У ЧИКАГУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН И СЛАВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Српска заједница у дијаспори

Срби у Чикагу у суботу 13. јануара обележили су Дан Републике Српске и славу Светог Архиђакона Стефана. У организацији овдашњег Удружења Срба Републике Српске после богослужења у Саборном храму Васкрсења Христовог у Чикагу и помена за свe погинуле у недавним ратовима у црквеном дому одржан је академски програм са пригодним беседама.

slava Republike Srpske u Cikagu

Proslava Dana i slave Republike Srpske u Čikagu – VIDEO

U Cikagu obelezen Dan i slava Republike Srpske

-Са поносом данас славимо Дан Републике  Српске, а 26 година њеног постојања показаују да Српска није случајан избор народа нити смо је добили на суду. Изборили смо је као истинску тежњу српског народа који се вјековима борио за слободу, слободу коју смо безгранично дијелили са другима. Борећи се за сободу наше земље на којима је живео српски народ натопљене су крвљу наших предака. Република Српска је саграђена на чвстим темељима, зацеметнирана крвљу најбољих синова нашег народа. Ти темељи понекад бивају нападани, али крв оних праведника и људи који је воде чине јe постојанијом и стабилнијом. И остаће таква за сва времена, рекао је председник Удружења Срба Републике Српске у Чикагу Мирко Симић.

slava Republike Srpske u Cikagu

Конзул жеран Републике Србије у Чикагу Дејан Радуловић је честитајући празнике истакао да је Република Српска настала као израз тежње опстанка српског народа у Босни и Херцеговини. Она од свог настанка напредује и јача захваљујући подршци  Републике Србије, али и Срба у расејању. Он је поручио да је битна  и подршка коју Срби из Америке пружају Републици Српској, који су у мислима са својим народом помажући на сваки могући начин јер то је „ваш завичар и Република Српска“. Конзул Радуловић  се захвалио Удружењу Срба из Републике Српске што и у Чикагу обележава ове значајне празнике.

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић пренео је честитке председника Републике Српске Милорада Додика и председнице Владе Жељке Цвијановић.

slava Republike Srpske u Cikagu

-Сведоци смо да се ствара нови светски поредак, онај претходни српском народу није донио много доброг, али јесте једну лепу ствар, то је Република Српска, истакао је Кесић и наставио: – Република Српска постоји због вас, оних који су пролили крв, даровали своје животе, оних који су патили и страдали по логорима и изгубили све материајлно што су имали. Она је ту зато што сте се за њу жртвовали и постојаће док год сте српеми да је волите и да волите њен народ. А тај народ смо ми сви без обзира гдје живимо у Бањалуци, Требињу, Канади или Амeрици. Република Српска је наша и биће тако дуго.

slava Republike Srpske u Cikagu

Честитку поводом Дана и Славе Републике Српске упутило је српско свештенство и монаштво из Чикага и околине на челу са Епископом новограчаничким и средњезападноамеричким Лонгином.  Празник је честитао и председник Српске народне одбране у Америци Небојша Живковић.

slava Republike Srpske u Cikagu

Међу бројним гостима и званицима на прослави Дана Републике Српске присуствовао су сенатор Републике Српске Бранко Тупањац,  извршна дикректорка Канцеларије Републике Српске за сарадњу, инвестиције и трговину у САД Дрина Рајић, као и представници бројних српских удружења у Чикагу и Америци. Кумови Славе били су Хелена и Јован Говедарица.

slava Republike Srpske u Cikagu  slava Republike Srpske u Cikagu slava Republike Srpske u Cikagu  

 

текст С. Данчуо

фото СТВ

Nedavne objave