49-ТИ МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ ФЕСТ 2021

„БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК“  ЗА ФИЛМ „ОАЗА“

У београдској Комбанк дворани 16-тог маја је свечано затворен овогодишњи 49-ти међународни филмски фестивал, који је одржан под слоганом „Повратак у будућност“ у организацији Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ). Као што је познато, ФЕСТ је поред БИТЕФ-а (Београски интернационални театар фестивал) и БЕМУС-а (Београдске музичке свечаности)  један од најпознатијих културних догађаја, не само Србије,већ  и Европе, па, и света. Свечаности доделе награда и затварања овогодишњег ФЕСТ-а је присуствовала је госпођа Маја Гојковић подпредседник Владе Србије и министар културе и информисања у Влади Републике Србије. Председник Одбора овогодишњег ФЕСТ-а 49 био је г. Иван Карл, секретар за културу у Градској скупштини Београда, а уметнички директор г. Југослав Пантелић.

Изузев познатих филмских фестивала Венеције и Кана, не постоји у свету већи филмски догађај од ФЕСТ-а. Током педесет година постојања од 1971-ве године до данас Београд су посетила највећа имена из света филма. Споменућемо само неке, Бернардо Бертолучи, Виторио Де Сика,  Питер Богдановић, Микеланђело Антониони, Акира Куросава, Милош Форман, Френсис Форд Копола,  браћа Паоло и Виторио Тавијани, Рене Клер, Пјер Паоло Пазолини, Роман Полански, Никита Михалков, Џим Џармуш, Емир Кустурица, Андреј Сергејевич Кончаловски, Аки Каурисмеки, Вим Вендерс, Дејвид О. Расел, Александар Николајевич Сокуров, Атом Егојан, Дејвид Тјулис, Кирк Даглас, Рејф Фајнс,  Робер де Ниро, Марчело Мастројани, Ђина Лолобриђида, Лив Улман, Софија Лорен, Моника Вити, Сергеј Бондарчук,   Џони Деп, Кетрин Данев, Џулијан Сендс, Дијана Дизни кћерка Волта Дизнија, астронаути, посада свемирског брода „Аполон 15“ …

Пројекције су се током десет дана (од 7-ог до 16-тог маја) одржавале у Центру „Сава““, Комбанк дворани, Дому омладине и у двема салама Cineplexx galerija. На ФЕСТ-у је приказано више од седамдесет премијерних филмова у такмичарском делу програма, али, и они ван конкуренције. У гала програму љубитељи филмова имаи су прилике да виде два изузетна остварења, која су обележила овогодишње додељивање Оскара. То су филмови: „Земља номада“, кинеске режисерке Клое Жао, који је проглашен за најбољи филм и „Отац“ у којем игра маестрално Ентони Хопкинс, добитник награде за најбољу главну мушку награду.

И ове године било је неколико жирија, који су оцењивале филмове и актере. Поред жирија Главног такмичарског програма био је жири програма ФЕСТ фокус, жири награда критичара „Небојша Ђукелић“ и дневног листа „Политика“ „Милутин Чолић“. Уз главни такмичарски програм филмови су приказани у Главном програму ван конкуренције, на ФЕСТ фокусу, Гала пројекцијама, ФЕСТ-у 49, ФЕСТ-ових 50 (филмови који се сматрају међу педесет најбољих, који су приказанаи на досадашњим фестивалима у Београду), на Специјалној пројекцији и Интро „ФЕСТ-у.

Жири Главног такмичарског програма, у којем је било осамнаест филмова, су сачињавали: глумац Игор Ђорђевић, режисер Дане Комљен, режисер и сценариста Захаријас Мавроидис, гумица Дубравка Ковјанић и режисерка Инес Тановић, је доделио награду „Београдски победник“ за најбољи филм Главног такмичарског програма остварењу „Оаза“ београдског режисера Ивана Икића, који је написао и сценарио. Награду за најбољу режију добио је Оскар Рулер за филм „Enfant Terrible“, за најбољи сценарио награђени су Дамијано Диноћенцо и Фабио Диноћенцо за филм „Тамна Бајка“. За најбољу женску улогу награђена је Лана Барић за глумачку креацију у филму  „Тереза 37“, док је по мишљењу жирија Главног такмичарског програма Никола Ђуричко заслужено добио награду за најбољу мушку улогу у филму „Жив човек“. Режисер филма „Потецијални кандидат“ Ерџан Кесал, добио је награду за најбољи деби.

У селекцији ФЕСТ фокус, међу четрнаестз остварења по мишљењу жирија (режисерка Катарина Коњевић, глумица Исидора Симијоновић и режисер Дарко Николић) за најбољи филм је проглашен „Поље мака“ аутора Еуџен Жебелануа.

Режисер и теоретичар филма Владимир Судар, филмски критичар Мирољуб Стојановић и филмски критичачр и историчар Даниел Рафаелић, чланови жирија за доделу награде „Небојша Ђукелић одлучили су да за најбољи регонални филм прогласе остварење Ивана Икића „Оаза“.

Жири за награду  најстаријег  дневног листа на Балкану „Политика“, у коем су били: режисери, сценаристе и продуценти Горан Радовановић и Миладин Ђорђевић и фимски  критичар и оснивач награде Дубравка Лакић за најбољи филм је прогласио остварење „Лихвар“ Немање Ћеранића.

Традиционалне награде ФЕСТА-а „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности током  трајања самог 49-тог међународног филмског фестиваала су уручене глумцу доајену филмске уметности: легендарном глумцу Радету Шербеџији, познатом режисеру Младомиру Пуриши Ђорђевић и филмском сценографу Миљену Крековићу Креки.

За изузетан допринхос развоју филмске уметности Златан печат Југословенске кинотеке постхумно је додељен легендарном југословенском монтажеру Андрији Зафрановићу.

После доделе награда овогодишњи ФЕСТ 49 је затворен светском премијером документарног филма „Крека: Ловац на снове“ аутора Слободана Иветића.

Следеће године одржаће се јубиларни 50-ти ФЕСТ када се очекује прави културни допађај, можемо написати и спектакл, не само у Београду, већ и у целој Србији. Поред најбољих филмове године из светске и домаће продукције биће гости многа позната домаћа и светска имена из света филма.  Присећајући се самог почетка ФЕСТ-а када је то био светски културни догађај присећамо се и познате речи, која је легендарна глумица Милена Дравић водећи програм заједно са мужем глумцем Драганом Николићем, у некад веома популарној шоу-емисији Телевизије Београд „Образ уз образ“ говорила: „Ах, тај ФЕСТ, ах, тај ФЕСТ, пашћу, ах, у несвест!“.  Јер када споменемо БИТЕФ, БЕМУС и ФЕСТ с паравом можемо рећи: Београд је свет!

За Српску ТВ Чикаго, Зоран ЈАКШИЋ

Фото: ФЕСТ

Nedavne objave