SRPSKI JEZIK UČE KROZ IGRU I PJESMU

Kanada: Godišnji koncert škole srpskog folklora Sloga iz Hamiltona

Veličanstvenim godišnjim koncertom Škola srpskog folklora Sloga iz Stoni Krika, pored Hamiltona u Kanadi u subotu 13. Aprila 2019. obilježila je deveti rođendan. U prepunoj pozorišnoj sali Srednje škole u Hamiltonu folkloraši Sloge izveli su petnaest koreografija. Prikazali su igre iz Srbije, Bosne i sa Korduna. U celovečernjem programu učestvovale su i članice Etno grupe, kao i operska pjevačica Vasilisa Atanacković. Djeca su pjevala poznate srpske pjesme, mada mnogi od njih i ne znaju dobro srpski jezik. Etno grupa sa svojom troglasnim pjevanjem podsjetila je na stare i tradicionalne izvorne pjesme naroda Korduna.

Na kraju programa, javnu pohvalu za svoj rad dobili su umjetnički rukovodilac i koreograf  Ljubomir Luka Popović i Boris Daić, koreografi Anastasija Velinović, Stefan Daić i Predrag Marinović, treneri vokala Vasilisa Atanacković i Biljana Rajšić, te kostimiografi Mica Navala i Đurđica Daić.

-Prezadovoljan sam  sa svime štu su nasa djeca pokazala publici koji su većeras napunili salu. Ovo je kruna našeg jednogodišnjeg rada i predstavlja velik iskorak u radu nasih ansambala. Pokazalo se da veliki trud nasih učenika i brojne probe  tokom godine nisu bili uzaludani. Čestitam svima njima kao i njihovim roditeljima koji su nam u tom smislu pomogli. Ostaje nam da i dalje vrijedno i mukotrpno radimo, da zadržimo sadašnje plesače, ali i da primimo novu djecu, za što, posle ovako uspešnog koncerta. vlada  veliko interesovanje. To je samo jedan od razloga što sa velikim optimizmom gledam na budućnost naše škole, očekuje umjetnički rukovodilac i koreograf Ljubomir Luka Popović.

Škola srpskog folklora “Sloga” osnovana je u oktobru 2010. godine zajedničkim naporima uprave i roditelja srpske zajednice iz Hemiltona i okoline. Od samog početka

Sloga njeguje tradicionalnu igru i pjesmu kao istinske umjetničke vrijednosti srpske kulturne bastine. Jedno od najmlađih folklornih društava na teritoriji Ontaria, ako ne i Kanade, i preuzelo je primat po kvalitetu i raznolikosti programa. Dobro je organizovano i vođeno dobrovoljnim radom svojih članova.

-Ovo što su nasa djeca pokazala predstavlja vrhunac onoga što folklor može da pruži. Dobro se sjećam naših početaka sa 15 članova prve godine da bi danas narasli na 95 članova. Kada smo počeli nismo imali naše nošnje koje danas imamo za sve koreografije. To su izuzetne vrijednosti na koje sam ponosna. Primetio je to i gradonačelnika Hamiltona, koji je u čestitki pohvalio naš rad i poželio nam uspjeh u nastavku rada, rekla je  Đuržica Daić koja je u ovom ansamblu organizator i kostinograf..

Ona je najavila gostovanja u Nijagari, kanadskom Londonu i Kičineru, ali i nagradno putovanje prvog ansambla u Boston u susjednim Sjedinjenim Državama, a predviđeno je i druženje sa srpskom djecom u Montrealu.

I.Vujanović – S. Dančuo

Nedavne objave