МУЗИЧКА ИНСТИТУЦИЈА „РОШЕР“

НА УЗЛАЗНОМ ПУТУ СЛАВЕ

Музичка институција „Rocher“ („Рошер“) почела је са радом 1998 god. a oд 2008. г . појављује се са садашњим именом. Ова музичка група  је удружење у којем се налазе седманаест професионалних музичара, углавном они који се баве озбиљном, уметничком, класичном музиком, тзв. класичари, а чланови су Симфонијског оркестра Радио- телевизије Србије, Београдске филхармоније и Факултета музичке уметности у Београду.

Прва група углавном наступа као гудачки квартет Rocher са популарним делима класичне  музике, док друга варијанта, Rocher џез-бенд, изводи џез, евергрин мелодије, латиноамеричке хитове и  филмску музику. Постоји и трећи састав, Рошер етно-бенд, који на репортоару има етно музику, традиционалне светске и домаће хитове, world music источне Европе.

Група Рошер је гостовала по целој Србији, у суседним државама, али имали су наступе и у многим европским земљама и градовима, Паризу, Женеви, Москви, Дубајиу, па, у далекој Кини, Пекингу, Шангају, јапанском Токију.

Овог пута представићемо вам Rocher Etno Bend, који чине шест врхунских академских музичара и вокални солиста Немања Гузијан. Овај талентовани певач, који је био победник такмичења „Ја имам таленат 2017.“ г. прикључио се групи прошле године. Пре Немањиног доласка бенд је углавном изводио интрументалну музику, некад је са њом наступао и понеки певач.

Данас је сасвим другачија ситуације јер искључиво група изводи нумере, које пева интерпретатор Немања Гузијан. Овај заокрет у наступима групе повећао је интересовање публике. Доказ је да су после скоро свих концерата, које су одржали јесенас посетиоци тражили да се неке нумере извооде на „бис“. А било је и овација. Чланови бенда били су и сами мало затечени, али и одушевљени. То их је подстакло да још више раде и да на репортоар поставе многе заборављене евергтин светске и домаће мелодије, које никад не излазе из музичке моде.

Занимљиво  да музичка радионица, Рошер етно-бенд,  има често понуду да наступа пред страним туристима који у последње време просто опседају главни град Србије – Београд.. Најчешће их траже туристи уз Аустрије, Русије, Холандије, Немачке, али и из других земаља.

За разлику од неких група, које изводе музику на електричним интрументима, Рошер етно-бенд свира на акустичним инструментима. При том музичари воде бригу да добро озвуче инструменте,  јер без доброг звука нема ни добре музике и задовољства при слушању. Музичари су се лично побринули да за многе композиције ураде и нове аранжмане, сви су они помало класични, власништво су Рошер етно-бенда, па зато групу све заједно чинии јединственом.

Бенд  већ седам година организује своје велике годишње концерте у најрепрезентативној београдској дворани, у култној Коларчевој задужбини, која је, као што се зна, резервисана само за врхунске музичке и културне догађаје.  У  овој дворани бенд иначе одржава и своје пробе.

Рошер етно-бенд је  на узлазном путу славе.Многи српски етномузиколози хвале наступе и музику коју изводи Рошер етно-бенд. Неки, пак, тврде, да је моментално Рошер етно-бенд најбољи етно-бенд у Србији. Похвале добија и певач, Немања Гузијан, али, и сам квалитетан програм. који се налази на њиховом репертоару. Како кажу у групи,  циљ им је да публици и посетиоцима  њихових концерата и наступа представе добру и квалитетну музику свирајући у Србији, Европи, па и и широм света.  У последње време стижу им  позиви за гостовање у Сједињеним Америчким  Државама, Канади, Швајцарској и у многим европским земљама. Има интересовања да наступе и у неким азијским земљама у којима до сада нису гостовали. За Рошер етно-бенду је сада прилика и тренутак да своју популарност и квалитетну музику, коју изводе, искористе на најбољи начин.

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave