У СРБИЈИ СВЕ ПОПУЛАРНИЈИ СЕОСКИ ТУРИЗАМ

ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ ЗА ЗАГОРКУ СТОЈИЋ

Србија из године у годину све више поклања пажњу сеоском туризму. Бројна етно-села, ваздушне бање, лечилишта, говоре о томе да сеоски туризам све више привлаче људе у Србији, а власницима етно-насеља, који улажу знатан сопствени новац , може да донесе и солидну  материјалну добит.

У селу МОЈСИЊЕ, неколико километара од Чачка на путу за Мрчајевце налази се, слободно можемо рећи,  лечилиште и ваздушна бања „ЗАГИНЕ КУЋЕ“.  Власница овог јединственог комплекса у Србији је госпођа ЗАГОРКА ЗАГА СТОЈИЋ, која је завршила средњу школу у Београду, а фармацију у Сарајеву. По професији је дипломирана фармацеуткиња,  данас је једна од најпознатијих пословних жена у Србији. Загорка је и велика хуманисткиња, а за свој прегалачки рад 2006. године је добитник  Ордена Светог Саве, најзначајнијег ордена којег додељује Српска православна црква. Зага већ годинама брине о остарелим и болесним калуђерима,  који живе у планинским беспућима, до којих се долази тешкопролазним стазама.

-О тим старим и племенитим људима, који су живот посветили Богу, мало ко брине. Ја их посећујем са пријатељима, али и сама. Тада им однесем храну, одећу, обућу. О овоме се  мало зна, на јужним падинама Јадовника, изнад Бродарева, је село Гробнице, где је, по легенди,  сахрањено око седам стотина косовских јунака и витезова. Ту је према предању књегиња Милица , жена кнеза Лазара, сахранила браћу и оца – кажа Загорка Стојић.

Недалеко од њене куће је и манастир Давидовица у којем живи болесни  монах Илија, који брине о овој светињи. Њега често обилази Зага, однесе му одећу, обућу, чајеве, лекове … Саградила је и манастирски конак, излечила оца Илију, уредила део комплекса око манастира и сада у ову светињу долазе људи не само из Србије, већ и из целог света!

Загорка је велики верник.  Поштује Српску православну цркву и њено свештенство.

Она зна, српске светиње, цркве и манастири, монарси, који им служе, су у најтежим временима од Турака, Аустроугара, Бугара, Немаца … и многих завојевача сачували православну веру,  српски род, Србе, нашу културу, обичаје,  традицију, старославне књиге  …   Захваљујући СПЦ опстала је српска нација. А жеља нам је, да се Срби сложе, обоже и умноже.

 ЗАГИНЕ КУЋЕ

Јединствен комплекс „ЗАГИНЕ КУЋЕ“ се налази на обронцима планине Вујан, на надморској висини 310 метара, четири километара од познате бање Горња Трепча, а тидесетак километара од Овчарско-кабларске клусуре, коју због многих познатих манастира (Ваведење, Вазнесење, Преображење, Свете Тројице, Сретење, Благовештење, Илиње, Јовање, Никоље, Успење Пресвете  Богородице, Цркве Савиње, посвећена Светом Сави …)   зову Српском  Светом Гором.  За госте намернике у њеним објектима могу се организовати и обиласци манастира Вујан, који се налази у непосредној близини села, али и  одлазак на Српску Свету Гору и обилазак бројних манастира.

Поред тога што  овај комплекс има сва својства ваздушне бање, занимљиво је да се  „ЗАГИНЕ КУЋЕ“ налазе на тлу, које је богато извориштима минералне воде, оплемењена сребром и магнезијумом!

Када је купила имање Зага је довела хидроинжењере да ископају бунар да би увела воду у куће. У чуду су јој рекли да воде нема. Али, она је била упорна, али, пошто има способност видовидости, показала  им једно место где треба да копају. Они су почели да копају и на њену велику радост појавила се вода! Каснијом анализом установљено је да је вода богата сребром и магнезијумом.

Госпођа Зага каже, да су људи још 3.000 година пре  Христа ценили сребро јер се знало за његово лековито дејство. Зато се богатији слој друштва, па, и наше племство у средњем веку, служило сребрим судовима, кашикама, виљушкама. Касније цивилизације као да су заборавиле да употребљавају прибор за јело од сребра.

За исцелитељску моћ сребрне воде знали су стари Грци, Римљани и Грци. У лековита својства могли су да се увере и Загини гости. Ова добротворка намерава да ускоро на имању направи уточиште за старе и изнемогле људе, а објекат ће им дати да  користе бесплатно!

-Од имања, које је зарасло у коров, направила сам јединствену, духовну, питому оазу мира и здравља, са погледом на зелену моравску долину – каже, Загорка Стојић. – У апартманима имам 25 лежајева, отворену и затворену кухињу, кафе, фонтану, чајџиницу …

Они гости, који се одлуче за сеоски туризам и одаберу смештај у „ЗАГИНЕ  КУЋЕ“, које су смештене у зеленилу и цвећу,  могу да очекују максимално уживање. Посебно у овом амбијенту могу да се одмарају они гости који су због природе посла свакоодневно изложени стресом.

У Загиним брвнарама или бунгаловима нуде се и СПА програми (масаже, арома терапије са лековитим уљима …)  Пошто овај комплекс има ресторан и домаћу кухињу, туристичке агенције из Србије и иностранства често у њему организују пролазне ручкове за групе.  Ту су и могућности конзумирања пића, као део ванпансионске потрошње.  У амбијенту  „ЗАГИНЕ КУЋЕ“ често се организују  и семинари, промоције, разне друге културне манифестације. Објекти ове ваздушне бање су идеално место за породични одмор, рехабилитацију, али и  романтични викенд. Зато није никакво изненађење кад у њеним бунгаловима видите људе не само из Србије и Европе, већ и из далеке Аустралије, Америке, Азије, па, чак и из Африке!?

Апартмани у етно-селу су бунгаловског типа, куће су изграђена од благородног и благотвореног белог бора. Комплетно су опремљени кухињским апаратима и потребним судовима. Имају модертно и функционално купатило, тотал ТВ … Гостима „ЗАГИНИХ КУЋА“ на располагању је базен, који се пуни водом богатом минералима, сребром  и магнезијумом.

Сребро је, како каже Зага, племенити метал чије су честице племићи у средњем веку уносили јелом у организам. Због тога су се на њиховој кожи појављивали плавичасти пигменти. Отуда се говорило за њих да су „плаве крви“, данас ова  појава позната као – аригија! Приликом причешћа у православним храмовима  свештеници користе сребрни пехар и сребрне кашичице. Иако при обреду кашичице користе више људи није се десило да неко од њих добије неку инфекцију. То је знак да сребро има лековиту моћ.

ЛЕКОВИТЕ ТРАВЕ

Многи сматрају да је Србија једна од најбогатијих земаља у Европи, на чијем тлу расту бројне лековите траве. Становници ове мале и поносне земље на Балкану вековима уназад,  користе лековито биље уместо класичних медицинских лекова. Тај обичај и данас је распострањен међу Србима. И зато није никакво чудо што многи фармацеути са дипомом средње школе и факултета, који сматрају да траве и биље имају исцељитељску моћ, све чешће се одлучују да започну посао, који може да помаже људима у лечењу многих болести. Али, што није занемарљиво , да донесе и знатну материјалну корист.

Свестрана и упорна у остваривању својих циљева, госпођа Зага је једна од жена која је живот посветила и лековитим травама и биљу.

-Све ово што данас имам  је настало после завршетка студија због љубави  према лековитом биљу. Желела сам да помажем људима,  у нади да их заинтересујем да се посвете  здравом животу. Исцељитељска моћ трава и биља и боравак у природи,  на чистом ваздуху су извор живота. Била сам веома љубопитљива,  жељна знања,  желела сам што више да дознам о лековитости трава и биља па сам у слободно време путовала по Србији и Црној Гори и обилазила познате траваре, разговарала са њима, тражила и добијала корисне савете. Желела сам да се бавим справљањем лековитих чајева и напитака. Тако сам почела да правим мелеме. Моја биљна апотека од мешавине лековитог биља припрема универзални чај, који је делотворан у превенцији и лечењу неких болести. Јер чајеви, састављени од двадесет и седам лековитих травки прочишћавају крв, стабилизује крвни притисак, побољшава микроциркулацију, чисти камен и песак из бубрега, користи се против миома и циста, регулише одем простате.

Госпођа Зага  посебно цени лековито својство борове шуме. По њеном изучавању, бор помаже  размени материја у организму, лечи болести дисајних органа, нормализује крвну слику. Уз бор човек се ослобађа главобоље и лечи нека обољења срца. Борова шума утиче не само на лечење већ и на јачање организма. Људи, који имају проблем са вишком колограма, вежбањем  у боровој шуми лакше их губе. Многе болнице,  у којима се лече пацијенти од плућних болести, граде се у боровој шуми. И фитнес центри се најчешће граде у боровој шуми.

Јунакиња ове приче, Загорка Зага Стојић је рођена у селу Шобајићи недалеко од Манастира Острог у Црној Гори. Због тога вероватно има исцелитељску моћ. И способност  да се бави биоенергијом. Они који је познају говоре да је довољно да вас погледа и да вам одмах каже које здравствене проблеме имате!? О томе нерадо прича, али зато говоре други. Особину видовидости испољавала је још у младости, али о њој у време безбожништва и комунизма, политичких и духовних прогањања,  није смела да прича. Јер би се лоше прошла.

Позната певачица народне музике Весна Ђоковић, иначе жена композитора и хармоникаша Рашка Спасојевића,  дуго је живела у Канади. Једном приликом после вишемесечне турнеје по САД и Канади због исцрпљености на дугим  путовањима имала је психичке проблеме, па јој је пао имунитет. Хитно је из Америке дошла у село Мојсиње код Загорке, која ју је излечила својом биоенергијом и лековитим травама, па је болест пребродила.

-Срби су једини народ у свету који славе крсну славу. Срби се код молитве крсте са три прста. Ако умочите та три прста у црвену боју и отиснете их на хартију, добићете слику срца! А срце је симбол љубави и доброте. Љубав је најмоћнији лек на свету – каже на крају Загорка Зага Стојић за Српску ТВ Чикаго.

 

За Српску ТВ Чикаго, текст: Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије, лична архива З. Стојић

Nedavne objave