ODRŽAN PRVI FOLKLORNI FESTIVAL “IZA SEDAM GORA” U ČIKAGU

FOLKLORNI FESTIVAL “IZA SEDAM GORA”

Sinoć je u prepunoj sali manastira Nova Gračanica održan prvi festival tradicije u pesmi i igri pod nazivom “Iza sedam gora”. Organizator ove manifestacije ANI “Kolo” Čikago, ističe da su ovo prvi koraci u stvaranju svesrpskog festivala sa željom da na istoj pozornici igraju deca iz matice, evropske dijaspore i severne Amerike, Kanade i Australije.

Festival je otvoren pesmom svih učesnika “Ovo je Srbija” jer simbolika ove pesme govori da gde god igramo, pevamo, ženimo se i udajemo, slavu slavimo, tu je sa nama Srbija.  Na Festivalu su učestvovali ansambli iz severne Amerike i gosti iz Srbije, FA “Karanovac” i KUD “Abrasević” iz Kraljeva.

Goste ove manifestacije pozdravio je direktor ANI “Kolo” Cikago, Mladen Lajić, blagoslovio sveštenik Aleksandar Petrović, a festival otvorio vice konzul Milinko Spica.

Ministarstvo inostranih poslova i Uprava za dijasporu prepoznali su ideju o održavanju ove manifestacije i dali podršku.  Uprava ANI “Kolo” Čikago zahvalna je na podršci kao i na neraskidivoj vezi sa maticom. Zahvalna je sponzorima Rain Dogs Trucking Inc, Standard Freight Systems, kao i restoranu Stafan Grill.

Zadovoljstvo ucesnika i publike bilo je očigledno sa jasnom porukom da se vidimo i naredne godine.

PRVI FOLKLORNI FESTIVAL “IZA SEDAM GORA” U ČIKAGU – VIDEO

 

Nedavne objave