ДЕСЕТА МЕДИЈСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Пандемија изазвала финансијске тешкоће у раду српских медија и организација у региону и дијаспори

Пандемија коронавируса изазвала је финансијске потешкоће у раду српских медија, удружења и организација у региону и дијаспори, довела је до промена начина рада али и до иновација у раду, закључак је “Десете конференције новинара и медија дијаспоре и Срба у региону” коју је организовало Удружење новинара Србије (УНС) у сарадњи са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Конференција је одржана онлајн.

В.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Арно Гујон оценио је да је вишеструк значај медија и портала удружења и организација расејања и нагласио да су интернет и различити дигитални алати заслужни за измењени медијски пејзаж.

“Данас знамо да највише информација из матице до вас стигне путем најчитанијих медијских портала. На интернет територији не постоје границе између расејања и матице. Наш орган у оквиру Министарства, као и амабасаде и конзулати имају значајну улогу у правцу информисања припадника дијаспоре и Срба у региону о политици Србије. Овај ток информација не зауставља се међу нашима у иностранству”, казао је он.

Истакао је да се у Србији прати положај дијаспоре и Срба у региону и настоји да се унапреде и јачају те везе и додао да су посебно значајни новинари из расејања и медијски радници српских удружења из иностранства.

“Заправо, њихов приступ је за нас незаменљив, у контексту свакодневне реалности коју живе у иностранству. Овде није реч само о изазовима двојезичности и различитим административним темама. Да бисмо истински разумели положај и ситуацију у којој се налазе припадници нашег расејања, најбоље је да о томе пишу они који поседују истовремено животно разумевање културе земље у којој живе и културе земље из које потичу… и ово говорим из личног искуства”, додао је он.

Учесницима конференције поручио је да могу да рачунају да у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону имају истинског пријатеља и савезника и рекао да је основни циљ деловања Србије као матичне државе према дијаспори и Србима у региону очување и неговање српског језика и културе, очување и заштита српског културно-историјског наслеђа, али и подршка информисању на српском језику и ћириличком писму.
Председник УНС-а Владимир Радомировић на почетку конференције поздравио је учеснике и позвао их да помогну напорима УНС-а да се правди приведу убице наших колега, пре свега на Косову и Метохији. “Тамо је убијено 17 новинара у периоду 1998-2005. године и до данас практично ниједна озбиљна истрага није вођена”.

На коференцији је представљен и сајт умрезавање.рс, који је покренут у сарадњи УНС-а са Управом за сарадњу с дијсапором и Србима у региону, а настао је као резултат прошлогодишње конференције која је била посвећена умрежавању медија матичне државе са медијима и организацијама из дијаспоре и региона с циљем да се створи једна неформална мрежа која ће омогућити размену информација и материјала.

Један од учесника на конференцији била је Тамара Весна, оснивач и главни уредник Српске Телевизије УСА из Чикага. Тамара је поводом 20 година рада Српске Телевизије направила кратак осврт на дугогодишњи рад и захвалила се свима који подржавају и прате рад СТВ. Такође навела је и да СТВ због пандемије ради са другачијим концептом и отежано. Тамара је поменула и да је за бољу комуникацију и очување везе са дијаспором неоходан директан лет из Београда за Чикаго.

Тамара Весна

На конференцији су учествовали и уредник недељника “Наша реч” из Румуније Предраг Деспотовић, уредник Вести Бранимир Ђокић, оснивачица и директорка Српске телевизије Чикаго Тамара Весна Лукић, Данијел Игрец генерални секретар Савеза Срба Словеније, представница Друштва Срба и пријатеља Србије из Норвешке Биљана Јовић, секретар Удружења српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Богдана Брезовац и директорка кластера “Ре:Крафтс” из Србије Весна Русић. Такође и представник Централног савета Срба у Немачкој Властимир Видић, председница аустријско-српског културног друштва Вилхелмина Мина Караџић Светлана Матић, представник удружења “Сербика” из Белгије Ђорђе Кузет и представник Удружење грађана “Мост матице и дијаспоре” Иван Илић.

ВИДЕО

Deseta medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu

 

извор: https://umrezavanje.rs

фото: Press centar UNS

Фото насловна :Арно Гујон, фото: Прес центар УНС

Nedavne objave