ФУДБАЛСКА ШКОЛА ФК „ПАРТИЗАН“ СВИМА ЗА ПРИМЕР И УЗОР

ФК „ПАРТИЗАН“ НАЈБОЉИ У ЕВРОПИ

Према тврдњи Центра за фудбалска истраживања из Швајцарске (ЦИЕС) „Партизанова“ школа фудбала у Београду је без премца у Европи!  А то значи да су „црно – бели“ најпродуктивнији по стварању младих играча, који после савладане фудбалске азбуке у Београду на стадиону „Партизана“ и  на игралишту ФК „Телеоптик“, популарном  Земунелу,  облаче дресове тренутно најјачих европских клубова.

Према ЦИЕС-у Фудбалски клуб „Партизан“, за кога кажу да је највећи расадник младих и талентованих фудбалских бисера у Европи, има чак 85 фудбалера који наступају у најјачим клубовима широм стартог континента. До скора неприкосновени холандски „Ајакс“ је други са 77 фудбалера, а трећи је загребачки „Динамо“ са 70 фудбалера.  Следе „Динамо“ Кијев (69), „Шахтјор“ Доњецк (67), „Реал“ Мадрид (61).  Од српских фудбалских клубова београдска „Црвене звезда“ је седма са 61-ним играчем који игра у најјачим европским клубовима. У топ-десет кубова Европе налази се и „Војводина“, која је десета са 55 фудбалера, који играју у најјачим европским лигама.

Ови успеси „Партизанове“ школе фудбала може да чуди само оне, који не прате фудбалска збивања у Србији. Да успеси не долазе сами од себе најбољи је пример успех младих „црно-белих играча у млађим категоријама.

Тако на пример, кадети ФК „Партизана“ су ове године убедљиво освојили прво месту на државном првенству. На 38 утакмица,  забележили су чак 33 победе, 4  утакмице су играли нерешено, једну изгубили освојивши 103 бода! И гол-разлике им је импозантна, дали су 142 гола, а примили  самно 22. „Црно-бели“ су имали и најбољег стрелца, то је Самед  Баждар, који је током првенства чак 39 пута затресао противничке мреже. После „Партизана“ пласирали су се, на друго место, новосадска „Војводина“ и на трећем „Чукарички“ из Београда.

И најмлађи „црно-бели“ поонири из „Партизанове“ школе фудбала  могу се похвалити да су убедљиво овојили прво место на Првенств у Србије. У полуфиналу су победили „Војводину“ са 4:0, а у финалу „Раднички 1923“ из Крагујевца са 6:0 окитивши се титулом са датим 10 голова а без примљеног гола.

Ако се буду ови дечачци успешно развијали нема сумње да могу ускоро у догледној будућности да понове успех некадашњих „Пертизанових беба“,  који су чинили окосницу тима када су у финалу Лиге европских  шампиона 1966-те г. само несрећним случајем изгубили шампионску титулу на бриселском стадиону „Хејсел“ од мадридског „Реала“ изгубивши  са 2:1 иако су први повели. Тада су за популарни „Парни ваљак“ играле највеће звезде југословенског и српског фудбала, Милутин Шошкић, Фахрудин Јусуфи, Владица Ковачевић, Милан Галић, Јосип Пирмајер, Велибор Васовић, Љубомир Михајловић, Бранко Рашовић, Мане Бајић,  Мустафа Хасанагић. Играјући финале Лиге европских шамнпиона ФК „Партизан“ је тако постао трви тим у југоисточној Европи коме је то успело.

Колико је „Партизан“ церњен од тренутка када је основан 4-тог октобра 1945-те г. до данас  најбоље илуструје податак да је у првој години када је оточело такмичење у Лиги европских шампиона 1955-те г. добио позив да учествује иако није био првак Југославије. Учествујћи у овом престижном такмичењу састао се  са једним од најбољих тимова света „Реалом“ из Мадрида. У првом мечу у Мадриду „црно-*бели“ су изгубили са 4:0, али у реваншу су победили са 3:0 и само захваљујући судијској неправди су елиминисани.

Данас у најпознатијим и највећим европским тимовима има „Партизан“ неколико ведета, својих бисера, за којима се отимају власници и тренери. Набројаћемо само неколико имена: Филип Стевановић, Страхиња Павловић, Никола Миленковић, Александар Митровић и Душан Влаховић.

Филип Стевановић, „Партизанов“ фудбалски бисер  тек је   напунио осамнаест година, постао пунолетан а већ је запао за око једном од европских великана „Манчестеру ситију“ овогодишњем шампиону Енглеске, којег тренира најбољи европски стручњак, Пепе Гвардиола. Младог и вансеријски талентованог Стевановића надамо се да ћемо га ускоро видети на највећој светској фудбалској сцени, у Енглеској, у колевци фудбала.

Страхиња Павловић (21 година) је прошле године отишао у француски „Монако“, тим светлих традиција, постао је и стандардни репрезентативац Србије и један од узданица новог селектора Србије Драгана Стојковића Пиксија. И сам Стојковић говорећи о Павловићу на свом дебију за Србију је рекао да је изненађен са колико зрелости и храбрости игра још увек голобради Страхиња, један од најновијих бисера „Партизанове“ школе фудбала. Ако овако настави пред Павловићем је блистава каријера. Две године старији, Никола Миленковић, члан италијанске „Фиорентине“, која са успехом игра у Серији А, већ неколико година је  стандардни репрезентативац и незаменљив „штопер“. Својим сјајним играма у „виоли“ скренуо је пажњу многих европских клубова. Његова цена на фудбаслком тржишту је данас око 30 милиона долара! Неколико европских тимова већ је стало у ред за његов потпис, и Миленковић може да бира нову средину.

 

Александар Митровић (26) убојита „десетка“ је још један вредан бисер „Партизанове“ школе фудбала. После само једне сезоне проведене у „Партизану“ где је на 28 утакмица постигао 13 голова скренуо је пажњу европских тимова. Са само деветнаест година обукао је дрес белгијског „Андерлехта“ и за две године на 69 утакмица постигао је 36 голова. Касније је облачио „црно-бели“ дрес енглеског „Њукасла“, затим, „Фулама“. Иако је млад Александар Митровић је са 26 година постао и рекордер по броју постигнутих голова за нашу репрезентацију. На 64 утакмице постигао је чак 41 гол и тако надмашио рекорд легендарног Стјепана Бобека (ФК „Партизан“), популарног Штефа (38 голова), постигнут пре више од шест и по деценија. За Митровића је и даље велика потражња јер  сваки тренер жели да у свом тиму има убојитог „шпица“, какав је Александар. Велико интересовање за њега показује један од најбољих светских фудбалских стручњака, Жозе Мурињо, који жели да га доведе у италијанску „Рому“, чији је тренер однедавно постао.

Млади нападач, високи као и Митровић (19О см)  и снажни Душан Влаховић (21 година) ове сезоне је просто „експлодирао“. Играјући за „Фиорентину“, Душан, коме уз име додају Силни (алудира се на највећег српског владара Душана Немањића Силног) је ове године у једној од најјачој европскихз лига, италијанској Серији А, постигао 21 гол! Наравно, пошто је реч  о младом и убојитом „шпицу“, прича се да ће ове године на фудбалској пијаци његова цена бити око 100 милиона долара!? Ако се то оствари Душан Влаховић ће тако поостати најскупљи српски фудбалер свих времена.

Aleksandar Mitrovic Srbija – Gruzija, Serbia – Georgia fudbal kvalifikacije 9.10.1017. Oktobar 9. 2017. (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

У својој дугој седамдесетшестогодишњој историји „ФК „Партизан“ је имао многе фудбалске мајсторе и великане, Милоша Милутиновић, Стјепана Бобека, Ненада Бјековића,  Момчила Вукотића, Милутина Шошкића, Бранка Зебеца, Милана Галића, Велибора Васовића, Мустафу Хасанагића, Предрага Мијатовића, Сава Милошевића, Сашу Илића … Поред тога што су „црно-бели“ били вицешампиони Европе, у својој клупској витрини имају 27 пехара освајача државне титуле, 16  националних купова … Ови млади фудбалери, које смо горе набројали, Филип Стевановић, Никола Миленковић, Страхиња Павловић, Александар Митровић, Душан Влаховић и други, које нисмо споменули, сигурно ће наставити да корачају стазом, коју су пре њих утабали многе легенце ФК „Партизана“. Само, нажалост неће носити „црно-бели“ дрес , као многи њихови узори, већ скупе иностране. Неки се, ипак, на крају каријере враћају  у свој омиљени „Партизан“. Данас ти голобради момци, своју вештину баратањем лоптом и постизањем голова добро ће уновчити. Уосталом, живимо у време суровог спортског професионализма, све се плаћа. Јер, свако време има своје бреме.

За Српску ТВ Чикаго, Зоран ЈАКШИЋ

Фото ФКП

Nedavne objave