POSLE ZAVRŠNOG MASTERSA OSAM NAJBOLJIH TENISERA SVETA U TORINU

Djoković pobednik i uz pobedu na turniru ruši sve rekorde

Sedam titula na završnom mastersu, osam puta najbolji teniser godine, 400 nedelja na vrhu svetske rang liste, 40 trofeja iz serije 1000, 24 grend slem pehara, sve najvrednije rekorde u tenisu drži jedan čovek srpski teniser Novak Djoković.


Završni turnir osam najboljih tenisera sveta upravo je završen u Italiji  u Torinu u čuvenoj dvorani Alptitur još jedanput (sedmi po redu) trijumfom najboljeg svetskog tenisera Novaka Djokovića.
U finalu on je bio ubedljivo bolji od domaćeg tenisera Janika Sinera 6:3,6:3. čime je još jednom potvrdio da je iako u zrelim igračkim godinama po mnogima veteran i dalje najbolji i neprikosnoveni vladar belog sporta u svetu.
Doda li se tome da je posle prve pobede na turniru nad Holgerom Runeom već tada obezbedio osmi put prvu poziciju na kraju godine na ATP listi sada za 2023 godinu po čemu je postao jedinstven u istoriji tenisa.
Uz to sada treba dodati i činjenucu da se upravo posle ovog Mastetsa našao  na postolju kao prvi ukupno 400 nedelju i to su rekordi koje ćemalo ko i pitanje je, da li ikada, dostići i oboriti.
Treba reći da je Novak Djoković u ovoj godini osvojio tri gren slema Melburn( Australija) , Rolan Garos (Francuska) i Yu es open (Njujork SAD), te da je bio finalista Vimbldona gde je poražen od Alkaraza, što ga je onemogućilo da kompletira sva četiri najveća turnira u istoj godini kao pobednik.
Iako su mnogi i pre ovog turnira razmišljali u vezi sa njegovom formom i željom da  i dalje daje celog sebe za pobede on je sve demantovao i igrom i željom da i dalje bude najbolji.
I ne samo to na konferencijj posle ovog Mastersa je rekao da ima veliku želju da i dalje pobedjuje da bude najbolji i obori sve moguće rekorde koji stoje ispred njega, a iskreno rečeno malo je toga što on nije uradio ostvario i u čemu nije rekorder odnosno prvi.
Izjavio je da mu je sada prioritet Devis kup i igra za reprezentaciju Srbije u borbi za salataru tj pehar pobednika. Turnir  startuje već ove nedelje u Malagi u Španiji a protivnik našoj selekciji biće reprezentacija Velike Britanije  ali bez prve dve najveće zvezde i najboljih igrača  Endi Mareja i Edvardsa što će itekako olakšati put našim reprezentativcima do finala u kome bi se u slučaju pobede  sastali za pobednikom meča Holandija i Italija.
Ne sumnjamo da će naši biti na visini zadatka i po mnogima kao favoriti za, osvajanje Devis kupa, doneti nam još jednu radost osvajanjem istog koje je ustvari i nezvanično prvenstvo svetskih reprezentacija u tenisu.
Pri pomenu Djokovića i njegovih planova i želja u budućnosti rekao je Novak da mu je uz Devis kup najveća zelja da učestvuje na Olimpiskim igrama iduće godine u Parizu i okiti se titulom olimpiskog šampiona ,što mu je neostvaren san  i nešto što do sada nije uspeo da uradi, obzirom da ima samo bronzanu medalju sa prošlih OI u Kini.
Kada je u pitanju  tek okončan završni Masters u Torinu Novak Djoković je još jednom pokazao kvalitet, klasu i činjenucu da je najbolji kada je najpotrebnije.
Masters je igran u dve grupe po četiri igrača gde su se sastajali svak sa svakim u okviru grupe da bi nakon toga prvoplasirani iz jedne ukrštao sa drugoplasiranim druge grupe u polufunalu i obratno.Pobednici polufinala u ovom slučaju Siner i Djoković su igrali finale gde je Djokoviću kao  pobedniku uz novčani bonus od čak 4 411 500 eura  pripalo i 1300 bodova.
Pobeda u grupama je vredela 200 bodova, pobeda u polufinalu 400 a  pobeda u finalu 500 bodiva.
Djoković je u grupi pobedio Runea i Hurkača a izgubio od Sinera i bio drugi  dok je Siner dobio sva tri protivnika do polufinala i završio kao prvi.
U drugoj grupi je bilo dosta neizvesnosti jer su i Alkaraz, Medvedev i Zverev imalu skor od dve pobede i poraz i  jedino je Rubljev bio bez pobede sa sva tri poraza pa je plasman odlučio set količnik pri čemu je Alkaraz ostao prvi Medvedev drugi dok je Zverev ispao.
polufinalu ukrstanjem Djokovuć je u finalu pre finala  bio bolji od Alkaraza 2:0.a Siner od Medvedeva 2:1 pa se došlo do finala i ponovnog susreta domaćeg tenisera Janika Sinera i svetskog broja 1 Nlovaka Djokovića
Ali ovog puta Djokovic nije dozvolio nikakvu dilemu pa je već od starta krenuo silovito i pokazao ko je favorit i  ko će biti pobednik i osvojiti ovaj završni Masters.
Već u prvom setu odmah na početku je došao do brejka i kasnije sigurnim servis vinerima nije dozvolio protivniku da pomislu da može vratiti izgubljeno.
Podatak da je Djokovic napravio samo dve  greške pokazuje koliko je Srbin bio na visini zadatka i nije hteo ništa da prepusti slučaju.Odigrao je set maestralno i za samo 38 minuta isti osvojio ubedljivo sa  6:3.
Pritisak i velika očekivanja domaće publike u Torinu učinule su da Siner ceo meč skoro  igra u grču i stegnuto. Pokazao je daleko slabiju partiju sada u finalu od one prethodne u grupnoj fazi kada je pobedio Djokovića.
Tamo gde je stao u prvom setu finala  nastavio je Djoković u drugom delu igre odnosno u drugom setu. Srušio je sve nade Italijanu tako što je napravio brejk već u prvom gemu. Pa koliko je Novak bio rešen da dodje do pobede pokazao je time što je osvojio svih deset poena na početku drugog seta.
Borio se Siner igrao hrabro i agresivno jer praktično nije imao šta da izgubi. Spasao je tri brejk lopte u trećem gemu i preživeo taj treći gem.
Kasnije je i Djoković na neki način malo izgubio dozu sugurnosti ali je uz dosta napora uspeo da dodje do 5:3 zadržavši svoj servis,iako su se njegovi gemovi igrali na razliku pri čemu je njegovo neprocenjivo iskustvo pomoglo da prebrodi te neizvesne situacije.
Posle sat i 43 minuta imao je Novak Djoković prvu meč loptu  na servis protivnika za koju nije morao da se trudi  da bi osvojio taj ključni poen   jer je Siner napravio duplu grešku na svome servisu i na taj način okončao ovo finale na kojem je Djoković još jednom postao pobednik. sedmi put u istoriji ovih završnih turnira.
Nakon  završenog meča Djoković je na italijanskom, engleskom i srpskom govorio o turniru, utiscima, emocijama i ostaloim u vezi njega i onoga što sledi i očekuje :

 ” Odigrao sam fantastičan meč. Osećam se neverovatno. Poseban je momenat što mislim da je iza mene možda najbolja sezona. Kruna godine je pobeda protiv velikog igrača Janika Sinera. U zadnja dva dana igrao sam sa Alkarazom i Sinerom igračima koji su samnom i Medvedevim pokazali najbolji tenis ove godine.Sto se tiče samog finala morao sam da pojačam tempo od starta. Nisam smeo da dozvolim da rival diktira igru. Imao sam danas drugu taktiku za razliku od meča u grupnoj fazi. Taktički sam bio bolji. Imao sam oštrinu i vodio glavnu reč. Ostao sam priseban i kada je Siner imao šanse pogotovo u dva vezana gema. Nije lako igrati pred italijanskom publikom. Bilo je dosta glasno ali utoliko je pobeda  sladja.
Titula jd velika nagrada za kraj sezone i prvo mesto na ATP listi. To je nagrada za sve što smo ja, porodica i moj stručni štab učinili  ove godine. Jedna id najboljih godina u karijeri koje sam ikada imao. Četiru od pet najvećih turnira sam osvojio i igrao u finalu Vimbldona. Iskren da budem nisam mogao da tražim više. I zato sam veoma ponosan na sezonu koja je iza mene”

rekao je Djoković na obraćanju neposredno posle velike pobede i još jednog trijumfa na završnom  Mastersu osam najboljih igrača sveta.

Sa ovin turnirom ATP sezona je gotova za Djokovića sa još jednim odličjem na postolju najbojih, ali ga do kraja godine tj  ove nedelje očekuju obaveze u reprezentativnom dresu i učešće na završnici Devis kupa u Španiji u Malagi.

Svestan sam svega što sam postigao u karijeri i  ljudi me na to stalno podsećaju. Prate svaki moj uspeh. Ukoliko želim da  ostanem u vrhu a želim onda moram da okrenem novu stranicu. U meni i dalje gori želja  za uspehom. I zato jedva čekam da se priključim svojim drugovima u reprezenraciji i sa njima zajedno borim za titulu u Devis kupu “

obradovao je istom izjavom Djokovuć sve iskrene ljubitelje tenisa, sporta uopšte i ostavio nadu da  velika očekivanja svih nas budu pretočena u stvarnost i Srbija ponovo osvoji  Salataru tj Devis kup.
Na kraju ovoga teksta da sumiramo sve rekorde Novaka Djokovića koji su zaista impresivni i u čemu je jedinstven u svetu tenisa zbog čega je najbolji teniser svih vremena sa  rekordima koje će malo ko a možda pojedine nikad i niko neće oboriti.
Djoković je do sada osvojio 24 grend slem titule po čemu je daleko odmakao Rafaelu Nadalu koji ima 22 najvažnija pehara u karijeri.
Deset puta je osvojio Australian open, Vimbldon sedam puta, Yu es open četiri puta i tri puta Rolan Garos.

Novak je sedam puta osvojio završni Masters po čemu je jedini teniser u Open eri kome je to pošlo za rukom uz konstataciju da je sa ukupno 40 mastersa svih kategorija takodje ubedljivo najbolji.
Djoković je rekorder po broju nedelja na prvom mestu trenutno 400  čime je oborio rekord čuvene Štefu Graf (377) sa sugurnošću da će  isto mesto zadržati  do 409 nedelje tj najmanje do početka Australian opena.
Novak je najbolji svih vremena i po brojci od najmanje šest odigranih finala na svakom GS takmičenju.
Njegov potpis stoji i ispod najviše osvojenih bodova u jednoj godini kako je uvedena ATP lista 1973 gidine sa 16950 bodova.
U Novakovu impresivnu biografiju ulaze i podaci da je samo on uspeo da savlada Federera i Nadala na sva četiri grend slema pri čemu je obojicu najčešće pobedjivao u finalu istih.
On je najmladji teniser koji je osvojio titule na Mastersu iz serije 1000 a to se dogodilo 2007 godine.
Pobedom nad Kasperom Rudom u polufinalu u Rimu 2022 godine stigao je do 1000 pobede u profesionalnoj karijrei što su postigla još sami četiri tenisera Dzimi Konors, Rodzer Federer, Ivan Lendl i Rafael Nadal.
Djoković je osvojio svoju prvu grend slem titulu 2008 godine na Australian openu pobedivši Žo Vilfinga Congu u finalu i postao najmladji igrač u Open eri koji se plasirao u finale sva četiri gren slem turnira.
Trijumfom nad Cicipasom u finalu Rolan Garosa postao je prvi teniser koji je sva četiri gren slema osvajao po najmanje dva puta.
Novak je jedini teniser u istoriji  koji se u finala sva četiri gren slema plasirao bar devet puta US open 12,Rolan Garos 11,Vimbldon 10,Australian open 9.
Pobedom u finalu Mastersa u Sinsinatiju nad Milošem Raonićem Novak je postao prvi teniser koji je svaki Masters osvajao barem dva puta.
Djoković je jedini teniser kome je pošlo za rukom da osvoji svih devet Masters turnira tzv Zlatni Masters.
Novak Djoković je jedini tenuser u svetu koji je uspeo da deset puta osvoji Australian open.
Proglašašavan je za najbolje svetskog sportistu 2011,2014,2015 i 2019 godine.
Novak je sa, teniskom reorezentacijom Srbije 2010 godine u Beogradu pobedom nad selek
cijom Francuske osvojio Devis kup. što će nadamo se uspetu da ponovi na istom takmičenju koje sledi kako smo pisali ove već ove nedelje.

Na kraju izveštaja i najnovija ATP lista najboljih  tenisera sveta posle Mastersa u Torinu i koja se neće menjati barem što se Djokovića tiče do januara meseca naredne godine i početka Australian opena na kojem naš teniser brani šampionsku titulu.

1.    Novak Djoković.                          11245

  1. Karlos Akkaraz.                               8855
  1. Danije Medvedev.                         7600
  1. Janik Siner.                                      6490
  1. Andrej Rubljov.                              4805
  1. Stefanos Cucipas.                          4235
  1. Aleksandar Zverev.                        3985
  1. Holger Rune.                                  3660
  1. Hubert Hurkač                               3245
  1. Tejlor Fric.                                      3100

Za STV USA ČIKAGO
Novinar. RAJKO DELIBAŠIĆ
FOTO: Printscreen 

Nedavne objave