, али, и о плановина за даљи рад.

У Сарајеву је на суђењу било ангажовано наша четири делиоца правде.  Петар Поповић, наш познати судија, имао је изузетну част да добије „А“ лиценцу, поставши тако судија највишешег интернационалног ранга.

Сви носиоци медаља су сјајно примљени у местима где живе, у Београду, Нишу, Пироту, Новом Пазару … Ипак, најбољи пријем су имали кик-боксери у Јагодини, Александар Коновалов и Данијел Мемедовски, где их је лично примио председник Скупштина Града, г. Драган Марковић Палма. Марковић је  освајачима медаља уручио пригодне поклоне. Обраћајући се спортистима, рекао је да је посебно поносан на Александра Коновалова, четвороструког шампиона света у аматерској конкуренцији, који је после освајања шампионске титуле у Сарајеву, постао  најбољи српски кик-боксер свих времена! И да ће његов подвиг у будућности неко тешко достићи.

За Српску ТВ Чикаго, текст: Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: КБСС

Nedavne objave