ШАХИСТИ СРБИЈЕ ПРВАЦИ ЕВРОПЕ

На Европском првенству у шаху у Будви (Црна Гора) наша мушка репрезентација је у понедељак 21. новембра исписала историју. У деветом, последњем колу континенталног шампионата репрезентација Србије је победила Грчку са 3:1 и тако освојила златну медаљу и прво место у конкуренцији 38 европских репрезентација. Српска репрезентација је освојила 15 бодоова, друга је била Немачка са истистим бројем  бодова, али је због додатних криретијумима била срберна. Трећа је Јерменија са 13 бодова.

 

То је прва  медаља коју је освојила Србије после 1989. године када се Савезна Федеративна Република Југославија окитила одличјем. Надамо се да ће Србија после Будве да настави успехе, као некада када су нас предтављале шаховске ведете, велемајстори светског гласа, као што су то чинили, Светозр Глигорић, Александар Матановић, Бора Ивков и други, када је бивша СФРЈ била шаховска велесила.

До злата Србија је дошла пошто је остварила највише победа, седам, играла је једном нерешено (Јерменија) и имала један пораз (Немачка). У 8. колу побеђена је Енглеска, 2,5:1,5, у седмом Румунија, 2,5:1,5, са Јерменијом  је у шестом колу игрла нерешено, 2:2, у петом колу пала је Хрватска, 3:1. Побеђене су и репрезентације Исланда, Италије, Словеније.

За Србију су наступили: Велимир Илић, Алексеј Сарана, Александар Предке, Александар Инђић, Роберет Маркуш. Селектор  је био Миодраг Перуновић, а тренер Милош Перуновић.

Шаховски Савез Србије је на друштвеној мрежи „Икс“ објавио:

-Шампиони Европе у шаху 2023. Историјски успех мушке репрезентације Србије. Одлична наших репрезентативаца, сјајна атмосфера у екипи, искуство тренера и селектора довело је нашу репрезентацију на трон Европе. Браво момци!!

И шахисткиње Србије су учестовале на Првенству Европе у Будве, оне су освојиле врло добро осмо место са 11 бодова. Прва је Бугарска, други Азерјбејџан, треће Француска. За  реезентацију Србије наступиле су Теодора Ињац, Адела Великић, Марина Гајчин, Тијана Мандура и Јована Ерић.

Селекторка женске репрезентације Србије у шаху је Алиса Марић, а тренер Зоран Арсовић,

Текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фотоси: ШСС  .

Nedavne objave